logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozlany ekran LCD – czy wymiana matrycy jest konieczna, czy możliwa naprawa?

Bogdan9999 07 Kwi 2006 00:46 32085 10
REKLAMA
  • #1 2501595
    Bogdan9999
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Nie wiem co zrobić jak w temacie czy da sie to jakos naprawić a w tych sprawach nie jestem za bardzo obcykany prosze o jakieś rady a tak to wygląda.
    Rozlany ekran LCD – czy wymiana matrycy jest konieczna, czy możliwa naprawa?
    Nie wiem czy taki temat już był szukałem ale nic nie znalazłem więc proszę nie krzyczeć na mnie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2502177
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Obawiam się że wymiana na nowy.
    W serwisie fabrycznym pewnie będzie duuużo kosztować.
    Pozdrawiam.
  • #3 2502539
    Bogdan9999
    Poziom 11  
    To rześ mnie pocieszył nie ma ktoś jakiegoś pomysłyu a do stanów nie bardzo mi się opyla jechać :cry:
  • REKLAMA
  • #4 2502556
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    No nie naprawisz tego niestety, bardzo mi przykro. Jest to szybka szklana i jak to pęknie i się rozleje, to po prostu koniec. Zamienić na coś innego będzie ciężko skoro nie jesteś "obcykany" w tych sprawach.
    Przykro mówić, ale chyba masz duży kłopot - poszperaj po allegro i na googlach, może jakimś cudem ktoś ma taki wyświetlacz z odzysku...
  • REKLAMA
  • #5 2504644
    D1C1
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Co tylko w Stanach takie coś dostaniesz ? Napisz od czego jest ten wyświetlacz.
  • #7 2509580
    Bogdan9999
    Poziom 11  
    Ten wyświetlacz jest od trip computera od Forda Probe.
    A ten link co podał kolega wyżej nie działa a co mogę dodać to to że po wyjęciu tego szkiełka mogę powiedzieć że nie jest pęknięte i nie widzę żadnych uszkodzeń poza tym że jakiś płyn jest na połowie tylko :cry:
    Da rade jakoś to zamienić moge podac dokładne wymiary tego ?)
  • REKLAMA
  • #8 2509616
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Wyswietlacze LCD (ciekłokrystaliczne) są nienaprawialne, na rozlany ciekły kryształ nawet MelJey nie pomoże. Można naprawiać połączenia wyświetlacza z płytkę które z reguły pękają lub coś się z nimi dziej. Najlepiej byś załączył zdjęcie tego uszkodzonego, może to nie jest rozlany kryształ a tylko brak połączeń... Pozostaje Ci szukać ludzi którzy sprowadzają częsci do amerykanów. We Wrocławiu jest kilku. Z reguły to trwa i trochę kosztuje ale to jedyna możliwość poza sprowadzeniem nowego.

SławeK
  • #9 2509956
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 863
    :arrow: SławeK ja napisałem wyraźnie, że naprawa jest nie możliwa, ale może z racji tego że zajmuje sie wyświetlaczami ma coś takiego na podmianę. Link sprawdzałem chodzi.
  • #10 2511768
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    To moze ja zapytam przy okazji, co za tajemną sztukę posiadł ten MelJey? Ma ktoś jakieś dodatkowe informacje na temat naprawy wyświetlaczy?
    Oczywiście nie mówię o rozbitych, tylko o takich ze złym stykiem...
  • #11 2511849
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Specjalnie żadnych mocy tajemnych nie posiada ale ma sporą cierpliwość, myśli przy tym co robi, trochę doświadczenia i tzw dobrą rękę do tej roboty a porównując to z np moimi doświadczeniami w naprawie to on efekty swoich umije ma szokujące ;)
    Znam go osobiście, naprawił mi kilka wyświetlaczy i widziałem inną jego robotę.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Rozlany ekran LCD w trip komputerze Forda Probe jest uszkodzeniem nieodwracalnym, ponieważ ciekły kryształ w matrycy jest rozlany i nie podlega naprawie. Uszkodzenie mechaniczne szybki szklanej powoduje konieczność wymiany całej matrycy. Naprawa połączeń wyświetlacza z płytką jest możliwa tylko w przypadku uszkodzeń styków, nie zaś rozlania ciekłego kryształu. Wymiana matrycy jest kosztowna i trudna do wykonania samodzielnie, a części zamienne najczęściej sprowadza się z USA lub od specjalistów zajmujących się częściami do samochodów amerykańskich. Poszukiwania używanych matryc na portalach aukcyjnych lub u importerów mogą być jedyną praktyczną opcją. Specjalista znany jako MelJey ma doświadczenie w naprawie wyświetlaczy, jednak nie jest w stanie naprawić rozlanego LCD, a jedynie uszkodzone styki lub połączenia. W przypadku rozlanego ekranu konieczna jest wymiana całej matrycy na nową lub używaną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA