logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3100 nie włącza się ani nie ładuje, błędy przy flashowaniu Tornado

1Paluch1 04 Kwi 2006 09:40 1485 13
REKLAMA
  • #1 2491039
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Witam mam taki problem z nokią 3100 nie wiem co się z nią działo wcześniej . Wiem że się wcale nie załancza i nie ładuje baterii :/

Pod Tornadem wykrywa ją ale INFO nie można zrobić a jak próbuje ją sflashować to wychodzą błędy takie jak na fotkach .

Za waszą POMOC z GÓRY DZIĘKUJE .
    Załączniki:
    • Nokia 3100 nie włącza się ani nie ładuje, błędy przy flashowaniu Tornado 3100 blleee.JPG (118.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nokia 3100 nie włącza się ani nie ładuje, błędy przy flashowaniu Tornado 3100 bleeeeee.JPG (159.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2491051
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Ocena: 20
    Wygląda na oderwany flash lub procek. Czyli zaczynamy od grzania. Postawisz ją dopiero jak ci wyświetli poprawne ID flasha.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2491059
    arczi114
    Poziom 28  
    Ocena: 12
    spróbuj zainstalowac nowe FIA, następna sprawa to sprawdz, czy dobrze dociskają styki kabla do fona...
  • #4 2491062
    1Paluch1
    Poziom 20  
    czyli TOPNIK i grzanie najpierw TAk?? Zaraz spróbuje

Dodano po 7 [minuty]:

a Nowe FIA to skąd wezme ??? i To się nazywa FIA czy pod inną nazwą jest np na supporcie???
  • #5 2491349
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Fia to potoczne określenie flash loaderów ponieważ większość ma rozszerzenie *.fia i siedzą sobie w katalogu:

c:\Program files\Nokia\Phoenix\flash\

ale w twoim przypadku jest błędne ID więc fia nic do tego nie ma. Tak jak napisałeś podlej topnikiem i grzej.
  • #6 2491384
    1Paluch1
    Poziom 20  
    podgrzałem i nic :/
  • Pomocny post
    #7 2491513
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Rozumiem że podgrzałeś na tyle że elagancko ci układziki pływały na kulkach, jeżeli to nie pomogło pozostaje zdjąś flasha i zobaczyć co się pod nim dzieje.... może być tak że brakuje punktów a wtedy raczej nie naprawisz tej płyty.
  • REKLAMA
  • #8 2491577
    zenek123
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Mam pytanie, gdzie sie uczyliscie grzac uklady BGA, bo ja nie wiem kiedy przestac grzac. a jak chce nim zabujac to przewaznie za monco i wtedy jzu trzeba podnosic.
  • Pomocny post
    #9 2491626
    grzesiek33
    Poziom 31  
    zenek123 napisał:
    Mam pytanie, gdzie sie uczyliscie grzac uklady BGA, bo ja nie wiem kiedy przestac grzac. a jak chce nim zabujac to przewaznie za monco i wtedy jzu trzeba podnosic.

Nic się nie przejmuj.... to troszkę jak z prawem jazdy.... na początku nie wiesz co się dzieje wokól ciebie na ulicy ale po przejechaniu jakiś 10-20 tys. km już się orientujesz. Tu sprawa wygląda podobnie.... każdy ma inny sprzęt do pracy i nie ma na to gotowego lekarstwa (typu temperatura+siła wydmuchu+czas). Ja grzeję na programie BGA5 i 40s przy standardowym lucie (ołowiowym) co ma się nijak do tego jakie ty podasz parametry lutowania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 2491957
    mariogsm
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    Witam powiem tak jeżeli nie możesz zrobić info a check działa poprawnie to wybierz MCU,PPM,CNT,PM zaznacz full factory i software upgrade,zamiast start naciśnij flash ten obok info prędkość normal.dociśnij kabel do płyty i powinno zacząć flashować.U mnie pomaga.

pozdrawiam mariogsm
  • #11 2492683
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Czasami trzeba jeszcze do kompletu zostawic czysty "Autodetect product", po ustawieniu recznie tego wszystkiego co kolega powiedzial wczesniej, glownie chodzi tylko o mcu, ppm, cnt. Naciskasz tylko "Flash".

Pzdr
  • #12 2498423
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Podniosłem FLASHA i tak nie wiem czy on wygląda inaczej niż w 6610??? bo go podniosłem i tak jakoś dziwnie wygląda !!!

Dobra już wiem jest inny FLASH

Dodano po 2 [godziny] 19 [minuty]:

Zrobiłem ją postawiłem pierwszy układ na kulkach który zadziałał :)

Tylko jest teraz problem bo nie mam dźwięków vibra jest ale poli BRAK :( co może być ???
  • #13 2512229
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Możliwości może być kilka.... przede wszystkim sprawdź głośnik, następnie wzmacniacz N150 (podgrzej) jeżeli nie pomoże to wypada podgrzać procesor (ale zwykle jeżeli przez niego nie ma dźwięków to nie ma też sieci)
  • #14 2515477
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Ok dzięki wszystkim sprzedałem już ją POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telefonu Nokia 3100, który nie włączał się i nie ładował baterii. Podczas próby flashowania programem Tornado pojawiały się błędy, a urządzenie było wykrywane, lecz nie można było wykonać operacji INFO. Sugerowano, że przyczyną może być uszkodzony lub odłączony układ flash lub procesor, co wymagało podgrzewania (grzania) układów BGA oraz użycia topnika (topnik). Zalecano także sprawdzenie poprawności styku kabla z płytą oraz instalację odpowiednich plików flash loaderów (*.fia) z katalogu Phoenix, choć w przypadku błędnego ID flasha pliki te nie pomagały. Po podgrzaniu i ewentualnym zdjęciu układu flasha można było ocenić stan płyty. Wskazano, że proces grzania wymaga doświadczenia i odpowiednich parametrów temperatury, czasu i siły nadmuchu. W trakcie flashowania zalecano wybranie opcji MCU, PPM, CNT, PM z zaznaczeniem full factory i software upgrade oraz użycie funkcji Flash zamiast Info. Po wymianie i poprawnym osadzeniu układu flash udało się uruchomić telefon, jednak pojawił się problem z brakiem dźwięku (brak głośnika, brak wzmacniacza N150 lub problem z procesorem). Ostatecznie telefon został sprzedany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA