logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD Caviar 120GB - wywala po 1-ym uruchomieniu windows'a

gajdzi 23 Maj 2003 13:49 1555 9
REKLAMA
  • #1 224271
    gajdzi
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    :arrow: Witka!
    :arrow: Zwracam sie do Was z pewnym problemem! Otoz ostatnio kupile dysk WD Caviar 120GB z 8MB cache i podlaczajac go do plyty glownej ASUS A7V KT133 AGPx4_pro ATA100 moge zalozyc partycje i je formatowac. Nawet moge zainstalwac windowsa (w moim przypdku XP'ka). Ale zaraz przy pierwszym uruchomieniu ów systemu, dysk raz strzyka i momentalnie nie ma nic, nawet parycji!
    :arrow: Co moze byc tego powodem..? Nie mam zielonego pojecia, moze ktos z Was juz sie z tym zetknal? Prosze o pomoc, plisss...!

Z gory dziekuje za wszelkiego rodzaju pomoc!!!
  • REKLAMA
  • #2 224285
    pawelsz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Powodów może być kilka, trudno tu wyłonić konkretny z twojego opisu. Ja na sam początek proponowałbym Ci wziąść dysk do kumpla i zainstalować system na jego komputerze. Wtedy będziesz wiedział czy to wina dysku czy Twojego komputera, zawsze już będzie łatwiej.
  • REKLAMA
  • #3 224914
    gajdzi
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Dalem dysk qmplowi i u niego wszystko jast ok! Instaluje sie windows bez problemu. Czyli w takim razie moj komputer jest winowajca owego stanu rzeczy, ale teraz jak to naprawic...???

Podobno moja plyta, a wiec ASUS A7V ma osobny bios do dyskow, ale w ksiazce nic nie pisze o jakich kolwiek uaktualnieniach.

Takze co moge teraz zrobic z takim fantem....?
    Prosze o pomoc!

Z gory dziekuje!!!
  • REKLAMA
  • #4 224936
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    W książce niewiele pisze,muwisz że u kumpla system się instaluje ,przecierz u ciebie też,tylko problem jest przy załadowywaniu sterowników ,czyli może być uwalony kontroler samego dysku lub płyty głownej.
    Podaj szczegóły prób z dyskami (czy stary dysk ciągle działa?)
  • #5 224976
    pc486
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    mozesz miec jakas stara wersje biosu ,zobacz na www producenta czy nie ma nowszej i go ew updateuj
  • #6 225845
    Alarmus
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Proponuję zainstalować na szybko jak kolwiek i jakiegokolwiek windowsa starszego.
    Uruchomić kompa - działa ? OK :)
    Teraz włóż CD od WinXP
    Jak uruchomi sie Menu to na dole jest opcja Sprwadź zgodność systemu
    To naprawdę wiele mówi bo ja miałem u kumpla problem i dzięki temu okazało się, że programowy kontroler twardego (IBM) nie nadaje się pod XP.
  • #7 226124
    piapia
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    kupilem WDC 80GB pare miechow temu. Mialem ten sam problem. Oglolnie musz powiedziec ze te dyski sa strasznie klotliwe z innymi podzespolami. Jako slave mam SEAGATE BIV.

u mnie windows np . staruje i juz ma sie pojawic pulpit wywala niebieski ekran i sie sam restartuje. Zdaza sie ze przy detekcji bios go nie wykrywa. Musialem sie troche nameczyc zanim go odpalilem. Raz na jakis czas mam z nim problem. pisalem do asusa, Caviara i microsoftu zaden nie potrafil odpowiedziec na moje pytania ( Pisalem im komunikaty bledow).

podejrzewam ze jak wymienisz yte bedzie wszystko ok. Sprawdzalem tez na drugim kompie z Asusem P3BF i tez byly problemy.

sprobuje sformatowac dysk pod dosem i zalozyc partycje fdiskiem 100% FAT32. i wtedy zainstaluj XP. nie instaluj nic wiecej, zadnych pakietow VIA i zobacz czy bedzie dziala - kilka razy zrob restart.

pozniej sukcesywnie zainstaluj najpierw najnowsze VIA4in1 i zobacz czy bedzie chodzil stabilnie.

pozdrawiam jakbys mial bytania pisz na GG 40609
  • REKLAMA
  • #8 226141
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Mam pytanie, kupiłem ostatnio 2*WD800, z podłączeniem i pracą nie ma problemu, jednak denerwuje mnie takie klikanie przywłączaniu i wyłączaniu zasilania (tylko jedno stuknięcie). Czy u was też się tak zdarza? Dyski są fabrycznie nowe kupione 2tyg temu i od zamontowania się tak dzieje.
  • #9 227094
    Delgado
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam identycznego WD i też "strzyka" przy starcie zasilanie (jaby głowica zaciągała o talerze) ale widocznie tak musi być... :?
    Co się tyczy problemu w poście to sprawdziłbym taśmy od HDD i zaktualizowałbym BIOSa. Z tego co widzę u sibie ten dysk jest dość prdożerny, możę masz problem z zasilaniem, u mnie na ASUSie też były problemy na zasilaczu 300W (system sieczasami resetował) po zmianie zasilacza na 400W jest ok.
    Pozdr.
  • #10 227123
    stimoroll
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    z doświadczenia wiem , że jak są problemy z zasilaniem to dzieją się problemy z dyskami. Zmieniłem zasilacz na mocniejszy i jest ok.
    Jeśli macie przepracowany zasilacz, przegrzany lub po prostu mały [200W] lub coś jak to , polecam sprawdzić, czy to nie stanowi problemu.
    Z tego co wiem , nowe dyski mają wyższe obroty i o 30-50% większy pobór mocy, dlatego czasem postarać sie o mocniejszy zasilacz. Za to zasilacze w większości nie spełniają norm.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy dysku WD Caviar 120GB z 8MB cache podłączonego do płyty głównej ASUS A7V KT133 AGPx4_pro ATA100, który po pierwszym uruchomieniu systemu Windows XP traci partycje i przestaje być wykrywany. Dysk działa poprawnie na innym komputerze, co wskazuje na problem z konfiguracją lub sprzętem w oryginalnym komputerze. Możliwe przyczyny to uszkodzony kontroler dysku lub płyty głównej, nieaktualny BIOS płyty ASUS A7V, problemy z taśmami HDD, niewystarczające zasilanie (np. zasilacz o mocy 300W lub mniej), a także konflikty sterowników lub kontrolera dysku w systemie Windows XP. Zalecane działania to aktualizacja BIOS-u płyty głównej, sprawdzenie i wymiana kabli ATA, testowanie dysku na innym sprzęcie, instalacja systemu na czysto z minimalną ilością sterowników, formatowanie dysku pod DOS-em z użyciem FAT32, a także wymiana zasilacza na mocniejszy (np. 400W). Dodatkowo, użytkownicy zgłaszają charakterystyczne "strzykanie" lub kliknięcia dysku przy włączaniu i wyłączaniu zasilania, co może być normalnym zjawiskiem mechanicznym. Problemy z kompatybilnością dysków WD Caviar z niektórymi płytami ASUS i sterownikami VIA są również odnotowane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA