logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kineskop M34JCA33X15 z COMPAQ 14 420S pasuje do telewizora?

maryann 08 Kwi 2006 11:04 1450 6
REKLAMA
  • #1 2505521
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Dostałem starego COMPAQ 14" (420S) i nie widzę dla niego przyszłości, chyba, że reinkarnacja... Kineskop M34JCA33X15 wygląda "normalnie", jak w TV. Jakich problemów można sie spodziewać po włożeniu go do jakiegoś telewizorka? Robił to ktoś?
  • REKLAMA
  • #2 2506349
    jagrx
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    Do Compaqa 14 (byl dzialajacy z kineskopem wypalonym luminoforem i w dobrym stanie -niezniszczony - brak sladow napraw ) wlozylem kineskop od Hyunday de luxe 14 , ktory byl nowy ze spalona elektronika .Tak nastapila reinkarnacja Compaqa i destrukcja Hyundaya .
    Co do tego co chcesz zrobic -sadze ze moga byc klopoty z korekcja.
  • REKLAMA
  • #3 2514514
    bozio
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam, spory czas temu włożyłem kinolek od monitora firmy SONY do Elemisa 14" (Westa to była jak dobrze pamiętał). Problemem u mnie było np. przerobienie płytki kineskopu, przedłużenie o około 5cm obudowy :D i lekie zafarby (niewielkie ale zawsze) pozatym nie pamiętam innych mankamentów.

POZDRAWIAM.
  • Pomocny post
    #4 2516227
    rubin714
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    też założyłem kinol 14" z monitra do tv, cewki pionu zgadazały się, natomiast poziome należało rozpleść i połączyć w szereg celem uzyskania właściwej indukcyjności + dobranie cewki w szereg. Cokół pasował, napięcia też. Obraz ładny, ostry, trochę przypominał Divxa... Wesołych Świąt Wielkanocnych

Dodano po 2 [minuty]:

a jeszcze kiedyś wykombinowałem do soniaka 19" kinol M49KNH... (chyba) też trinitron, ostrości zussamen do kupy bo inaczej się nie dało i lala obraz. Problemy jak u kolegi Bozio
  • REKLAMA
  • #5 2913875
    maryann
    Poziom 37  
    Niestety, zbyt mała impedancja cewek H. TV nie wystartował; z innymi krzyżówkami nie próbowałem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2914057
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 144
    powinienes sprobowac cewki wszereg jak kolega proponowal
  • #7 2914265
    maryann
    Poziom 37  
    To było dawno, ale zdaje się jakieś trudności z rozebraniem były. No nic, dzięki. To już historia, ale na razie nie zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zastosowania kineskopu M34JCA33X15 z monitora COMPAQ 14" (model 420S) w telewizorze. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z wymianą kineskopów między różnymi urządzeniami 14-calowymi. Wymiana kineskopu może wymagać modyfikacji płytek, przedłużenia obudowy oraz korekty cewek poziomych i pionowych w celu dopasowania indukcyjności i impedancji. Cokół i napięcia często pasują, ale mogą pojawić się problemy z korekcją i ostrością obrazu. Przykłady obejmują zamianę kineskopu z monitora Sony do telewizora Elemis 14" oraz z monitora Hyundai de luxe 14" do Compaqa 14". W jednym przypadku zbyt niska impedancja cewek poziomych uniemożliwiła uruchomienie telewizora, co sugeruje konieczność łączenia cewek w szereg. Ogólnie, reinkarnacja kineskopu jest możliwa, ale wymaga technicznych przeróbek i dostrojenia układu odchylania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA