logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dysk HDD jako slave do PC? Problemy z wykrywaniem w BIOS i Windows

DIK 05 Kwi 2006 13:35 1681 11
REKLAMA
  • #1 2495361
    DIK
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam mam problem :( nie moge podpiąć żadnego dodatkowego dysku jako slave do mojego PC. Próbowałem ze starszym dyskiem 4gb i z dyskiem 2,5" od laptopa. mój PC wogóle nie wykrywa żadnego dysku wchodzi do windows i w"mój komputer" jak by nigdy nic nadal są tylko moje trzy partycje, a jak kobinuje ze zmianą zworek na dysku slave albo dziś zmianiłem kolejność podpięcia taśmą to oszalał musiałałem zresetować ustawienia BIOS za pomocą zworki :/ a gdy ustawiam dyski na cable select to niby ładnie ale .... w pewnej chwili włącza się czarny ekran i mruga sobie biały kursorek w lewym górnym rogu :(
    CO MAM ZROBIĆ ? POMÓŻCIE !
    P.S mam dwa systemy 98 i xp i na oby dwuch to samo :( a w biosie widzi oba dwa dyski na np. cable select
    POZDRAWIAM

DIK
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2495459
    chlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    W biosie obydwa dyski widoczne. Zatem wina stoi po stronie systemu. Jeszcze jedna informacja, czy to są dyski ATA czy SATA?? Czy taśma aby na pewno jest dobra?? Czy próbowałeś podłączyć drugi dysk pod drugi kontroler na oddzielnej taśmie?? W ostateczności reinstalacja systemu może pomóc.
  • #3 2495635
    Tymon Bulkowski
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Kliknij prawym na moj komputer bedac w xp.Z menu wybierz zarządzaj.Teraz znajdź zarządanie dyskami.Tam są pokazane wszystkie fizyczne dyski w komputerze oraz informacja jaka jest partycja,system plików itp.Być może na dysku nie ma partycji i dlatego jest niewidoczny w systemie lub partycja albo system plików jest uszkodzony.Jeżeli jest system plików ntfs to win98 go nie zobaczy.Spróbuj jeżeli drugi dysk slave jest widoczny fizycznie i jest na nim partycja i system plików, w "zarządzaniu dyskami" kliknąć na nim prawym i z menu wybrać przypisz literę dysku.Po przypisaniu litery jeśli wszytko obyło się bez problemów w moim komputerze powinna być widoczna dodatkowa litera symbolizująca drugi dysk fizyczny.
  • REKLAMA
  • #4 2495655
    DIK
    Poziom 12  
    Na mojej płycie głównej mam trzy porty do podpięcia taśm !
    Jedną do fdd, jedną do hdd, jedną do napędów optycznych
    więc podpięcie hdd slave do odzielnej teśmy odpada.
    moje dyski to:
    mój MASTER :D
    SAMSUNG SV3063H
    dysk od laptopa( nie mój ale mam z niego ściągnąć pare rzeczy:
    FUJITSU MHK2048AT
    dysk starszy 4gb
    SEAGETE ST34323A

Obawiam się że jedynym wyjściem będzie format a tego narazie niechce !

POZDRO

DIK
  • Pomocny post
    #5 2495709
    striker
    Poziom 12  
    na IDE0 <- pierwszy kanał interfejsu PATA na płycie głównej zostaw najlepiej tylko swój dysk z systemem (czyli tak jak jest) gdyż po podpięciu starego dysku 4GB zwolni on dysk główny (blędy mogą być spowodowane tym że stary dysk nie obsługuje nowych trybów -> UDMA), natomiast na IDE1 <- drugi kanał (piszesz o nim -> do napędów optycznych) podłącz dysk który chcesz zgrać z cdromem (albo nawet dla testu odepnij cdroma i zobacz czy dziala).
    Pozdrawiam
  • #6 2496314
    DIK
    Poziom 12  
    Podłączyłem ten do hdd 2,5" do miejsca gdzie cd-rom ale też nic jak hdd był master to w moim komputerze nie widzi go a jak naslave to wogóle się ni podniusł :(

chyba na swoim PC nic nie zdziałam !

POZDRAWIAM

DIK
  • REKLAMA
  • #7 2496397
    chlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Musisz uważać jak masz zworki ustawione. Jeśli podłączasz pod środkowy wtyk taśmy, a na drugim masz urządzenie już podłączone jako slave, to musisz mieć zworki na master. I odwrotnie, jeśli masz jedno urządzenie na taśmie, jako master możesz je wpiąć w dowolne miejsce, ale jeśli podłączasz już dwa do tej samej taśmy, to musisz zważać na zworki i w które miejsce na taśmie go podłączasz.
  • REKLAMA
  • #8 2496575
    DIK
    Poziom 12  
    no że jedna zworka musi być na master a druga na slave to wiem :p
    i na taśemki też uważam !!!
    ale dzięki !

POZDRO

DIK
  • #9 2497870
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    a moze podasz model płyty ?
  • #10 2498429
    DIK
    Poziom 12  
    Ale to pewnie nie jest wina płyty bo w BIOS'ie hdd widzi a nie podnosi siędo systemu !
    Ale co mi szkodzi !
    K7SO M+

POZDRAWIAM

DIK
  • #11 2499943
    marrog
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    A jaki tj wogole system? Tzn jaki masz zainstalowany i co za dane masz na HDD tzn jaki rodzaj partycji tam jest??
  • #12 2500378
    DIK
    Poziom 12  
    Jakie mam systemy było w pierwszym poscie (98,xp) a partycje to FAT32

POADRAWIAM

DIK

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia dodatkowego dysku HDD jako slave do komputera z dwoma systemami operacyjnymi: Windows 98 i XP. BIOS wykrywa oba dyski (master i slave) na ustawieniu cable select, jednak system operacyjny nie widzi dysku slave w "Mój komputer". Dyski używane to: główny Samsung SV3063H (master), dysk laptopowy Fujitsu MHK2048AT oraz starszy Seagate ST34323A 4GB. Płyta główna posiada trzy porty IDE: jeden dla dysku HDD, jeden dla napędów optycznych i jeden dla FDD, co uniemożliwia podłączenie dysku slave na osobnej taśmie. Problemy mogą wynikać z nieprawidłowego ustawienia zworek master/slave, uszkodzonego systemu plików lub niekompatybilności trybów transferu (np. UDMA). Zalecane jest sprawdzenie ustawień zworek, podłączenie dysków na oddzielnych kanałach IDE (np. dysk systemowy na IDE0, dysk slave na IDE1 zamiast napędu optycznego), oraz weryfikacja widoczności dysku w narzędziu zarządzania dyskami Windows, gdzie może być konieczne przypisanie litery dysku. Formatowanie dysku jest ostatecznością. Model płyty głównej to K7SO M+.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA