logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po pięciu minutach radiator nagrzewa się karta geforce 2

Jerry35 05 Mar 2008 11:09 1793 7
REKLAMA
  • #1 4875643
    Jerry35
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam

Mam na stanie stary komputer ze starą kartą graficzną GeForce 2MX/MX400 i właśnie chciałbym sie spytać przy okazji ile wyciągaliście z o/c tej karty???
    główny problem dotyczy tego ze karta chodzi normalnie nie jest podkręcana nic a jak pochodzi komputer wystarczy 5 min to radiatora na karcie nie da sie dotknąć bo parzy jest tak gorący ale nic sie nie wyłącza ani nic mam po prostu pytanie czy ona ma być taka?? bo mi sie nie wydaje wydaje mi sie ze jest o wiele za gorąca za bardzo sie grzeje ale czemu???

z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam.

Post był raportowany.
    (problem) – ozdobnik? -->REGULAMIN pkt 11.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15.
    Następnym razem będzie OSTRZEŻENIE. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 4878363
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Hm, faktycznie dziwne.
    O ile mi wiadomo GF2 MX400 był w dwóch wersjach wykonania - z wentylatorkiem na radiatorze i bez (radiator "pasywny", trochę większy). Nie wiem czym się to różniło, ale spotkałem przypadek, że właściciel komputera sam sobie "przerobił" kartę "z wiatraczkiem" na pasywne chłodzenie - założył radiator wyszabrowany z jakiegoś innego podzespołu. Jakiś czas mu to chodziło, potem kilka nóg CPU się odkleiło i karta dostała "dziwne kolory".
    I faktycznie nieźle się grzała.

Może to też taki przypadek ?
  • REKLAMA
  • #3 4879242
    Jerry35
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Właśnie nie karta jest oryginalna z pasywnym chłodzeniem i na prawdę jak dotknę radiator to sie parze nawet jak komputer pochodzi 5min ale chodzi tak cały dzień i nic mu nie jest ani sie nie wiesza ani nie restartuje żadnych artefaktów nic pytam bo wydaje mi sie to dziwne że sie tak strasznie grzeje może ktoś jeszcze coś by wiedział na ten temat.

A właśnie ostatnio ją podkręciłem ze standardowych CPU/RAM 200/143 na 230/170 i była tak samo gorąca chodziła i nic sie nie działo nie wiem co z nią jest.
  • REKLAMA
  • #4 4881994
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Przychodzi mi do głowy tylko pomierzenie napięć zasilacza.

Zrobiłbym jeszcze jeden test - uruchomić komputer, wejść do BIOS-u (lub z dyskietki startowej - chodzi o to, żeby nie startował żaden "zaawansowany" tryb graficzny, tylko podstawowe 640x480) i sprawdzić czy się znowu grzeje.
    Jeśli tak - wina najprawdopodobniej jest w samej karcie. Jeśli nie - poeksperymentowałbym ze sterownikami (choć byłby to pierwszy taki znany mi przypadek).
    Ewentualnie można pójść na łatwiznę, zawiesić na radiatorze najmniejszy dostępny wiatraczek (prąd powietrza "w dół", na radiator) i po problemie.
  • REKLAMA
  • #5 4888947
    LordJ.
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Niestety stare karty Nvidii dość mocno się grzały. Sam miałem tą kartę firmy Sparkle mx400 z radiatorkiem i chodził ok z rok potem wieszała się. Podobnie fx5200 mimo dużego radiatora grzała się niemiłosiernie w windowsie a parzyła ostro gdy coś się włączyło 3D. Natomiast mój radeon9000 który miał niezbyt duży radiator działał mi bez najmniejszych problemów ponad 3 lata, gorący radiator był tylko jak się grało w gry.
    Radze sprawdzić też czy pod radiatorem jest pasta, bo u mnie była tylko mała jej ilośc na połowie powierzchni rdzenia. Jeśli się grzeje ostro to tylko wiatraczek, nawet mały pomoże. Niestety tak karta raczej nie nadaje się do gierek nawet starszych.
  • #6 4916460
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Te MX standardowo się grzeją jak cholera. Po pierwsze wymień pastę - stara pewnie jest już wyschnięta i krzywo nałożona. Wypoleruj procesor - troszkę papieru ściernego + pasta polerska i mamy gładką powierzchnię. Potem nakładasz radiator z pastą a na koniec dajesz nawiew z wentylatora 8 cm ustawionego na ok 5 V - temperatura karty spada o 50-60% (u mnie z 80 st na 44) A co do podkręcania wiele z niej nie wyciągniesz...
  • #7 4916707
    Coolbit
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Ja bym porządkującym nie doradzał szlifowania GPU.
    Z resztą to tam chyba jest metalowa blaszka , którą przy OC można ostrożnie z ciągnąć.
    Do podkręcania to się nadawał GF 2GTS, a nie MX :)
    Bo mają cienkie pamiątki.
    No ale podkręcać , można wszystko !
    najlepiej zrobić V-moda dolutowując rezystorki na układzie stabilizatora, zamontować radiator od prescota z rdzeniem Cu. I dać blachy na pamięci.
    Potem wgrać niezbyt świeże stery i rivatuner lub wpisy do rejestru Coolbits 2.0 Można jeszcze z biosem po cudować jeśli sie znajdzie nowsza wersja.
    A potem to nic tylko kręcić i potrzeć czy żyje :)
    Co do temperatury to np. gigabyte przyjmuje 90*C za jak najbardziej normalną temperaturę pracy. I poleca nie przekraczać 120*C na rdzeniu. (Dane za czasów GF 5 i 6)
  • #8 4917141
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Nie wykonanie polecenia moderatora skutkuje zamknięciem tematu, a otwarcie podobnego skutkować będzie ostrzeżeniem!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wysokiej temperatury radiatora na karcie graficznej GeForce 2 MX400 z pasywnym chłodzeniem, która po kilku minutach pracy staje się bardzo gorąca, parząc przy dotyku. Karta działa stabilnie, bez artefaktów czy restartów, nawet po lekkim podkręceniu. Wskazano, że wersje GF2 MX400 występowały z wentylatorem i bez, a pasywne chłodzenie może być niewystarczające, zwłaszcza jeśli pasta termoprzewodząca jest wyschnięta lub nałożona nierównomiernie. Zalecane jest sprawdzenie pasty termoprzewodzącej i ewentualne jej wymienienie, polerowanie powierzchni rdzenia (choć nie wszyscy to rekomendują), a także zastosowanie dodatkowego wentylatora dla poprawy chłodzenia. Podkreślono, że stare karty Nvidii, w tym GF2 MX400, mają tendencję do wysokich temperatur pracy, które mogą sięgać nawet 90°C, co jest uważane za normalne. Do podkręcania bardziej nadaje się model GF2 GTS ze względu na lepsze pamięci, a podkręcanie GF2 MX jest ograniczone. Sugerowano także testowanie temperatury w trybie BIOS-u, aby wykluczyć wpływ sterowników lub trybu graficznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA