logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zoran Vaddis 776 - jaki interfejs do flashowania przez 4 piny?

wantek2020 07 Kwi 2006 23:31 4418 11
REKLAMA
  • #1 2504761
    wantek2020
    Poziom 11  
    Zoran Vaddis 776 - na plytce sa 4 piny - obok napis - upgrade program.
    Co to jest za interfejs? Kto sie podzieli wiedza, albo chociaz naprowadzi na trop - kabelek, program itd.
  • REKLAMA
  • #2 2507956
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Te piny to zapewne zasilanie, masa,RX,TX, a więc interfejs pewnie na MAX232. Pozostaje kwestia softu do komunikacji. Widywałem Zorany w odtwarzaczach, ale nie miałem potrzeby "dogadania się". Szukałeś u producenta?
  • REKLAMA
  • #3 2511319
    wantek2020
    Poziom 11  
    Na plytce sa pola lutownicze opisane "Update program" :

GND
    DUPRD0
    DUPTD0
    D+5V

wiec licze na to ze da sie flash zaprogramowac bez wyciagania z plytki
    - to jest cytat znaleziony w sieci mam nadzieje ze cos tam w koncu znajde
  • #4 2521796
    Sting
    Specjalista - kamery
    DUPRD0
    DUPTD0
    Czyli jest tak jak myślałem DUPRD0 to RX(read), DUPTD0 to TX(transmit).
    Wszystko w tym momencie zależy od tego czy jest dostępny program do komunikacji z tym procesorem. A może to jakiś klon MTK? bo wtedy było by łatwiej.
  • REKLAMA
  • #5 2529280
    wantek2020
    Poziom 11  
    Dzieki za odpowiedz i zainteresowanie. To nie jest klon MTK, procesor to Zoran Vaddis 776. Nie mam ostatnio za wiele czasu ale ludzie robia softy do tego wiec pewnie i sa jakies programy. DVD padlo przy zmianie softu, facet sie przestraszyl bo po kilkunastu sekundach wyplulo plytke i po prostu wylaczyl. Jak wlaczyl to juz bylo po wszystkim. Czekam dalej moze ktos jednak wie jak sie to robi kabelkiem i pomoze (oswieci mnie).
  • #6 2533188
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ja też zanotowałem mało przypadków z ZORANEM. Chyba tylko raz, większość to MTK lub Vibrato, ewentualnie Sunplus.

"ale ludzie robia softy do tego wiec pewnie i sa jakies programy"

Jacy ludzie? Chętnie bym ich poznał.

Dodano po 8 [minuty]:

Ja też zanotowałem mało przypadków z ZORANEM. Chyba tylko raz, większość to MTK lub Vibrato, ewentualnie Sunplus.
  • REKLAMA
  • #7 2538683
    wantek2020
    Poziom 11  
    CyberHome-462 jest chyba najbardziej znanym playerem na zoranie. Czesi maja jakies klony - Orava to sie chyba nazywa i jest troche softu, znalazlem tez cos w australii, ale ciagle nie moge namierzyc sposobu- czyli jaki interfejs i kabel + oczywiscie program do tego. Troszke kiepsko z czasem teraz mam, ale szukam dalej ...
  • Pomocny post
    #8 2544526
    kazek123
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Przesyłam program do Zoranów
    Załączniki:
    • zoran.rar (380.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2552560
    wantek2020
    Poziom 11  
    Bardzo dziekuje za podtrzymanie tematu. Co prawda program jest do 6 i nie przyjmuje obrazu jako img, ale to jest wyrazny krok do przodu. Mam nadzieje, ze jednak dotre do zrodel. Bardzo dziekuje wszystkim za wypowiedzi w tym temacie.
    Pozdrawiam.
  • #10 4079298
    czepel123
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Jest i program do zorana vaddis 7 aktualizacja Zoran Quick Flash Programmer. A interfejs na max 232 podlaczony do com1 i jedna lub 2 zworki przestawia sie w dvd na tryb programowania z poziomu PC-ta.
  • #11 4083358
    bc108
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Czy interfejs rozni sie w jakis tam sposob od tego uzywanego w mtk ?
    Pozdrawiam

Ps. Czy moglbys napisac o jakie zworki chodzi w dvd?
  • #12 4085826
    czepel123
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Interfejs nie rozni sie od tego MTK tzn. jest na napiecie 3V.jednak strona programowa jest inna.A co do zworek chodzi o bootowanie sie procka glownego Zorana musi wiedziec w jakim jest trybie uruchomienie z Pamieci flesh lub tryb serwisowy ktory umozliwia zaprogramowanie flesha w przypadku blednej aktualizacj.Podeslij na priv. fotke a rozjasnie sytuacje.

Co do tego napiecia 3v zasilania interfejsu moze byc takze 5v tak jak w korr 2258 opartym na vaddis 9

Podsumowanie tematu

✨ Na płytce Zoran Vaddis 776 znajduje się 4-pinowy interfejs opisany jako "upgrade program" z pinami GND, DUPRD0 (RX), DUPTD0 (TX) oraz D+5V, prawdopodobnie oparty na układzie MAX232 do komunikacji szeregowej. Interfejs służy do flashowania procesora bez konieczności wyjmowania go z płyty. Programowanie wymaga odpowiedniego oprogramowania do komunikacji z procesorem Zoran Vaddis 776, które różni się od softu stosowanego w klonach MTK. W dyskusji pojawiły się wzmianki o dostępności programów do Zoranów, m.in. Zoran Quick Flash Programmer, oraz o konieczności ustawienia zworek w odtwarzaczu DVD, które przełączają procesor w tryb programowania z poziomu PC. Interfejs działa na napięciu 3V lub 5V, podobnie jak w modelach opartych na Vaddis 9. Przykładowe urządzenia z tym procesorem to CyberHome-462 oraz czeskie klony Orava. Pomimo ograniczonej dokumentacji, użytkownicy poszukują kabli, programów i metod do skutecznego flashowania Zoran Vaddis 776 przez ten 4-pinowy interfejs.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA