logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ulepszyć zdalne sterowanie robotem z silnikami 6V i portem LPT1?

seba510 01 Kwi 2006 22:24 2936 5
  • #1 2483717
    seba510
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Szanowni koledzy.
    Udało mi się zrobić robocika, sterowanego komendami głosowymi,czy ktoś chciałby się podzielić swoimi uwagami na ten temat.
    Mój robot sterowany jest zdalnie z komputera.
    Zdalne sterowanie zrealizowane jest z zabawki(samochodu).
    Wyposażony jest w 2 silniki 6v z magnetofonu.
    Napęd na koła bezpośrednio z silników,zasilany z akmulatorków.
    Nadajnik podłączony do portu lpt1, zaprogramowany w pascalu.
  • #2 2484254
    Frubi
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Jak go sterujesz? Co mówisz do niego "jedź" i jedzie?
  • #3 2484394
    Tawez
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Jesli chodzi o uwagi, to moim zdaniem zle dobrales kolory... zielony robot wyglada zdecydowanie nieprofesjonalnie.
    poza tym lewy silnik bym odsuna jeszcze bardziej od prawego i jeszcze uwzglednil mozliwosc strowania robotem osobie z silnym akcentem galicyjskim.

... jakie konkrety takie uwagi ;>
  • #4 2484473
    seba510
    Poziom 11  
    Program którego używam do rozpoznawania komend głosowych to kmremote,uruchamia on programy exe pisane w pascalu które sterują pracą robota.Postanowiłem dodać parę zdjęć robocika i filmik.
    Załączniki:
    • Jak ulepszyć zdalne sterowanie robotem z silnikami 6V i portem LPT1? 100_4068.JPG (173.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2484476
    wicy
    Poziom 22  
    Ocena: 111
    Pominę sptrawę kolorów - rzecz gustu. Odniosę się do sterowania. Moim skromnym zdaniem powinieneś zrealizować sterowanie przez mikrofony stereo. Ponieważ jest to samochód, żeby nie wydawć skomplikowanych komend "lewo-przód", "prawo-tył", skręt powinien być wykonywany w zależności od tego do którego kanału stereo mówisz. Jazda w przód i w tył realizowana poprzez odpowidenie "odsunięcie" wydającego komendy od mikrofonu rozpoznawane przez oprogramowanie po amplitudzie. I takie pytanie: jak autko zniknie Ci z pola widzenia (wjedzie do drugiego pokoju) wydajesz mu komendę "wróć"?? Czy latasz i patrzysz co się dzieje??
  • #6 2484480
    seba510
    Poziom 11  
    Jescze jedno zdjęcie, ale nie wiem czemu filmiku nie umiem dodać.
    Załączniki:
    • Jak ulepszyć zdalne sterowanie robotem z silnikami 6V i portem LPT1? 100_4069.JPG (176.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA