logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geforce 2 Mx 400 - czy takie chłodzenie wystarczy ?

krzysieg 07 Kwi 2006 16:36 2292 21
REKLAMA
  • #1 2503286
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Witam

Mam karte Geforce 2 Mx 400 ,64Mb na Agp.
    Mam problem z chłodzeniem tej karty , oryginalny
    wentylatorek od nowości nie był zbyt cichy teraz już sie wykancza
    i jest głośny , chce dać inne chłodzenie .
    Mam taki radiator :
    http://www.allegro.pl/item94497604_bezglosny_radiator_zalman_nb47_gw_fk.html
    Założyłem go bez wentylatora , sprzedawca pisze że do tej karty nie trzeba dodatkowo chłodzić ale nie wiem czy sie nie przegrzewa
    po drugiej stronie jak sie dotknie palcem to jest jednak dość gorące .
    Paste użylem taką ze sklepu elektronicznego zwykłą za 5 zł . może dać inną paste ?

Co radzcie zrobić żeby było cicho tanio i troche ta karta pochodziła ?
    Aha bardzo żadko gram a karta jest niepotkręcona nie wiem wogóle jak sie to robi podobno gdzieś można zwiększyć częstotliwość gdzie ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2503489
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Zapewniam Cię, że jeżeli będziesz miał w miarę dobry obieg powietrza w obudowie oraz NIE będziesz podkręcał tej karty, to radiator z podanego przez Ciebie linku w zupełności wystarczy. Nie wiem jaka jest ta pasta za 5zł, ale podejrzewam, że jeśli dobrze ją nałożyłeś to karta pochodzi parę lat.
    Częstotliwości można zapewne zwiększyć na kilka sposobów. Najprościej chyba za pomocą programu PowerStrip. W linku poniżej masz to dość prosto opisane, a poza tym poszukaj na forum, bo problem był kilka razy poruszany.
    http://www.oc-forum.org/Podkrecanie-karty-grafiki-t2448.html
  • #3 2504094
    murjak
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    O MATKO jak zobaczyłem ten radjator to sie serjanie przeraziłem...
    Ja mam z 2x mniejszy na G-force 4mx 440 i mie ise nie pzegrzewa a podkrecać taki bubel to szkoda czasu i tak;p
  • #4 2504490
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    wytrzymałość rdzenia 2mx jest do 90°C :D
    na tym radiatorku spokojnie pociągnie :D
  • #5 2505355
    krzysieg
    Poziom 25  
    Cytat:
    Ja mam z 2x mniejszy na G-force 4mx 440
    -ale masz go bez wentylatorka ? bo własnie chodzi mi o to żeby było bez .

Cytat:
    Zapewniam Cię, że jeżeli będziesz miał w miarę dobry obieg powietrza w obudowie
    -Nie wiem czy mam dobry , chyba nie ma wogóle bo nie mam wentylatora z przodu obudowy ani z tyłu .
    Drobne otwory z przodu i kratki na 2 wentylatory z tyłu nie są zasłonięte , po bokach też nie są zasłonięte .
    W sumie to mysle chyba że jak bym załozył wentylator to karta dłużej by pochodziła niż pare lat ale po co i tak nie będzie za pare lat nic warta lepiej mieć cicho .

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2505690
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Ja mam dużo mniejszy ale za to szerszy na GF4 MX 440. Jest to orginalny radiator i bez problemu chodzi tylko nawentylatorze w zasilaczu.
    Pozdro. Na twoim miejscu poszukałbym coś troszke mniejszego..:P
  • #7 2505726
    murjak
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Bez wentylatorka mam i chyba jest szerszy rzeczywiście bo jeszcze na kości pamieci włazi;]
  • #8 2505748
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Zachodzi na pamięci specjalnie ale i tak jest szerszy i dłuższy od tego zalmana. Za to mam tego zalmana na chipsecie płyty głównej.:P
  • REKLAMA
  • #9 2506884
    krzysieg
    Poziom 25  
    Znalazłem paste zalmana od tego radiatorka ,rozprowadziłem
    równomiernie cieńką warstwe ale na tyle grubą żeby tylko nie prześwitywał kolor radiatorka - zawsze tak robie chyba dobrze :) ?
    Wydaje mi sie że sie przegrzewa od góry jak dotkne palcem
    to po chwili zaczyna parzyć niezbyt miłe :) grzeje sie jak kaloryfer .
    Radiator jest zdecydowanie ciepły.
    Może tak sie mocno grzać od góry ? , pasta jest ,dobrze radiator przylega
    a dotykając od góry można sie normalnie poparzyć ...
  • #10 2507029
    markusek
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Mam od miesiąca idntyczny radiator na Geforce 4 Mx 440 oraz na FX5200 i wszystko jest ok. Jeda rzecz jest ważna: Obudowa musi byc zamknięta i wewnątrz musi być dobry obieg powietrza. Co z tego, żę założysz dobre, pasywne chłodzenie jak ciepło nie zostanie nigdzie odprowadzone bo powietrze będzie stało w miejscu nawet przy owartej obudowie.

pozdrawiam

markusek(_at_)interia.pl
  • #11 2507586
    krzysieg
    Poziom 25  
    Nie grzeje ci sie tak mocno jak dotkniesz od drugiej strony ?
    Jak zrobic dobry obieg ?
    wystarczy zalozyc wentylatory z przodu i z tyłu ?
    pewnie na 5V nie wystarczy a na 12V bedzie chalasować....
  • #12 2507759
    Figi
    Poziom 37  
    Dobry obieg powietrza może zagwarantować sam wentylator od zasilacza. Pod warunkiem, że przepływu nie będą tamowały pęki przewodów w środku komputera oraz źle zaprojektowane wloty powietrza w obudowie. Oczywiście na standardowych parametrach, ale jeśli chcesz bawić się w OC to dodatkowe wentylatory byłyby przydatne (najlepiej na 7V :wink: )
    Z drugiej strony procesora graficznego również będzie wydzielać się ciepło. Taki urok grzejących się układów, że raczej trudno odprowadzić ciepło w sposób całkowicie "kierunkowy".
  • #13 2508915
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Ewentualnie, jeśli karta zbyt mocno się grzeje, możesz zastosować underclocking - rzecz przeciwną dla overclockingu. Jeśli nie grasz, to możesz zmniejszyć taktowania i dzięki temu obniżysz temperaturę.
    Jeśli to nie pomoże to przeczyść oryginalny wentylator, bo hałas może powodować brud w wentylatorze.
  • REKLAMA
  • #14 2520014
    krzysieg
    Poziom 25  
    Założyłem na góre wentylator od zasilacza i podłączyłem pod 5V .
    Bardzo cicho chodzi ale niewiele chłodzi .
    Podłączyłbym pod 12V ale nie wiem jaki rezystor dać żeby z 12 V robił ok
    7-9V ?
  • #15 2520825
    Figi
    Poziom 37  
    To zależy jaki prąd pobiera wentylator.
    Kiedy go odczytasz, to z prawa Ohma:
    rezystancja = (napięcie zasilające - napięcie jakie ma być na wentylatorze) / prąd wentylatora
  • #16 2521344
    -cinek-
    Poziom 22  
    W wentylatorze masz 3 kabelki zolty czerwony i czarny?
    Interesuje cie tylko czerwony i czarny, czarny to (-) minus a czerwony to (+) plus.

We wtyczce od zasilacza masz :
    2 czarne ( -minus )
    żołty + ( 12V)
    czerwony + (5V)

Jesli chcesz aby wentylek chodzil na max obrotach podpinasz tak:
    wentylek.......molex
    czerwony do żóltego
    czarny do czarnego
    Wtedy bedize mial 12V i bedzie mocno wiało.

Jesli chcesz srednie obroty ( 7V )

wentylek.....molex
    czerowny do zoltego
    czarny do czerwonego

Jesli chcesz najniższe obroty: (5V)
    wentylek......molex
    czerwony do czerwonego
    czarny do czarnego
  • #17 2522746
    krzysieg
    Poziom 25  
    Cinek : Wsumie wiem o tym podłaczeniu do kolorowych przewodow bez czarnego, ale coś słyszałem że nie powinno sie tak robić ,że może zasilacz siąść po jakimś czasie ale nie wiem czy to prawda.
  • #18 2523421
    Figi
    Poziom 37  
    Powiem tak... z elektrycznego punktu widzenia jest to rozwiązanie poprawne, ale z elektronicznego już nie koniecznie. Zasilacz nie powinien się zepsuć, tymniemniej można uszkodzić coś innego (choć przy podłączeniu tylko wentylatora byłoby to trudne).
  • #19 2523585
    swistu6
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Pasowało by mi soe wogóle nie przyznawać :) ale ja miałego ge forcr na mx400 tylko że na port PCi i chodziło z rok bez ŻADNEGO radiatorka.Może to jakaś różnica między AGP a PCI niewiem.Ale i ta juz kupiłem nową karte. :)
  • #20 2524790
    -cinek-
    Poziom 22  
    gdy wiatrak jest podłączony na 7v i ulegnie on spaleniu (skończy swój żywot) następuje zwarcie linii 5v i 12v, a to jak wiadomo jest niezdrowe :D
  • #21 2763771
    Mariousz1
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Na tej grafie z tym raditorem bez problemu powinno chodzić nawet na po podkręceniu, można dodatkowo założyć jakieś radiatorki na pamięci w grafice.
  • #22 2765100
    blackball
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    krzysieg napisał:
    Znalazłem paste zalmana od tego radiatorka ,rozprowadziłem
    równomiernie cieńką warstwe ale na tyle grubą żeby tylko nie prześwitywał kolor radiatorka - zawsze tak robie chyba dobrze :) ?

ŹLE!!!!! Tak sie nie robi. Jeśli chodzi o pastę to trzeba się zastanowić czy nei narobi więcej szkody niż pożytku.

Pasta NIE MOŻE tworzyć warstwy między procesorem a radiatorem, ma jedynie wypełnić drobne nierówności. Z białą pastą lepiej dać sobie spokój. Ona tylko izoluje.
    Sposób w jaki nakładasz tą paste jest najgorszy z możliwych, w ten sposób nie dość że pasta nie wypłynie spod radiatora to jeszcze utworzą się tam bąbelki powietrza a więc jeszcze gorsze przewodzenie. W przypadku procesora to pół biedy bo klamra ma mocny nacisk i dziadostwo wypłynie tak czy inaczej, natomiast w przypadku kart graficznych to nie jest tak wesoło.
    Paste nakłada się w taki sposób: robisz na środku procesora małą kroplę pasty. Przyciskasz radiator i kręcisz nim lekko przyciskając aby pasta wypłynęła.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz karty graficznej Geforce 2 MX 400 64MB AGP zgłosił problem z głośnym, oryginalnym wentylatorem i zapytał o możliwość zastosowania pasywnego chłodzenia za pomocą radiatora Zalman NB47 bez wentylatora. Użytkownicy potwierdzili, że przy dobrym obiegu powietrza w obudowie i braku podkręcania karta powinna działać stabilnie z takim chłodzeniem. Zalecano utrzymanie zamkniętej obudowy z odpowiednią cyrkulacją powietrza, np. wentylatorem zasilacza, oraz ewentualne dodanie wentylatorów na 7V dla lepszego chłodzenia. Dyskutowano także o prawidłowym nakładaniu pasty termoprzewodzącej – zalecano cienką warstwę na środku procesora graficznego, a nie grubą warstwę pokrywającą cały radiator, aby uniknąć powietrznych bąbelków i izolacji cieplnej. Wskazano, że pasta powinna wypełniać nierówności, a nie tworzyć warstwę izolującą. Poruszono temat podłączania wentylatorów do zasilacza na różne napięcia (5V, 7V, 12V) oraz ryzyko zwarcia przy pracy na 7V. Zaproponowano także możliwość obniżenia taktowania (underclocking) w celu zmniejszenia temperatury. Radiator Zalman NB47 jest wystarczający dla tej karty, a dodatkowe chłodzenie pamięci może być pomocne. Wskazano, że karta bez wentylatora może się nagrzewać od strony radiatora, co jest normalne, ale nie powinno prowadzić do przegrzewania, jeśli obieg powietrza jest odpowiedni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA