logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z podłączeniem 2 dysków w jednym komputerze.

nowikzdw 15 Paź 2007 22:34 1909 11
  • #1 4382667
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Witam. Pisze do Was z prośbą o pomoc ponieważ już zgłupiałem... Przekopałem elektrodę, oraz pogooglowałem trochę, ale nie spotkałem się z takim przypadkiem jak mój.
    Sprawa wygląda tak:
    Dokupiłem do swojego komputera drugi dysk. Posiadałem dysk WD 40GB i dokupiłem mu Segate 40GB. Ale mam problem z podłączeniem bo cuda się dzieją z komputerem... Obydwa dyski były skanowane programem HD Tune czy nie mają badów, i nie mają... Dyski są spięte na tej samej taśmie. Taśma jest 80 żyłowa. Dysk WD pracuje jako systemowy i jest ustawiony na Primary Master, natomiast drugi dysk jest jako Primary Slave. Na drugiej tasiemce są 2 napędy. I teraz tak...jak są obydwa dyski podłączone to albo komputer się zawiesza podczas ładowania systemu, albo zrobi reseta po uruchomieniu, albo system ładuje się tak długo że zdążyłbym zjeść kolację i się wykąpać.... Jeżeli już jakoś to wszystko się uruchomi transfer pomiędzy tymi dyskami jest strasznie wolny...Kopiowałem dane z dysku Segate na WD było ok 10,6Gb danych kopiowało się godzinę czasu! Winę taśmy wykluczam bo jest nowa, dzisiaj kupiona, stara była uszkodzona. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale dysk WD jest w kieszeni. I dziwne jest to że dioda od pracy dysku(czerwona) lekko się świeci, nie tak jak podczas normalnej pracy, ale przecież gdy nie są wykonywane operację to nie powinna świecić a ewentualnie powinna mrugać... Dioda ta świeci ciągle gdy drugi dysk ma odłączone zasilanie(odłączyłem go bo nie dało się normalnie pracować z komputerem).
    Może napisze jeszcze jaki to komputer:
    Procesor Duron 1200
    Płyta główna ECS k7s5a
    512MB RAM
    Windows XP z SP2

Jeżeli podałem zbyt mało informacji, to proszę powiedzieć co trzeba napisać to napiszę. Późno już jest dlatego możliwe że nie wszystko napisałem tak jak trzeba...
    Bardzo bym prosił o pomoc bo mi już ręce opadły i nie mam pomysłu co z tym fantem zrobić...

Pozdrawiam, Kamil.
  • #2 4382680
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    U siebie mam podpięte tak: IDE1 dysk główny - master, napęd dvd - slave, IDE2 nagrywarka dvd - master, drugi dysk - slave. Działa bez problemu.
  • #3 4382687
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Hmmm, a może mieć znaczenie że jeden dysk ma 7200 obrotów a drugi 5400? WD jest wolniejszy.
    Jutro spróbuję podpiąć tak jak Ty masz i zobaczymy.
  • Pomocny post
    #4 4382701
    vcc
    Poziom 35  
    Prędkość dysków nie powinna mieć znaczenia, sprawdź czy masz dobrze ustawione zworki przy napędach i dyskach i czy kieszeń nie jest uszkodzona.
  • #6 4382780
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Zworki sprawdzałem przed chwilą i są dobrze ustawione. Co do kieszeni to ewentualnie mogę się bez niej obejść, ale jak był jeden dysk to pracował w kieszeni ja wiem, ze 3 lata i nie powiem bo nie miałem na co narzekać. Teraz podłączyłem wszystkie urządzenia tak jak radził kolega vcc, ale i tak wszystko wolno chodzi. Nie wiem, jutro pokombinuje, i dziękuje za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam, Kamil.
  • #7 4382802
    vcc
    Poziom 35  
    Jako master pracuje u mnie złącze na końcu taśmy, jeżeli to nie pomoże to zamień napędy miejscami, kiedyś napęd samsunga mi zamulał, obecnie mam napęd i nagrywarkę dvd LG, i 2 dyski 80G WD i wszystko jest ok.
    Pozdrawiam vcc.
  • #8 4382816
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Chyba najpierw spróbuje wywalić kieszeń, bo podłączyłem tak jak napisałeś, i co dziwne, dysk w kieszeni zaczął się wyłączać i włączać samoczynnie...nigdy tego nie robił, więc może faktycznie kieszeń... ? Jutro posprawdzam wszystko i napiszę o efektach.

Pozdrawiam.
  • #9 4382921
    Irek_F
    Poziom 11  
    Obawiam się, że problem leży zupełnie gdzie indziej. Mianowicie producenci dysków wykorzystują nienormowane piny do własnych celów. i jak się zejdą dwa dyski różnych producentów na jednym kanale mogą być cuda. Są to starsze dyski i problem jest najprawdopodobniej znany producentom. Można wysłać mail'a z zapytaniem czy mogą współpracować na jednej wstążce. Miałem ten problem z seagate 80GB i WD 20GB, a ponieważ uparłem się żeby używać nagrywarki i CDROM nie udało mi się tak rozłożyć 4 urządzeń na dwa kanały żeby to działało poprawnie. Skończyło się tak, że dokupiłem dodatkowy kontroler PCI i do niego podpiąłem napędy a dyski na osobnych wstążkach.
  • #10 4384784
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Hmm, tylko że teraz to ja te dyski podłączyłem na osobnych taśmach i też nie chciały współpracować. Kieszeń jest sprawna, bo sprawdziłem.
    Ale powiem Wam szczerze że ja już zgłupiałem...
    Zdenerwowałem się trochę, i podpiąłem dysk SEGATE'a czyli ten na którym nie ma systemu. Miał założone dwie partycje. I tak...poprzez instalator Windows, usunąłem te partycje, następnie stworzyłem nową jedną o pojemności dysku czyli niecałe 40GB. Teraz spiąłem dyski na jednej taśmie 80, systemowy jest jako master drugi jako slave. I wiecie co? Komputer się normalnie uruchomił, nie zawiesza się, na razie jest ok. Czy ktoś coś z tego rozumie? Wiadomo, że chcąc przetestować ten sprzęt potrzeba co najmniej kilku dni, bo niestety tego się nie sprawdzi przez godzinkę czasu... Dlatego proszę moderatora o nie zamykanie tematu, zobaczymy jak blaszak będzie pracować.
    Tylko jeżeli ktoś się spotkał z czymś takim, że po usunięciu partycji i założeniu jej na nowo wszystko wróciło do normy, to prosiłbym o jakieś wytłumaczenie. Chciałbym to wiedzieć tak na przyszłość... :)

Pozdrawiam, Kamil.
  • #11 4386293
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Spodkalam sie z tym pare razy - smietnik w MBR czy tablicy partycji.
    Cos takiego bardzo czesto uniemozliwia uruchomienie sie typowych OS czy nawet instalatora windy 2k/xp.
    Prawdopodobnie sprawa zalatwiona na dobre.
    Przypominam, że zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką, stosujemy również znaki przestankowe (interpunkcja).
    Pisownię niektórych postów koryguję sam, jednak nie jest to moim obowiązkiem.
    TONI_2003
  • #12 4386322
    mreq
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Taśma 80 żyłowa jest typu "cable select" nie ma ustawień master slave na zworkach, master jest na końcu taśmy(zwykle czarny), a slave w srodku(zwykle szary), do płyty idzie zwykle niebieski.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia dwóch dysków twardych o pojemności 40GB (WD i Seagate) do jednego komputera na tej samej taśmie IDE 80-żyłowej. Dysk WD jest systemowy i ustawiony jako Primary Master, a Seagate jako Primary Slave. Objawy to zawieszanie się komputera podczas ładowania systemu, długie czasy uruchamiania oraz bardzo wolny transfer danych między dyskami. Dyski nie mają uszkodzonych sektorów, a zworki są poprawnie ustawione. Próby podłączenia dysków na osobnych taśmach oraz zmiana konfiguracji urządzeń (master/slave) nie przyniosły poprawy. Podejrzewano problem z kieszenią dyskową, która powodowała samoczynne wyłączanie się dysku. Wskazano również, że różni producenci mogą stosować niestandardowe piny, co może powodować konflikty na jednym kanale IDE. Ostatecznie usunięcie i ponowne utworzenie partycji na dysku Seagate pozwoliło na stabilne uruchomienie systemu i poprawę działania. Zwrócono uwagę, że taśmy 80-żyłowe typu cable select wymagają podłączenia dysków zgodnie z kolorem wtyczek (master na końcu taśmy, slave w środku). Problem mógł wynikać z uszkodzonego MBR lub tablicy partycji, co często uniemożliwia poprawne uruchomienie systemu operacyjnego.
REKLAMA