logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 7500 PE1164 Liteon - Brak obrazu, tęcza na ekranie, skwierczenie, ozon

Pegelmesser 06 Kwi 2006 01:52 1410 3
REKLAMA
  • #1 2498114
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Witam!
    Otoz natknalem sie na taki oto problem z tym modelem.
    Brak obrazu. Wysokie jest, wszsytkie napiecia ok itp itd. Cos na ksztalt teczy na ekranie ze swieceniem poziomego paska poza ekranem (swieci juz z tylu banki hehe). Wiec ja na to ze pion. 9 na 10 tak bywalo.. Napiecie na pionie dodatnie prawidlowe okolo 11V ale ujemne prawie -16V i za filtrem RC gdzie R=240om tez tak samo czyli nie pobiera pradu z zasilania! (wiadomo obraz poszedl do gory)
    Podmiana pionu nic nie dala. Wymiana diody UF4003 tez nie. Inne kondy w okolicy tez nie. Wiec podmienilem kosc ukladu genereatora TDA cos tam. I401 bodajze. Nadal to samo! Dodatkowo, po paru minutach pracy zaczyna ladnie skwierczec w okolicy fajki luz cewek odchylajacych! (cewki sprawdzone ok). Czuc ozon poswtajacy podczasz wystepujacych wtedy chyba wyladowan jakis bo skad by tez zapach? Wiec podmienilem banke. I to samo... Wysokie sobie skwierczy i monitor dziala jak dziala. Usterka zupelanie kosmiczna, niespotkalem podobnej a przerobilem juz ladne setki a tego modelu w tym bylo duzo.. Podalem go koledze co ma na koncie juz ladnych pre tysiecy monkow na koncie tez zbladl i nic nie wymyslil. Wiem raczej na[ewno ze chyba nie dochodza do pionu jednak sygnaly z generatora V ale jednak H dziala bo po odpieciu zupelnie pionu jest supre linia bo srodku ekranu...
    Z braku czasu sztuka odstawiona, nie zdazylem podmienic procka i pamiatki, pewnie pojdzie na zlom. ale ciekawi mnie strasznie co to moglo byc ze takie objawy spowodowalo, wydaje sie zupelnie nierelane jak na usterke tego typu zwiazana z odchylaniem pionowym.
    Nie wiem moze podmiana samego PK pomogla by. Wiem ze zdarzaly sie ptzypadki kiedy zwarcie wewnatrz banki i iskzrenie w szyjce na niebiesko powodowalo blokade ukladu generatora na plycie jak tez przypadki cyklicznego wchodzenie i wychodzenia WN (nie do konca jakby) wraz z bujaniem sie B+ (rezultat: pojawiajaca sie i znikajaca na ekrenie biala plama o nieregularnych rozmiarach bez tresci) czego przyczyna byla matryca na PK - i to wrecz typowa usterka...

Pozdrwiam ilicze na jakies odpowiedzi,moze ktos mial takie czy podobne dziwactwo moze niekoniecznie z wym modelem.
  • REKLAMA
  • #2 2498121
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Jesteś często złośliwy wobec innych, dlatego pozwolę sobie być złośliwym wobec Ciebie.
    Piszesz:"Wiem raczej na[ewno ze chyba nie dochodza do pionu jednak sygnaly z generatora V"
    Z pewnością oscyloskop masz, skoro tyle sztuk przerobiłeś, a nie potrafisz z niego zrobić użytku?
    Przy Twoim doświadczeniu powinienes wiedzieć, że taki objaw mogą też powodować kondki podpiete pod synchroprocek. Weź aplikację w rękę i zobacz które odpowiadają za pion.
  • REKLAMA
  • #3 2498876
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    spoko spoko co do złosliwosci to mam jedna odpowiedz: "Nie zeźli mnie zaden przytyk ,w du-pie mam miejsce dla krytyk"
    A co do rady co podales to juz przerabialem. Z kondensatorkiem w reku a wczesniej metoda na palec.. oscyloskop mam... schematy tez... myslem ze ktos cos w tym temacie bedzie mial z autopsji...
    Pozdrawiam!
  • #4 2513483
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ju po problenie. Winowajca okazal sie C301 0,1uF/50V ktory mial R=300kΩ pracujacy w aplikacji ukladu I401 (generator).
    Pozdrawiam!
REKLAMA