logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić zwrotnicę Tonsil ZG-40 z 4Ω na 8Ω? Szukam schematów i opisów

bastion84 01 Kwi 2006 18:08 1422 3
REKLAMA
  • #1 2482772
    bastion84
    Poziom 2  
    Witam!
    Potrzebuje zmienić zwrotnice Tonsila z kolumny ZG-40 4Ω na 8Ω ale nie bardzo wiem jak. Bardzo prosze o pomoc (schematy, opisy, obrazki, zdjęcia, cokolwiek)
    Dzięki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 2482894
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Po prostu:
    -zmień cewki na nowe o 2x większej indukcyjności
    -zmień kondensatory na nowe o 2x mniejszej pojemności
    Jakie mają wartości i na jakie je wymienić- niestety nie wiem. Powiedziałem jak ma to wyglądać, będziesz miał punkt odniesienia.
  • REKLAMA
  • #3 2483320
    _RAZOR_
    Poziom 11  
    Nie chciałem zakładać nowego tematu.
    Czy jeśli mam zwrotnicę 4ohm a chcę ją używać z 3x głośnikami 8ohm podłączonymi szeregowo co daje 24ohm. Czy będzie to stanowiło jakiś problem czy wyjściowa impedancja ulegnie zmianie ??. Wzmacniacz, który ma to zasilacz musi mieć głośniki od 16ohm wzwyż.

Z góry dzięki za pomoc
  • #4 2483501
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    No to bedziesz miał wielgachny rezonans na charakterystyce około czestotliwości Cięcia.

po za tym wyjsciowa impedancja ulegnie zmianie zawsze jak zmieniasz basowce.

Dużo lepiej w takim przypadku polączyć to wszystko

po za tym daj schemat polączenia.

Co to za wzmacniacz że musi miec od 16 wzwyż? Do czego to ma być? do gitary? To lampówka?

Więc nic z tego nie będzie chyba że to konstrukcja pierwszego rzedu wtedy mozna zaryzykowac przesuniecie charaketrystyk.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA