logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki interfejs diagnostyczny do aut?

CAMARENA 02 Kwi 2006 22:09 10141 25
  • #1 2486845
    CAMARENA
    Poziom 24  
    Ocena: 110
    witam
    wiem,że temat był już wałkowany ale im więcej czytam tym mniej wiem
    muszę nabyć interfejs do diagnostyki aut(dodam,że zawodowo zajmuję się autoalarmami,car audio,elektryką samochodową ale bardzo rzadko diagnostyką silników)
    zależy mi by obsłuciwało jak najwiekszą ilość aut przy stosunkowo niskim nakładzie finansowym i nie koniecznie musi mieć zaawansowane funkcje do obsługi silników,bardziej interesuje mnie ta reszta czyli abs,airbag itd
    z góry dziękuję
  • #2 2486906
    Andrzej Stachurski
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    zbuduj sam EuroScana - jest wątek na tym forum, wszystko jak na tacy.
    Najtaniej chyba w stówce się zmieścisz
  • #3 2486914
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 2486944
    CAMARENA
    Poziom 24  
    elektrit napisał:
    Body dobrze robi Releks

http://www.sosnowski.pl/index.php?mod=news&a=1

miałem na testach,ABS,SRS,klimatyzacja,immobiliser ( nawet kodowanie kluczy) robił porządnie.
    Biorę na testy Fast-boxa,podzielę sie uwagami.

============================================
    bardziej mi chodzi o przystawki do PC i interesuje mnie ta niższa półka tj.euroscan,vag albo jakiś ''waszh and go'';)
    tylko które modele i od jakich producentów?
  • #5 2486983
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2487060
    ziarus1
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    ja testowalem CDIF/2 i powiem tak BMW do96r ok ale pózniej juz problem ,volva prawie wcale większośc opli do 2001 robi, vectry C nie ruszy a w fiaciku tylko silnik, więc moja opinia jest taka krytykowany KTS robi o wiele wiecej a nawet z S60 z 2003 r radzi sobie bez problemu
  • #7 2487065
    CAMARENA
    Poziom 24  
    jak wspominałem,głownie zajmuję się car audio i alarmami a puki mam zajęcia to nie chciałbym przeinwestować w kierunku diagnozy silników bo nie ogarnę wszystkiego ale po co mam wysyłać do konkurencji na skasowanie airbag'a albo po co rozłączać wszystkie czujniki abs'u by stwierdzać,który zepsuty i do tego typu funkcji potrzebuję urządzeń

Dodano po 3 [minuty]:

czy ktoś to zna?
    http://www.elektronika.renado.pl/interfejsy.html
  • #8 2487095
    ziarus1
    Poziom 22  
    to tak do car audio to programatot PS32 firmy ACS +xprog a autek myślę ze wystarczy Euroscan i w miare dobry cyfrowy oscyloskop np. www.ndn.com.pl/index.php?id_dzialu=14&id_firmy=7
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

nie wiem czy ten fejsik opelka dobrze robi
  • #9 2487158
    CAMARENA
    Poziom 24  
    ziarus1 napisał:
    to tak do car audio to programatot PS32 firmy ACS +xprog a autek myślę ze wystarczy Euroscan i w miare dobry cyfrowy oscyloskop np. www.ndn.com.pl/index.php?id_dzialu=14&id_firmy=7
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

nie wiem czy ten fejsik opelka dobrze robi

do czego słuzy ten programator?
  • #10 2487176
    ziarus1
    Poziom 22  
    Ps32 to programator uniwersalny pamieci itd. a xprog to motorola czesto spotykana w radiach i alarmach a euroscanik do autek kiedys tego używalem i ok troszkę wolny ale za niedużą kasę sporo robi
  • #12 2487210
    ziarus1
    Poziom 22  
    www.viaken.pl tego sam testowalem i byl ok a masz w komputerku 2x com ?
  • #13 2487216
    CAMARENA
    Poziom 24  
    dopiero w tym tyg będę miał laptopa ale raczej bedzie z jednym wejściem
    widziałem redukcje z usb na rs za parę złotych
  • #14 2487237
    ziarus1
    Poziom 22  
    nie może byc z usb , euroscan dziala pod dosem najlepsza będzie karta PCMCIA -RS232 firmy Agrosy model SP 320-232-1P i laptopik toshiba, dell, compa nie może być panasonic ani ibm
  • #15 2487243
    badyl4
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    euroscan chodzi pod Dosem te przejściówki na wiele się tam nie zdadzą
  • #16 2487245
    piokie
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Do Zarius1, z ilu autekach KTS potrafi czytac parametry i wykonywac testy. a jak sie zajmujesz na poważnie autkami to wiesz jak są to potrzebne dane. Ja bardzo czesto korzystam z euroscana w przypadku autek do 2001r, do nowszych zostaje KTS (im wiecej go poznaje tym bardziej przychylam sie do opinii Elektrita).
    Jesli chodzi o euroscan jest jeden wazny szczegół który powoduje ze ten interfejsik łaczy sie z wszystkim co ma w liscie (nawet z poduszkami bravo/marea). I to rozni Euroscana ogólnie dostepnego od Euroscana chyba orginalnego. Nie twierdze ze jest to sprzet najwyższej klasy bo sa problemy np z sterow fiata 1G7 (ale na to tez jest sposób) ja osobiście bardzo go lubie (tylko te dwa porty).
  • #17 2487246
    CAMARENA
    Poziom 24  
    a czy wszystkie euroscany chodzą na dwuch com'ach?
  • #18 2487257
    ziarus1
    Poziom 22  
    z tego co wiem to wszystkie

Dodano po 5 [minuty]:

Do Piokie ja nie krytykuję euroscana bo za tą kaskę to naprawdę dużo potrafi tylko jest troszkę wolny ,wlasnie po euroscanie testowalem CDIF/2 i zrezygnowalem z niego.
  • #20 2487285
    ziarus1
    Poziom 22  
    2x com ciężko będzie w laptopie a ten fejsik z Renado to nie wiem vag+opel+bmw jakos mi to nie leży ale może dziala ale euroscanem oprucz bmw po 96 to do 2001 prawie wszystko zrobisz
  • #21 2487302
    CAMARENA
    Poziom 24  
    a jak potem wygląda sytuacja z CAN?można do tego dołożyć czy musi być inne urządzenie?
  • #22 2487315
    ziarus1
    Poziom 22  
    musi byc inne nie slyszalem aby euroscan chodzil z can, dlatego postawilem na kts 520
  • #23 2487707
    piokie
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Nawet w najnowszej wersji VISE 3.0 nie obsługuje CANa.
    Mnie interesuja opinie na temat CDIF2, narazie spotkałem sie z roznymi opiniami. nic nie pozostaje tylko go sciągnąć i samemu przetestować, w sumie nie takie wielkie pieniądze.
  • #24 2489220
    CAMARENA
    Poziom 24  
    dziękuję wszystkim za porady,myślę,zę temat będzie się rozwijał choć jak wcześniej wspominałem,im więcej czytam tym mniej wiem i tym trudniej jest mi się zdecydować;)
  • #25 4846552
    Nullatur
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam trochę stary wątek ale na viakenie nic się dowiedzieć nie mogę :/ Bo tam są sam pytania a tym którym się udało siedzą cicho i nie zamierzają się dzielić :|

Tak wiec mam komputer PC
    Pełne okablowanie do większości marek zakupiony w sklepie Viakena.
    Wszystko zrobione według instrukcji.
    Zakupiłem kartę http://allegro.pl/item315501053_kontroler_pci_rs232_com_dos_2porty_netmos9835cv.html by uzyskać dodatkowe porty COM
    Zainstalowałem je ledwo co ale mi się udało - sprawdzałem je czy działają podpinając kabel do telefonu i ściągając z niego pliki - przejrzałem wszystkie i wszystkie działają.

Podpinam pod Vag tool w jeden z doatkowych comów i pięknie zczytuje mi Audi A6 00`
    Podpinam Euroscana i dupa wyskakuje oczywiście czerwona informacja:
    "CONNECT THE ECUreader THEN CHECK SUPPLY"

Zamieniałem porty, próbowałem innych odczytów i lipa :|

Prosił bym bardzo o opisanie krok po kroku jeśli ktoś ma czas chęć i możliwość co i jak mam zrobić /sprawdzić wydedukować bym doszedł do rozwiązania tej zagadki - mecze się z tym dobry miesiąc :|

Obiecuje ze wyślę pocztą duże piwo :)

Tak wiec proszę o jakie kolwiek wskazówki.

Pozdrawiam.
  • #26 4882050
    kokolo
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    Obecnie na allegro jest EUROSCAN za chyba 140 zł zdaje się że ten człowiek sam to montuje i coś na ten temat wie więc może się do niego dokopać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru interfejsu diagnostycznego do samochodów, z naciskiem na obsługę systemów takich jak ABS, airbag, immobiliser, a niekoniecznie zaawansowaną diagnostykę silników. Polecane są tanie rozwiązania, takie jak Euroscan, który jest popularny i oferuje szeroką kompatybilność z wieloma markami aut do około 2001 roku, choć ma ograniczenia, np. brak obsługi CAN i wolne działanie. Euroscan wymaga dwóch portów COM i pracy pod DOS-em, co komplikuje użycie na laptopach z jednym portem i USB. Alternatywą są bardziej zaawansowane i droższe urządzenia, takie jak KTS 520, który obsługuje nowsze modele i protokół CAN, oraz CDIF/2 z Axesu, który ma mieszane opinie – dobrze działa z BMW do 1996 roku i niektórymi Oplami, ale ma ograniczenia z nowszymi modelami. Wspomniano także o programatorach PS32 i Xprog do obsługi pamięci i urządzeń car audio/autoalarmów. Wskazano na konieczność odpowiedniego sprzętu komputerowego, np. karty PCMCIA RS232 firmy Agrosy (model SP 320-232-1P) do obsługi Euroscana. Podsumowując, wybór interfejsu zależy od zakresu obsługiwanych marek i systemów, budżetu oraz sprzętu komputerowego, z rekomendacją Euroscan dla podstawowej diagnostyki i KTS dla bardziej zaawansowanych potrzeb, zwłaszcza z obsługą CAN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA