logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SP0802N 80GB - dysk wykrywany, ale niedostępny w systemie Windows

paranzaboy 02 Gru 2006 20:54 1793 11
  • #1 3287458
    paranzaboy
    Poziom 11  
    Witam!
    Proszę o pomoc.
    Mam dysk SAMSUNG SP0802N 80GB.
    Problem polega na tym ze dysk jest wykrywany przez biosa, przez windows w menadżerze urząden takze, w moim komputerze juz niestety nie.
    Podczas próby instalacji systemu lub formatowania jest napisane ze instalator nie ma dostępu do dysku.
    Jakieś pomysły jak go ratować?
    Z góry dzieki.
  • #2 3287484
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    paranzaboy napisał:
    .
    Problem polega na tym ze dysk jest wykrywany przez biosa, przez windows w menadżerze urząden takze, w moim komputerze juz niestety nie....

Troche jasniej? dysk dziala na innym komputerze a u Ciebie nie? czy zle zrozumialem?
    Napisz jaka masz plyte glowna (na ktorej nie dziala) i czy kiedys dzialal i przestal czy jest 'nowy' i poprostu nie dziala.
  • #3 3287524
    paranzaboy
    Poziom 11  
    na innych komputerach tez nie działa :/ tz jest taka sama sytuacja jak ta którą opisałem, Dysk działał wczesniej, pewnego rezu wybrałem sie do znajomego zgrac dane, po powrocie dysk juz nie działał, płyta ABIT NF7

Dodano po 4 [minuty]:

I niewiem czy to kwestia elektroniki(co chyba raczej w gre nie wchodzi skoro dysk jest wogóle wykrywany przez bios) Tarcze tez działaja normalnie, czy to cos innego
  • #4 3287743
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1581
    Co na to MHDD lub Victoria ?
  • #5 3288121
    TJE
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Raz miałem coś podobnego z innym dyskiem i okazało się że dysk miał założone hasło. W notebookach hasło czasem lubi się uaktywnić samo.
  • #6 3288134
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Widzę tutaj chyba bzdurę w opisie. Raz piszesz że dysk jest wykrywany w biosie, raz że nie. Jak to z nim jest?

Jeśli go nie wykrywa, to znaczy że masz uwaloną elektronikę. Jak nosiłeś ten dysk? Bezpośrednio w plecaku/kieszeni czy w pudełku do dysku?
  • #7 3288482
    paranzaboy
    Poziom 11  
    jeszcze raz:
    Dysk jest wykrywany w biosie, w ME windowsa tez, nie widac go w 'Moim Komputerze'
    Przy próbie istalacji systemu na tym dysku lub przy probie formatowania go instalator pisze ze "nie mozna uzyskac dostepu do dysku" haseł nie stosowałem, dysk działał wczesniej na tej samej konfiguracji, przy przenoszeniu nie uległ zniszczeniu ani uszkodzeniu jestem w 100% pewien, obecnie na innych komputerach wyskakuje taki sam komunikat jak u mnie przy próbach zrobienia na nic czego kolwiek. Nie wiem czym to jest spowodowane, jesli macie jakieś wskazówki, proszę piszcie.

Dodano po 2 [minuty]:

Moze macie jakiś link/program do naprawy bad sektorów bo nie mam mozliwosci pozyskac go sam.
  • #8 3288493
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Niech kolega ściągnie sobie darmową bootowalną płytę z HIREN'em. Jest na niej między innymi HDD-Regenerator.
  • #9 3288504
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    ktos juz zadał pytanie: a co oprogramowanie Mhdd oraz victoria na temat tego dysku, jesli możliwe to uzyj tego oprogramowania z poziomu DOS-a.
    dyski Samsunga zgłaszają komunikaty błędu za pomoca diody HDD, poniżej link do opisu tych błedów.

http://yura.projektas.lt/KALB/pol/SAMSUNG/samsung.html
  • #10 3288533
    paranzaboy
    Poziom 11  
    a skąd mogę ściągnąć tą płytę ptp dc? niestety niemam takiej mozliwosci:/

Dodano po 3 [minuty]:

przyznam sie ze mam v 1.51 HDD Regeneratora tylko ze przy bootowaniu z utworzonej dyskietki pokazuje sie ze to v demo i naprawia tylko 1 bad :/
    a wersja powinna działać( nie opisze co z nią zrobiłem bo kazdy wie)
  • #11 3288565
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Na płycie z HIREN'em ma kolega pełną wersję HDD-Regenerator i inne przydatne programy.
  • #12 3294172
    paranzaboy
    Poziom 11  
    Na płycie z HIRENem nie znalazłem niestety HDD regeneratora ani nic od napraw dysku :/

Dodano po 5 [minuty]:

juz znalałem v HIRENA z w.w

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Samsung SP0802N 80GB jest wykrywany w BIOS-ie oraz w menedżerze urządzeń Windows, jednak nie jest widoczny w "Moim Komputerze" i instalator systemu nie ma do niego dostępu, uniemożliwiając formatowanie i instalację. Problem występuje na różnych komputerach, a dysk wcześniej działał poprawnie na płycie głównej ABIT NF7. Użytkownik wyklucza uszkodzenie mechaniczne i elektroniczne, ponieważ dysk jest wykrywany i talerze działają. Sugerowano użycie narzędzi diagnostycznych i naprawczych takich jak MHDD, Victoria oraz HDD Regenerator, które mogą pomóc w wykryciu i naprawie uszkodzonych sektorów. Zalecane jest uruchomienie tych programów z poziomu bootowalnej płyty, np. Hiren’s BootCD, która zawiera pełne wersje narzędzi do naprawy dysków. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące sprawdzenia, czy dysk nie jest zabezpieczony hasłem, co może blokować dostęp. Użytkownik ma problem z dostępem do pełnej wersji HDD Regeneratora i poszukuje źródeł do pobrania bootowalnej płyty z tym oprogramowaniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA