logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu na monitorze, płyta główna P4XFCU, wybrzuszone kondensatory

sp9rvb 03 Kwi 2006 18:58 1740 25
REKLAMA
  • #1 2489406
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich na forum!
    Mam następujący problem:
    1) Przy wlączeniu zasilania do komputera, ten startuje lecz nie ładuje sie BIOS (tak mi się wydaje, nie mogę sprawdzić na ekranie monitora, bo monitor tez nie działa-czarny ekran)
    2) Nie ma charakterystycznego pikniecia,klawka nie świeci,fdd tez nie świeci i nie pracuje.
    3) Działa tylko zasilacz , cd rom (świeci i tacka wychodzi) i chłodzenie na procku też OK(kręci).
    4) Głosnik systemowy głuchy dopiero po wyjęciu pamieci przeciągłe bepp.
    5) Płyta gł to P4XFCU
    Nadmieniam ze kondensatory w okolicy procka od strony gniazda ATX
    wybrzuszone troche nie ideał i jak komputer juz raz uruchomie to po ponownym podpieciu kabla sieciowego sam startuje. Bios resetowałem na zworce i wyjmowałem baterie dla pewnosci, pomogło to tylko na tyle ze pierwsze uruchomienie mam z przycisku Power nastepne juz kablem sieciowym. Prosze o pomoc.:cry:
  • REKLAMA
  • #2 2489416
    Artee18
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Możliwe że coś z pamięcią ram proponuje sprawdzić na innej
  • #3 2489422
    kristoforo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wymień kondensatory, zmieniałeś zasilacz?
  • #4 2489457
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Artee18 napisał:
    Możliwe że coś z pamięcią ram proponuje sprawdzić na innej

Właśnie to zrobiłem niestety dalej to samo czyli nic:cry:
  • #5 2489484
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    To wymień kondensatory na nowe i sprawdź czy nic jeszcze sie ni zepsuło. Zajrzyj do zasilacza czy nic nie poszło
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #6 2489491
    sp9rvb
    Poziom 14  
    kristoforo napisał:
    Wymień kondensatory, zmieniałeś zasilacz?

Co do wymiany kondensatorów to nie jestem fachowcem a to precyzyjna robota nie wiem czy dam rade niestety nie mam zasilacza na podmianke.
    Jakie powinny być napięcia?{na zasilaczu) to mogę sprawdzić:D
  • REKLAMA
  • #7 2489499
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Sprawdź jakie masz i pochwal nam sie.
  • #8 2489614
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Bobekmaster napisał:

Sam procek wszystkie inne urzadzenia odpiete:5,6V i 11,64V
    Podpiete HDD i Cdrom:5.6 i 11,67
    Bat systm:3,3V
  • #9 2489866
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Masz troszke za niskie napięcie +12V sprawdź zasialcz w środku czy kondensatory nie są wybrzuszone
  • #10 2490020
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    sp9rvb, dopuszczalne wahania napięć zasilających wynoszą 5%, zatem napięcie 12V mieści się dopuszczalnych granicach, ale 5V jest zdecydowanie zbyt wysokie.
    PS.: rozumiem, że napięcia mierzyłeś miernikiem?
  • REKLAMA
  • #11 2490120
    sp9rvb
    Poziom 14  
    jankolo napisał:
    sp9rvb, dopuszczalne wahania napięć zasilających wynoszą 5%, zatem napięcie 12V mieści się dopuszczalnych granicach, ale 5V jest zdecydowanie zbyt wysokie.
    PS.: rozumiem, że napięcia mierzyłeś miernikiem?

Hmmm a czym mozna jeszcze zmierzyć napiecie, Oczywiście Kolego miernikiem:D te 5,6V było pomiedzy+5aG na kablu zasilającym np HDD
  • #12 2491291
    sp9rvb
    Poziom 14  
    sp9rvb napisał:
    Bobekmaster napisał:

Sam procesor wszystkie inne urzadzenia odpiete:5,6V i 11,64V
    Podpiete HDD i Cdrom:5.6 i 11,67
    Bat systm:3,3V

Przy podawaniu napięć wkradł mi sie błąd ma być 5,06V.
    Zasilacz już podmieniłem mimo wszystko na pewny,ram sprawdzałem sprawna (inny komputer działa na niej).
    Pozostały zdaje sie nieszczesne kondensatory przy procku o których wspominałem w pierwszym poście i sam procek ale jego nie mam gdzie sprawdzić, podpowiedzcie prosze co jeszcze można zrobić.
  • #13 2493170
    kristoforo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Sprawdz dokładnie wszystkie części tego komputera na innej płycie jesli masz uszkodzoną płyte a zależy Ci na jej naprawie i nie potrafisz sam nic z tym zrobić (kondensatory) to polecam PC-CENTER z Koszalina.
  • #14 2493252
    anonimowybartek
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    może właśnie pł. główna?? a nie masz ukruszonego, np. rdzenia procka albo chipsetu bądź zupełnie czegoś innego??
  • #15 2493659
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Jutro zabieram sie za te kondensatory,procek wizualnie wygląda OK brak uszkodzeń dam znać co sie urodziło:|
  • #16 2495422
    mirek68
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam Cie serdecznie najprawdopodobniej moim zdaniem poszła płyta głowna mam pare takich npłyt u siebie ktore popodłacxzeniu startuja lecz na ekranie nic nie widac moim zdaniem szczegolnie dotyczy to płyt podkrecanych
  • #17 2496274
    sp9rvb
    Poziom 14  
    mirek68 napisał:
    Witam Cie serdecznie najprawdopodobniej moim zdaniem poszła płyta głowna mam pare takich npłyt u siebie ktore popodłacxzeniu startuja lecz na ekranie nic nie widac moim zdaniem szczegolnie dotyczy to płyt podkrecanych

Witam
    Bardzo możliwe że to wina płyty głównej dlatego chcę wymienić wybrzuszone kondensatory, ale jest problem bo nigdy tego nie robiłem: czy jest jakaś specjalna technika ewentualnie przyrząd do tego ?
    {oprócz standardowej lutownicy}Proszę o jakieś info a tymczasem idę walczyć z kondensatorami. :D Pozdrawiam
  • #18 2496286
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Wedłóg mnie potrzebujesz odsysacz żeby odessać cyne - łatwiej wylutowywać - koszt 7 zł
    A jeśli nie masz to popróbuj np. rodgrzej jedną nu żke i lekko przechyl kondensatorek żeby wyszedł kawałek nóżki a potem z drógiej strony i spowrotem pierwsza strona. Powinno ci to wyjść w 3 podgrzaniach.
    POzdro
  • #19 2496299
    kila
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    ej ale dlaczego nie zaczeliscie od karty graficznej? przeciez po wyjeciu ram'u jest beep. ja proponuje sprawdzic najpierw karte graficzna zanim cokolwiek bedziesz lutowac... pozdrawiam
  • #20 2496307
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Bobekmaster napisał:
    Wedłóg mnie potrzebujesz odsysacz żeby odessać cyne - łatwiej wylutowywać - koszt 7 zł

Witam
    Już jestem szcżęśliwym posiadaczem lutownicy i odsysacza. Grot w lutownicy odpowiednio spreparowałem, ale dobrze odessać cynę to jest wielka sztuka, aby przy grzaniu nie uszkodzić druku na płycie.:cry:
  • #21 2496312
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Kondensatory i tak powinien wymienić. A jeśli nie będzie działac to zajmiemy sie graficzna.
  • #22 2496329
    sp9rvb
    Poziom 14  
    kila napisał:
    ej ale dlaczego nie zaczeliscie od karty graficznej? przeciez po wyjeciu ram'u jest beep. ja proponuje sprawdzic najpierw karte graficzna zanim cokolwiek bedziesz lutowac... pozdrawiam

Witam
    Chyba nie pisałem o tym, ale karta grafiki już była sprawdzona {podmieniłem na sprawną w 100%} i był taki sam objaw czyli zero obrazu na monitorze.:|
  • Pomocny post
    #23 2496337
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    To zostało tylko wymienić kondensatorki i sprawdzić zasilacz
    Pozdro
  • #24 2498443
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Bobekmaster napisał:
    To zostało tylko wymienić kondensatorki i sprawdzić zasilacz
    pozdrawiam

Jestem w trakcie wymiany tych kondensatorów {nie samym komputerem się żyje wiec trochę to trwa, a jest to dłubanina więc chcę to zrobić dobrze} Nurtuje mnie myśl co jest przyczyną uszkodzenia kondensatorów bo samo ich spuchniecie to już jest końcowy objaw, więc jak je wymienię to usunę objaw a nie przyczynę uszkodzenia
    (zasilacz sprawdzony - dobry). Pozdrawiam.

Dodano po 25 [minuty]:

Mam jeszcze małe pytanko odnośnie pasty termoprzewodzącej ( mam białą)
    chodzi mi o to czy smarować procka i radiator czy sam procek ( Celeron 1,7 GHz) i jaka ilość tej pasty?
  • #25 2498713
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Nałóż małą ilość na proceso i jak przyciśniesz to sie powinno dobrze rozprowadzić. Pasta jest tylko po to żeby nie było powietrza miedzy radiatorekm a prockiem. \Im mniej tym lepiej- ale cięka warstwa musi być.
    Pozdro
  • #26 2508693
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Witam
    Wczoraj pózną nocą zabrałem sie znów do mojej nieszczęsnej płyty i wymieniłem wszystkie wybrzuszone kondensatorki jaki był efekt.......:?:
    Płyta ożyła:D po wciśnięciu powera usłyszałem upragniony przeze mnie
    pik w głośniku systemowym i pracę fdd.Komputer działa wszystko OK.
    Bardzo dziekuje Wszystkim Kolegom za pomoc i fachowe podpowiedzi bez Was bym sobie nie poradził:D Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku obrazu na monitorze przy uruchomieniu komputera z płytą główną P4XFCU, z wybrzuszonymi kondensatorami w okolicy procesora. Objawy to brak ładowania BIOS-u, brak charakterystycznego piknięcia, brak działania klawiatury i napędu FDD, a także brak sygnału dźwiękowego przy obecnej pamięci RAM. Sprawdzono pamięć RAM i kartę graficzną, które były sprawne. Zasilacz miał napięcia w normie, choć z lekkimi odchyleniami, kondensatory na płycie głównej były wybrzuszone. Po wymianie wszystkich uszkodzonych kondensatorów płyta główna zaczęła działać poprawnie, pojawił się sygnał dźwiękowy i działanie napędu FDD. Wymiana kondensatorów wymagała użycia lutownicy i odsysacza cyny, a także precyzji, aby nie uszkodzić ścieżek na płycie. Poruszono także temat prawidłowego nakładania pasty termoprzewodzącej na procesor Celeron 1,7 GHz. Ostatecznie przyczyną problemu były uszkodzone kondensatory na płycie głównej, a ich wymiana przywróciła pełną funkcjonalność komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA