logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR PANASONIC NV-SD20 EE - ciemny obraz z kasety, problem z synchronizacją

awcon 03 Kwi 2006 22:00 1869 6
REKLAMA
  • #1 2490265
    awcon
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Witam wszystkich śledzących losy panasoników.
    Dzisiaj przejrzałem wszystkie posty o tym wideo i nie znalazłem takiej usterki jaką mam. Obraz z tunera jest OK natomiast z kasety ciemny obraz, jakieś paski, brak synchro, jakby powyginany. Głos jest OK, elki w zasilaczu wymienione (4 były zupełnie wylane), napięcia na wyjściu zasilacza OK. Wygląda tak jakby bęben głowic kręcił się za wolno. Po jakimś czasie (nagrzaniu) pojawia się obraz z paskani poziomymi (ok.8) ale i tak jest to niestabilne i jakieś pogięte. Po dotknięciu palcem w okolicach US AN3814K silnik przyśpiesza a gdy zwalnia przez chwilę obraz jest dobry. Wymieniłem US NA3814K na AN 3814K (wyglądają tak samo) ale jest to samo. Proszę o pomoc, siedzę nad tym już tydzień.
  • REKLAMA
  • #2 2491056
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Jeśli w aplikacji AN-a jest elka to ją wymień. Sprawdź też obwód czujnika prędkości i sam czujnik (nie pamiętam jak jet mocowany czujnik, jeśli przykręcany, to może się poluzował). Zdejmij wirnik silnika i pod nim też przejrzyj płytkę. Trochę dziwne jest to, że przy nieprawidłowej prędkości wirowania głowicy video nie wyłącza się. Sprawdź jeszcze drogę poszczególnych zasilań (szczególnie silników), może po drodze jest jeszcze jakaś elka niesprawna.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2493100
    awcon
    Poziom 17  
    Dzięki za podpowiedz koło AN jest 5 elek wszystkie wymieniłem, podstawiłem takie coś(4 nogi) pod magnesem silnika z innego panasa ,podstawiłem też na wszelki wypadek kapstan i dalej tak samo Zaobserwowałem że jak włączam przewijanie to ginie synchro i są tylko poziome pasy.Myślę ze może to być jekiś elek. bo po jakiejś godzinie obraz się polepsza -coś tam widać ale więcej się trzeba domyślać tylko który .Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2494670
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Czy aby głowica synchro (Audio/Control) nie jest zbyt wytarta lub przestawiona? Na siłę nic nie reguluj ale sprawdź cały tor przesuwu taśmy. A czy wymieniałeś kond. elektrolityczne na hybrydzie?
    Pozdrawiam
  • #5 2496621
    awcon
    Poziom 17  
    Witam.
    Na hybrydzie elek jeszcze nie wymieniałem mimo że dziś mnie bardzo korciło ale czytałem w postach ze właśnie takie oznaki są z tunera , jutro za namową wymienię .Siedziałem ze schematem i mierzyłem wszystkie napięcia na AN są dobre natomiast na tym drugim- z radiatorem ( chyba od Kapstana), połowa napięć cały czas pływa jest niestabilna ,nigdy tego nie mierzyłem, może tak musi być bo głos jest idealny ale tego nie wiem. Wymieniłem elki przy nim ale dalej tak samo
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 2498272
    KRISSERV
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Uszkodzenie kondensatorów skutkowało by złym obrazem, w trybie tunera takze odpadaja. Przesledziłbym jednak układ serva i ctl-ki.
  • #7 2500728
    awcon
    Poziom 17  
    Witam
    Wreszcie wszystko jest OK .Postanowiłem wymienić elki na ceramice tu była trochę inna niż opisywane C smd było 5 a nie 6 jak wszyscy piszą, wymieniłem wszystkie i co za zdziwienie gdy po włączeniu obraz idealny . Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc Temat zamknięty
    Ps napięcia na tym drugim scalaku są niestabilne i cały czas się zmieniają -tak musi być.

Podsumowanie tematu

✨ Wideo Panasonic NV-SD20 EE miał problem z ciemnym, niestabilnym obrazem z kasety, brakiem synchronizacji i poziomymi paskami, mimo prawidłowego obrazu z tunera i dobrego dźwięku. Wymieniono uszkodzone kondensatory elektrolityczne w zasilaczu oraz elementy wokół układu AN3814K, jednak problem pozostał. Podejrzewano wolno obracający się bęben głowic i niestabilne napięcia na układzie z radiatorem (prawdopodobnie od silnika kapstana). Po wymianie kondensatorów ceramicznych SMD na hybrydzie (5 sztuk, nie 6 jak w innych modelach) obraz uległ znaczącej poprawie i problem został rozwiązany. Napięcia na układzie z radiatorem pozostają niestabilne, co jest normalne. Zalecano także sprawdzenie czujnika prędkości silnika, toru przesuwu taśmy oraz układu serwo i kontrolnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA