logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd identyfikacji chipu ATMega 8 w BASCOM - ID: 5E9307

rokoko 08 Kwi 2006 11:10 2927 22
REKLAMA
  • #1 2505540
    rokoko
    Poziom 20  
    Ocena: 57
    Witam!!

Moj problem dotyczy przeslania gotowego programu z BASCOMu do uC. Otoz gdy podłączam programator (zrobiony zgodnie ISP) przy probie identyfikacjii chipu wysklakuje mi komunikat:"Could not identify chip with ID: 5E9307". Pare tygodni wczesniej programowalem na tym samym programatorze ATMEGA8 i bylo bez problemu a tu takie jaja.... W progu praktycznie nia ma sie co uszkodzic, a chip jednak odpowiada bo gdy go wyciagne z programatora i w BASCOMIE klikne identify chip wyskakuje: "Could not identify chip with ID: FFFFFF.
  • REKLAMA
  • #2 2505579
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Witam
    Ja uzywam pony prog i wszystkie procki wykrywa wyśmienicie.
    Na forum jest opis uproszczonego programatorka - tranzystor , dwie diody i kilka rezystorów.
    Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale bascomowy programator nie wykrył mi nawet AT90S2313.
    Zostawiłem to w diabły i zmajstrowałem sobie pony proga.
    Pozdrawiam
    P.S
    Spróbuj dać kondensator 1nF pomiędzy RST a GND.
  • REKLAMA
  • #3 2505586
    rokoko
    Poziom 20  
    Najlepsze jest to, ze ATTINY2313 jest wykrywany bez zadnego problemu.... Jak pisalem wczesniej ATMEGE tez bezproblemowo wykrywal, a teraz takie jaja i to w chwili gdy najbardziej potrzebuje zaprogramowac uC.
  • #4 2505934
    karlos79
    Poziom 33  
    Czy to jest nowy procesor?
    Pytam bo może niechcąco zablokowałeś procka.
  • #5 2506034
    Ireq
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A moze cos w kompie, gdzies czytalem np. ze trzba narpierw odblokowac LPT i pozniej programowac.
  • REKLAMA
  • #7 2506305
    rokoko
    Poziom 20  
    Ten procesorek, którego nie umiem zaprogramowac jest niwka prosto ze swiezej dostawy, a programator dzialal na nieco starszym (ok. 3 miesiecznym) procesorze. Teraz nie mam juz dostepu do tamtego wiec nie mam za bardzo jak sprawdzic. Najciekawsze jest to ze ATTINY2313 chodzi bez problemow.

Dodano po 11 [minuty]:

Jezeli chodzi o ten polecony programik to bez problemow rozpoznaje i wspolpracuje z ATMEGA8 pod warunkiem ze opcjach setup zaznacze opcje Dont autodeteckt device i wubiore z listy ATMega8, wowczas bez zadnych problemow moge zrobic wszystko z uC, w momencie gdy opcja dont autodeteck zostanie wylaczona nie potrafi nawet przeczytac sygnatury (NOT KNOW).
    A słuchajcie czy jest m,ozliwe ze procek zglasa sie jakims dziwnym ID i program nie potrafi go rozpoznac?? Ciekawe bo kurcze procek niby sie zglasza a jednak jest jakis problem....
  • #8 2507628
    karlos79
    Poziom 33  
    Witam
    Jeśli wykonasz kasowanie pamięci flasch i eeprom to dalej nie chce działać autodetekcja??
    Może jest w pamięci wpisana jakaś bzdurna wartość i program juz sobie z tym nie radzi...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2507748
    kotu
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Ja do programowania swojego mikrokontrolera używam najprostszego
    programatora, czyli podłączenie na pałę z LPT odpowiednich nóżek
    procka:

Atmega8 -> LPT:
    VCC -> piny 2,3,4,5 połączone razem (ale ja
    stosuję zewn. zasilanie 5V)
    RESET -> pin 7
    SCK -> pin 8
    MOSI -> pin 9
    MISO -> pin 10
    GND -> pin 18

Radzę stosować zasilanie zewnętrzne (bateria 4,5V lub z zasilacza 5V),
    wtedy do VCC idzie +, a do GND -...
    Programator nie zawiódł mnie ani razu, do programowania w C używam
    AvrGcc, gotowego hex'a wrzucam programem AvrDude:

> avrdude –p m8 –c bsd –e –U flash:w:nazwa_pliku.hex

AvrDude jest w pakiecie wraz z AvrGcc lub WinAvr, poza tym jeśli
    jest problem z niskim stanem LPT to WinAvr ma w pakiecie sterownik
    instalowany poprzez wywołanie install_giveio.bat - przydatne
    dla systemów Win2k, WinXp.

Myślę że to najszybsze wyjście z sytuacji.
    Pozdrawiam.
    KoTu.

Dodano po 1 [minuty]:

Chyba że zjarałeś sobie procka, to wtedy "Święty Boże nie pomoże"...
    Ale jak wszystko jest ok to powinieneś ze skutkiem pozytywnym
    załadować kod powyższą metodą.
    KoTu.
  • #10 2507978
    rokoko
    Poziom 20  
    Nawet po wykasowaniu procka (funkcja erase) nie dziala mi autodetekcja procka. Moj programatorek ma zewnetrzy kwarc 4MHz opatrzony 2 kondziorami 22pF do masy, zasilanie wziete z LPT, a wyprowadzenie pinow nastepujace:
    RESET -> pin 4
    MOSI -> pin 2
    SCK -> pin 5
    MISO -> pin 11
    +5V -> pin 12
    GNG -> pin 18-25

Rownolegle z zasilaniem procka jest dioda LED ale czy mozliwe aby powodowala na tyle duzy spadek napiecia aby procesor mial zbyt niskie napiecie??
    Jedna MEGA8 na ym programatorze poszla, ATTINY idzie bezproblemowo.... Juz brak mi pomysłów.
  • #11 2508089
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    Wywal to "BASCOM-owe badziewie" i zrób jak proponuje przedmówca pony-proga lub programator A. Dybkowskiego. Wykorzystuję tego ostatniego już bardzo długo i wykrywa ni wszystkie AVR-y bez najmniejszego problemu.

Piszesz, że Ci się spieszy więc zostaw szukanie błedu w programatorze na później i skorzystaj ze sprawdzonych rozwiązań.
  • #12 2508198
    Ireq
    Poziom 13  
    karlos79 napisał:
    Przecież Kolega pisze, że wcześniej mu działało. Czytaj uważnie posty.

To do mnie? Moze on ma drukarke, albo cos innego moze formata robil. Zreszta widze ze nie bede sie udzielal na forum bo wszedzie jakas taka "dziwna" atmosfera.
  • #13 2508451
    karlos79
    Poziom 33  
    Witam
    Gdyby to była wina portu to nie mógł by zaprogramować żadnego procka : "Najlepsze jest to, ze ATTINY2313 jest wykrywany bez zadnego problemu"
    Te "odblokowanie portu" to jest opcja w biosie, więc co ma do tego format??
    Pozdrawiam
  • #14 2508579
    Ireq
    Poziom 13  
    Dobra z tym sie zgodze, ale drukarka moze cos naknocic bo czytalem o tym gdzies.
  • #15 2508615
    karlos79
    Poziom 33  
    Witam
    Gdzie czytałes o tym??
    Jakoś mi się nie wydaje, że to może być wina drukarki.
    Ale wszystko może się zdarzyć.
    Jak przypomniesz sobie gdzie to wyczytałeś to daj link.
    Chętnie poczytam o tym.
    Pozdrawiam
  • #16 2508690
    Ireq
    Poziom 13  
    "Normalnie, po zakończeniu programu powinno się rozpocząć jego wykonywanie przez mikroprocesor. Czasem jednak, na przykład kiedy wcześniej na tym samym porcie LPT była używania drukarka, procesor nie startuje. "

http://www.patron.net.pl/artykuly/AVR_tutorial.htm
  • #17 2515052
    rokoko
    Poziom 20  
    Diabeł tkwi w szczegółach.... Okazałao sie ze wszystkiemu winien jest zasilacz, ktory przy ATTINY dawal napiecie ok. 3V ale w momencie gdy wsadzilem MEGA8 to napiecie padało to magcznego progu 1,9V. Po zmianie zrodła zasilania wszystko jest OK. A co sadzicei o pomysłe zasilenia uC podczas programowania z kilu pinow LPT jednoczesnie lub z portu USB??
  • #18 2516762
    karlos79
    Poziom 33  
    Witam
    Jak masz do dyspozycji game port, to na pinach 1,9,8i15 masz +5V.
    Z portu USB też można, tylko nie przesadź z poborem prądu.
    Pozdrawiam
  • #19 2518495
    rokoko
    Poziom 20  
    A co sadzicie o wzieziu zasilania z pinow 12 i 13 portu LPT tam tez wystepuje napiecie 5V.
  • #20 2518712
    Andy74
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    Piny 12 i 13 LPT to są WEJśCIA.

Pin 12 = "Paper End" - wiadomo
    Pin 13 = "Select" - informuje czy drukarka jest online.

Wątpię by udało się z nich pobrać jakiś sensowny prąd, bo skoro jest 5V to pewnie są podciągnięte do + rezystorami.
    Ja sobie wyprowadziłem na tył obudowy gniazdko zasilające 5V (z zasilacza PC) i zabezpieczyłem je bezpiecznikiem 200mA, programator zaopatrzyłem we wtyczkę z kawałkiem przewodu i po problemie. Nie mam gameportu, a USB zajęte.
    Pozdrawiam
  • #21 2632751
    Pati
    Poziom 27  
    Ocena: 409
    Witam !!!

Do tej pory męczyłem zwykłe atmelki At89cxx51, ale z nimi zawsze są jakieś problemy a to się wieszają a to co innego no i w pewnym momencie ich możliwości siękonczą.

Chcęzacząć programować AVR-y Atmegi ale czym one sie różnią co dają mi dodatkowego? I jak się zachowyją na zakłucenia w porównaniu z tymi 51?

Mam nadzieję że ktoś mnie zachęci dodatkowo do rozpoczęcia pracy nad nimi ;))

I jeszcze jedna bardzo ważna prośba póki co to nic nie mam dopiero siedze w necie i czegoś szukam ale jak wiadomo tego jest tyle...... i zego najczęciej ciążko jest wyłapaćto co najistotniejsze więc proszę jeżeli to możliwe o wszystkie materjały (programy na C czy C++ nie wiem w czym to najlepiej programowaćschematy sprawdzonych programtorów, dane na temat procków co umożl;iwiają i inne)

Oczywiście nie z lenistwa bo będę szukał ale jeżeli ktoś już wie co jest potrzebne to na pewno bardzo mi pomoże

vowo(_at_)wp.pl

Pozdrawiam i z góry dziękuję!
  • #22 2956966
    nazgee
    Poziom 12  
    Witam!

żadnym ekspertem od AVR'ów nie jestem, ale kiedy ostatnio przeglądałem "Summary" data sheet'a do ATmega8 natknąłem się na następujące stwierdzenie:

"Signature may be erased in serial programming mode"

a jak to się dzieje? jeśli spróbujemy odczytać sygnaure zanim proces kasowania pamięci ulegnie zakończeniu, możemy ją stracić. zresztą objawy o jakich pisał rokoko

rokoko napisał:
    itam!!
    (...)przy probie identyfikacjii chipu wysklakuje mi komunikat:"Could not identify chip with ID: 5E9307"(....)"Could not identify chip with ID: FFFFFF.

rokoko napisał:

bez problemow rozpoznaje i wspolpracuje z ATMEGA8 pod warunkiem ze opcjach setup zaznacze opcje Dont autodeteckt device i wubiore z listy ATMega8, wowczas bez zadnych problemow moge zrobic wszystko z uC, w momencie gdy opcja dont autodeteck zostanie wylaczona nie potrafi nawet przeczytac sygnatury

mogłyby wskazywać właśnie na opisane w http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/2486S.pdf (strona 16) zamazanie sygnaturki.

Pozdrawiam!

PS- tylko ciekawe, jak do takiego czegoś mogło dojść?
  • #23 2958191
    vibrasphere
    Poziom 15  
    To jest normalne, błędy się zdarzają... Jeżeli to jest 'dojrzały' produkt typu ATMEGA8 to rzadziej, ale zobacz np. aduc702x Analoga lub AT91SAM7S Atmela... Tam erraty są naprawdę długie.

Kolega powinien sprawdzić czy jego wersja jest wersją z błędem. Jeśli tak to można użyć programatora Dybkowskiego, tam jest opcja 'force' która umożliwia programowanie bez czytania sygnatury.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu identyfikacji mikrokontrolera ATMega8 podczas programowania w BASCOM, gdzie pojawia się komunikat "Could not identify chip with ID: 5E9307". Programator ISP, który wcześniej działał poprawnie z tym samym modelem, obecnie nie rozpoznaje nowego układu, mimo że ATTINY2313 jest wykrywany bez problemu. Próby autodetekcji i kasowania pamięci flash nie przynoszą efektu. Wskazano możliwe przyczyny, takie jak zablokowanie procesora, niewłaściwe napięcie zasilania (okazało się, że zasilacz dostarczał zbyt niskie napięcie, co po wymianie zostało naprawione), problemy z portem LPT (np. konieczność odblokowania w BIOS), czy zakłócenia wynikające z podłączenia drukarki do portu LPT. Zalecano użycie alternatywnych programatorów, takich jak PonyProg lub programator A. Dybkowskiego, które lepiej radzą sobie z wykrywaniem układów. Dyskutowano także o zasilaniu mikrokontrolera podczas programowania z różnych źródeł, w tym portu USB i gameportu, z uwzględnieniem ograniczeń prądowych. Wspomniano o możliwości uszkodzenia sygnatury mikrokontrolera podczas programowania szeregowego, co może powodować błędy w identyfikacji. Podsumowując, główną przyczyną problemu był niewłaściwy zasilacz, a rozwiązaniem okazała się jego wymiana oraz rozważenie alternatywnych programatorów i metod zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA