logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostego wzmacniacza audio na tranzystorze - jak zbudować?

thomasz222 05 Kwi 2006 18:24 2509 6
REKLAMA
  • #1 2496398
    thomasz222
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Witam
    Mam problem, ponieważ musze przedstawić zastosowanie tranzystora, ale nie wiem co prostego można zrobić...pomyślałem o wzmacniaczu audio...

Prosiłbym o jakiś schemat najprostszego wmacniacza audio na tranzystorze/-ach, który ZAGRA (wystarczy bardzo mała moc)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2497220
    thomasz222
    Poziom 20  
    Dzięki. Myślałem że da się prościej.. :| moze jednak? :D
  • #4 2497508
    kuras147
    Poziom 19  
    zeby bylo prociej czeba miec plytke a jesli nei masz to sprawa jest utrudniona choc i ja robilem rozne rzeczy na cieniutkiej laminowanej dekturce i jest wporzo ale nie oszukujmy sie to sa fuszerki jak h** a jeli bys to robil to od dolu podpinasz cienkimi kabelkami zamiast sciezek i dziala:D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 2500147
    thomasz222
    Poziom 20  
    Dzięki piórko... faktyczenie proste, a o to mi chodziło.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prostego schematu wzmacniacza audio na tranzystorze o bardzo małej mocy, który można samodzielnie zbudować. Zaproponowano link do schematu dostępnego na forum elektroda.pl, uznawanego za jeden z najprostszych. Poruszono kwestie wykonania płytki drukowanej – sugerowano, że bez niej można montować układ na laminowanej dekturce, łącząc elementy cienkimi przewodami od spodu, co jest rozwiązaniem prowizorycznym, ale działającym. Pojawiło się pytanie o dostosowanie schematu do obciążenia 4 Ω, gdyż dostępne schematy były na 8 Ω. Ostatecznie potwierdzono, że zaproponowany schemat jest wystarczająco prosty i spełnia oczekiwania do demonstracji działania tranzystora jako wzmacniacza audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA