logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na TDA7294. Po zmontowaniu nic konkretnego nie słyszę.

Jan_Walczak 05 Kwi 2006 15:45 1825 6
REKLAMA
  • #1 2495854
    Jan_Walczak
    Poziom 2  
    Jakiś czas temu postanowiłem zbudować wzmacniacz na kostce TDA7294 według opisu i schematu zamieszczonego na stronie:
    http://bc107.republika.pl/html/wzm80w.html
    Gotowy układ po podłączeniu do próbnego napięcia 12V nie działał jak należy więc zacząłem sprawdzać wszystkie ścieżki i elementy. Okazało się że na schemacie płytki z rozmieszczonymi elementami nie uwzględniono kondensatora C2 100uF.
    Po zamontowaniu tego elementu również nic konkretnego nie usłyszałem.
    Jedynie w czasie zwierania przełącznika oznaczonego jako SW1 (tzn w czasie przełączania ze stanu stand-by-mute w tryb noprmalenej pracy) pojawia się sygnał w głośniku przez ok 1 sek.
    Jeżeli ktoś ma pomysł jak rozwiązać ten problem proszę o podzielenie się tą wiedzą.
    Dziękuję
    Załączniki:
    • Wzmacniacz na TDA7294. Po zmontowaniu nic konkretnego nie słyszę. schemat.JPG (27.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz na TDA7294. Po zmontowaniu nic konkretnego nie słyszę. płytka.JPG (60.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2496020
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Patrząc na właściwą aplikację tego TDA myślę, że zasilanie go z +12V to jednak trochę za mało.
    Zobacz aplikację tu:
    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/T/D/A/7/TDA7294.shtml
    Po za tym, po co używać układu przy zasilaniu dużo niższym niż w znamionowych warunkach pracy? Przecież nie uzyska się właściwej mocy wyjściowej a i zniekształcenia będą większe.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2496089
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Czy aby napewno podłączyłeś źródło dźwięku ? Czy podłączyłeś zasilanie symetryczne ? Jak tak to bez podawania sygnału dotknij palcem nóg scalaka którymi doprowadzany jest sygnał. Jeżeli zaburczy :lol: to znaczy że sygnał nie dochodzi/ jest niewłaściwie doprowadzony. Pozdro
  • #4 2496305
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    poszukaj przy tym mute
  • REKLAMA
  • #5 2497291
    Jan_Walczak
    Poziom 2  
    Ten układ zasilany jest pojedyńczym napięciem zasilającym, a 12V zastosowałem próbnie (tak jak sugerował autor projektu) żeby sie przekonać czy wszystko działa jak należy.
    Docelowe zasilanie to 40V.
    Przy dotykaniu końcówek doprowadzających sygnał nie słychać żadnego przydźwięku sieci. Sygnał słychać jedynie po przełączeniu SW1 z masy na +, ale pojawia sie on przez ok 1 sek. i znika.
  • Pomocny post
    #6 2499367
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Układ ten pracuje najlepiej przy zasilaniu symetrycznym. Zasilacz taki jest niewiele droższy od tradycyjnego, tylko dodatniego. Skoro najniższe zasilanie symetryczne ma dla niego wynosić +/- 10V (patrz nota katalogowa), to pojedyncze +12V jest jakby za małe.
    Sugerowałbym podniesienie napięcia w czasie prób a docelowo zastosowanie zasilania symetrycznego.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 2502909
    Jan_Walczak
    Poziom 2  
    Pokombinowałem z zasilaniem i okazało się że mój zasilacz do prób ma za małą wydajność prądową (TDA trzeba zasilić chyba min. 4,5A)
    Obecnie załączyłem wzmacniacz do zasilacza 40V 9,6A i bardzo ładnie gra.
    Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Budowa wzmacniacza na układzie scalonym TDA7294 według schematu z http://bc107.republika.pl/html/wzm80w.html napotkała problemy z brakiem dźwięku przy zasilaniu 12V. Po dodaniu brakującego kondensatora C2 100uF nadal nie było efektu. Wskazano, że zasilanie 12V jest zbyt niskie, gdyż TDA7294 wymaga zasilania symetrycznego o napięciu co najmniej +/-10V dla poprawnej pracy i uzyskania mocy znamionowej. Próby z pojedynczym napięciem 12V nie dają dobrych rezultatów, a sygnał pojawia się tylko chwilowo przy przełączaniu przełącznika SW1. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez zastosowanie zasilacza o napięciu 40V i prądzie 9,6A, co pozwoliło na prawidłowe działanie wzmacniacza i uzyskanie oczekiwanego dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA