Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Obraz w HP p700 pojawia się i znika i znika......

jamur 30 Lis 2006 17:24 2280 6
  • #1 30 Lis 2006 17:24
    jamur
    Poziom 11  

    Witam
    Mam HP p700 model D8906A, w zasadzie to tylko nazwa jest z HP bo wnętrze to flatron LG oparty na chassis CA-78 (niestety nie mam tego schematu).
    Monitorek ma taką przypadłość: po uruchomieniu pracuje przez kilka minut poprawnie. Sygnał wyświetla prawidłowo (odchylanie, RGB ok), jednak zaraz dostaje "czkawki" obraz ginie na kilka sekund, by pojawić się na następnych kilka i znowu znika. Czas przerwy w wyświetlaniu obrazu nie jest jednakowy.
    Pierwsze o czym pomyślałem i zrobiłem to poprawienie wszystkich lutów na PK, niestety to nie pomogło.
    W czasie "czkawki" napięcia na PK 5, 6,3, oraz 12V ma ok. Wyższe napięcia mają wartość 80V - ma 84V a 130V ma 126V.
    Na płycie słychać delikatne trrrrrrrr tyk trrrrrrrr tyk trrrrrrrr tyk.

    Czy możecie mi podpowiedzieć gdzie dalej szukać usterki?

    Pozdrawiam wszystkich

    0 6
  • #2 30 Lis 2006 17:47
    zoltar-11
    Poziom 10  

    sprawdz czy nie jest to tr..... przy trafie a pożniej zobacz jak wygląda sprawa s2 miałem przypadekutraty pojemności na pk

    0
  • #4 01 Gru 2006 14:19
    dariuszm2
    Poziom 34  

    Cześć.
    Jak to LG tp poprawiłbym jeszcze luty na płycie głównej przy trafie, odchylaniu i w przetwornicy.
    Aby sprawdzić czy to mogą być zimne luty Opukaj w czasie pracy płytę główną czymś izolowanym (ja robię to rączką wkrętaka). Jeśli działa na wstrząsy sprawa jasna.
    Jeszcze jedno - czy przy tej "czkawce" coś się jeszcze dzieje? (jakieś zmiany geometrii, jasności, jaskrawości, itp)
    Pozdrawiam.

    0
  • #5 04 Gru 2006 11:55
    jamur
    Poziom 11  

    Dzięki za podpowiedzi
    Schemnat od LG 795e jaki mam niestety nie pasuje:cry:.
    Staram się zlokalizować "trrrr..." i nie jestem w stanie - wydaje mi sie że to jednak nie trafo. Przy swojej "czkawce" nic skubany nie gubi ani geometrii, ani kolorów, jaskrawości czy kontrastu. Zimne luty już chyba odpadają bo pukałem w pk i płytę główną i nic się nie zmienia.
    Zostaje mi jeszcze sprawdzić:
    elementy w wygaszaniu, S2, no i może faktycznie gdzieś traci pojemność na pk poza rgb ale dziwne jest to "trrrr...". Bez schematu trochę to opornie mi idzie. O rezultatach poszukiwań napiszę.
    Gdyby ktoś jeszcze miał jakieś sugestie będę wdzięczny.
    Pozdrawiam

    0
  • #6 04 Gru 2006 12:06
    shido
    Poziom 19  

    trafopowielacz do wymiany

    0
  • #7 24 Lut 2007 17:34
    jamur
    Poziom 11  

    Ponowne przelutowanie całej płyty głównej pomogło, dzięki wszystkim za porady porady - zamykam

    0