logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONOLOR 63SN501 - problem z odchylaniem V i synchronizacją obrazu

WitoldZ 08 Kwi 2006 09:37 1419 7
REKLAMA
  • #1 2505278
    WitoldZ
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Obraz widoczny tylko przy maksymalnie ustawionej amplitudzie V. Wtedy w górnej jego części widoczne linie powrotów. Podczas próby zmniejszenia ampitudy do właściwych rozmiarów ginie synchronizacja i na ekranie pośrodku pojawia się tylko kilkanaście poziomych linii. Ten sam efekt powstaje przy próbie regulacji liniowości V.
    TDA8170 oraz elektrolity w jego aplikacji sprawdzone. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić?
  • REKLAMA
  • #2 2505351
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 336
    Elektrolity się nie sprawdza... tylko wymienia! I to samo radzę z TDA, jak nie pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 2505383
    WitoldZ
    Poziom 12  
    Nie wyraziłem się precyzyjnie, oczywiście były te elementy podmienione. Przepraszam za niedokładność.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2506130
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Czy mógłbyś przybliżyć jakie to chassis?Odbiornik jest na Tda8362 czy Mc?Dysponujesz oscyloskopem?
  • #5 2506415
    WitoldZ
    Poziom 12  
    Jest to chassis Euromono 2. Przebiegi sprawdzone i nie odbiegają od normy. Usterkę na szczęście usunąłem. Pęknięcie druku przy diodzie zasilającej scalak TDA8170 od strony 6C10
    Pozostała mi jeszcze sprawa taka - po włączeniu TV po dłuższej przerwie, amplituda V ograniczona. Jednak po około minucie do dwóch obraz się rozciąga na cały ekran i tylko w zalezności od treści obrazu, pozostają kontury postaci, czy przedmiotów drgają w ten sposób, że wyglądają jak harmonijki. Wymiary V i H obrazu po krótkim nagrzaniu są już w porządku.
  • REKLAMA
  • #6 2511804
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 336
    Wysłałem na PW. Jak pomoże- napisz po polsku, co zrobiłeś.
    Co do rozmiarów- znów wskazanie na 6C10... Ale jeśli nowego włożyłeś? No nie wiem.
  • #7 2519870
    WitoldZ
    Poziom 12  
    Przepraszam za przerwę. Miałem trochę innych zajęć. Więc został mi jeden problem (albo dwa). Spróbuję go dokładnie opisać.
    Po włączeniu TV po dłuższej przerwie zwężony jest dół obrazu i jednocześnie kontury postaci, czy przedmiotów są sfalowane tak, jakby obraz oglądało się na powierzchni wody poruszonej drobniutkimi falami. Falowanie to jest niestabilne i w trakcie nagrzewania maleje lecz nie ustępuje do końca i jest zależne od treści obrazu. Im obraz jaśniejszy, tym mniej widoczne. Natomiast dół obrazu rozciąga się do pełnych wymiarów już po ok 40 - 50 sek.
    Wymiary poziome i synchronizacja V i H jest prawidłowa.
    Wymieniłem do tej pory TDA8170, 6C18, 6C20, 6C10, 6C12, diodę 6D04, a także 0C34 oraz 0C48 w zasilaczu - bez zmian.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze SONOLOR 63SN501 pojawił się problem z odchylaniem pionowym (V) i synchronizacją obrazu. Obraz był widoczny tylko przy maksymalnej amplitudzie V, przy której pojawiały się linie powrotów w górnej części ekranu. Próby zmniejszenia amplitudy lub regulacji liniowości V powodowały utratę synchronizacji i pojawienie się kilkunastu poziomych linii na ekranie. Sprawdzono i wymieniono elektrolity oraz układ TDA8170, jednak problem początkowo nie ustępował. Chassis odbiornika to Euromono 2, a przebiegi sygnałów oscyloskopowych mieściły się w normie. Usterka została ostatecznie usunięta poprzez naprawę pęknięcia ścieżki drukowanej przy diodzie zasilającej układ TDA8170 (strona 6C10). Po dłuższym wyłączeniu telewizora obraz początkowo miał ograniczoną amplitudę V i falujące kontury postaci, które ustępowały po nagrzaniu urządzenia. Wymieniono również elementy 6C18, 6C20, 6C10, 6C12, diodę 6D04 oraz stabilizatory 0C34 i 0C48 bez poprawy tego efektu. Ostatecznie problem został rozwiązany, choć szczegóły naprawy nie zostały dokładnie opisane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA