logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Attiny2313 i "Mikrokontrolery dla początkujących"

VippeR 11 Lut 2008 18:49 7408 20
REKLAMA
  • #1 4794610
    VippeR
    Poziom 15  
    Witam. Mam problem z kursem "Mikrokontrolery dla początkujących" autorstwa Piotra Góreckiego. Problem dotyczy programowania mikrokontrolera ATtiny2313. Korzystam z BASCOMAVR-DEMO 1.11.6.8 zamiennie z najnowszą wersją, gdyż sam już nie wiem co mam robić :(

Na wstępie chciałbym od razu zaznaczyć, że wiem, iż na forum znajduje sie podobny temat, ale niestety nic mi on nie pomógł.

A więc...
    Mam kurs, w którym pisze że do programowania są potrzebne dwie wtyczki (jedna do gameport'a a druga do portu drukarkowego) i kabelki. Wystarczy polutować kabelki i w programie skonfigurować jedną rzecz - programator.
    W książce pisze że należy ustawić "Sample electronics programmer" i gotowe.

Niestety u mnie i tak jest problem. Pojawia się błąd: "Could not identify chip with ID:FFFFFF" (czyli program nie może rozpoznać procesora), a zaraz po nim kolejny: "Selected chip and target chip do not match 90S2313".
    Od razu powiem, że próbowałem zmieniać w ustawieniach programator na inny - bezskutecznie choc wszystkich opcji nie wypróbowałem (większość).

W dodatku nie mam pliku attiny2313.dat, więc go ściągnąłem i wkleiłem do głównego folderu, ale i tak nie działa.

Nie wiem co mam robić, nie chcę przerywać nauki, bo mi bardzo zależy.
  • REKLAMA
  • #2 4794887
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Używaj najnowszej wersji Bascoma AVR 1.11.8.7 - obsługuje ATTINY2313.
    Poświęć chwilę czasu i zmajstruj sobie programator STK200/300 (na LPT) lub poświęć ok. 20zł i kup gotowy np. na Allegro.
    Wskaż w opcjach typ podłączonego programatora.
    Zainstaluj na PC drukarkę np. HP (zalecana LINOTRONIC) nawet jeśli byś nie miał drukarki fizycznie.
    Powinno być ok.

P.S. Windows XP ma podobno zablokowane porty (u mnie nie miał). Trzeba wtedy użyć np giveio.
    Na ten temat google pokazały mi np. to
    http://www.edw.com.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=31
  • #3 4794928
    Lysoleq
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Ja się uczę od dwóch tygodni. Twoje problemy rozwiązałem następująco:

1. Kupiłem programator na LPT i nie szkoda mi tych 10zł.
    2. Bawię się ATtiny2313 w AVRStudio. Jak możesz korzystaj z aplikacji producenta i wszystko będzie śmigało.

90S2313 to nie ATtiny2313!
  • #4 4794957
    VippeR
    Poziom 15  
    To czemu Piotr Górecki pisze inaczej? Czy nie zauważył takiego błędu?
    Mam szwagra informatyka i oglądając ten program poradził żebym zainstalował najnowszą wersję bascoma - tak też zrobiłem. Błąd był dalej, wtedy szwagier powiedział, że nie muszę grzebać przy kabelkach, bo port i reszta jest w porządku. Myślę, że to coś z programem. No ale...
  • REKLAMA
  • #5 4795538
    Lysoleq
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Zainstaluj sobie PonnyProg i zobacz czy połączysz sie z uP [np spróbuj go wyczyścić]. Jeżeli nie to masz zły programator, albo uszkodzony uP. Napisany program nie ma w tym miejscu nic do rzeczy. Proste jak konstrukcja młotka.

Teoria teorią, a życie to co innego. Nie wiem czy czytałeś gdzieś o programatorach, zwłaszcza STK200, ale w większości przypadków nie działają z powodów zakłóceń. Dla sygnałów dużej częstotliwości metr kabla może okazać się za długi. Też walczyłem z programami, portami, itd. Okazało się że programator był zły. Jeżeli bardzo chcesz mieć dobrą i w miarę sprawdzoną konstrukcje to w najnowszej "Elektronice dla wszystkich" jest ulepszony STK200. Przeczytaj i rozważ czy składasz sam czy może kupujesz gotowca.
  • #6 4795707
    dawid512
    Poziom 32  
    Ocena: 6
    Sample electronics zawsze dziala!

Zobacz czy:
    - masz krótki przewod najlepiej rezystorki prosto do wtyczki lpt przytlutowac
    - gdyby nie pomogło musisz doświadczalnie zmieniac wartosc w polu "Port delay"
    - Sprawdź czy masz napiecie 5V na procku po podlaczeniu do gameportu

Ostatnio kolega mial taki sam problem, dodam ze pomoglo mu skrocenie kabla.

Pozdrawiam.
  • #7 4798146
    VippeR
    Poziom 15  
    Chciałbym dodać, że mam płytkę testową z sklepu AVT o numerze AVT3500 (do kursu o którym pisałem jest wymagana) i w niej już jest programator.

Dodano po 2 [minuty]:

Mam krótki kabelek - jakieś 20 cm może troszeczkę więcej. W gameporcie jest napięcie bo procek się włączył i wyświetla wcześniej wgrany program (zegarek, kupowałem z allegro, ale działa).
  • #8 4798200
    Klima
    Poziom 31  
    Ocena: 180
    Na 90% winny jest port LPT. Musisz użyć czegoś, co go odblokuje, tak jak już ktoś ci pisał - np. giveio.
    A jak chcesz kupować programator, to radzę na USB. Nie będzie tego typu problemów.
  • REKLAMA
  • #10 4799919
    Klima
    Poziom 31  
    Ocena: 180
    Nikt nie pisze, że walnięty, ale zablokowany dla bezpośredniej obsługi. Może jednak spróbujesz z tym giveio? Staramy się pomóc, ale bez twojej współpracy nie da rady.
  • #11 4910223
    elvis1990
    Poziom 14  
    Ocena: 283
    Nie chcę tworzyć nowego tematu, ponieważ mam podobny problem z attiny2313 jak kolega powyżej tylko że:
    - tak samo jak u kolegi w Bascom nie może wykryć mi attiny (błąd FFFFFFFF). Nic nie mogę zrobić, nie da się go zaprogramować ani nic.
    - natomiast Ponyprog programuje bez problemu.
    Jak to jest, że ponyprog wykrywa attiny i programuje go a bascom nie??
    Posiadam najnowszą wersję bascom'a.

Programator robiłem sam z tej strony:
    http://stud.wsi.edu.pl/~sikrolb/schematy-programator_stk200.html

Na schemacie nie ma zaznaczonego zasilania bufora ani zworki pomiędzy 2 a 12 pinem.
  • REKLAMA
  • #12 4910786
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    w bascomie trzeba załączyć driver dzięki któremu będzie on mógł kontaktować się z programatorem przez port LPT w środowiskach takich jak WindowsXP

... i wcale nie pomogą tu żadne drivery typu giveio lub podobne jak podają niektórzy, bo zarówno PonyProg i Bascom działają tylko na własnych driverach. O ile w PonyProg nie trzeba nic poza nim samym odpalać to w Bascomie w folderze programu jest plik o nazwie

"setupio.exe"

wystarczy go odpalić i po zawodach - driver zainstalowany a Bascom pięknie śmiga z progrmatorkiem STK200
  • #13 4912571
    elvis1990
    Poziom 14  
    Ocena: 283
    mirekk36 napisał:
    w bascomie trzeba załączyć driver dzięki któremu będzie on mógł kontaktować się z programatorem przez port LPT w środowiskach takich jak WindowsXP

... i wcale nie pomogą tu żadne drivery typu giveio lub podobne jak podają niektórzy, bo zarówno PonyProg i Bascom działają tylko na własnych driverach. O ile w PonyProg nie trzeba nic poza nim samym odpalać to w Bascomie w folderze programu jest plik o nazwie

"setupio.exe"

wystarczy go odpalić i po zawodach - driver zainstalowany a Bascom pięknie śmiga z progrmatorkiem STK200

"setupio.exe" - jesteś pewien?? Niema go u mnie. Moja wersja programu to 1.11.9.1 demo - może dlatego niema??
  • #14 4914024
    dawid512
    Poziom 32  
    Ocena: 6
    Proponuję najpierw sprawdzic czy zadziala na innym kompie a potem winic lpt. Osobiscie testowalem programator sample electronics na 3 kompach z xp i na zadnym problemu nie bylo. Ale STK 200 moglbys sobie zrobic albo kupic bo naprawde warto.
  • #15 4914052
    mirekk36
    Poziom 42  
    elvis1990 -> fakt ten plik jest w pełnej wersji bo taką mam, a jak zassałem demo to go nie było, jednak demo ruszyło na LPT bez tego pliku więc może ponów instalkę
  • #16 4923510
    Granat :)
    Poziom 34  
    Ocena: 666
    a czy mógłbyś udostepnić ten setupio.exe?
  • #17 4924097
    mirekk36
    Poziom 42  
    Granat -> i tak nie zadziała z wersją demo ten setupio bo sprawdzałem. Jak pisałem wersja demo sama załącza tend driver bo setupio nie był jej do nieczego potrzebny po zainstalowaniu a łączyła się przez LPT z moim STK200
  • #18 4924688
    Poziom 34  
    aha..
    ale to ciekawe, bo mi tak samo programator nie chce działać
    napewno wszystko dobrze podłączyłem, jeszcze nie dawno wgrywałem programy przez bascoma w wersji .. coś tam 8.1 :D
    a teraz po zmianie komputera i systemu operacyjnego (vista x64) tamten starszy bascom nie chciał działać... więc jest ten nieszczęsny 1.11.9.1
  • #19 4924734
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 4924843
    Poziom 34  
    ja jednak uparcie pozostaję przy zapisywaniu kodu do uC poprzez F4 :P
    jesli nic nie uda mi się zrobić to kupię programator na USB <bezradny> :)
  • #21 10610823
    19bart85
    Poziom 1  
    Witam:)

Ja również mam problemy z wykryciem przez program BASCOM układu ATTINY 2313 ;/

zainwestowałem nawet w programator USB gotowy ze sklepu K AN AMI kosztował trochę, tam tez kupiłem układ i książkę wszystko powinno działać lecz tak nie jest program, który obsługuje programator nie wykrywa układu.

Jestem bezradny czasem szlag mnie jasny trafia ale się nie poddam proszę o pomoc. BŁAGAM

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programowania mikrokontrolera ATtiny2313 przy użyciu kursu "Mikrokontrolery dla początkujących" oraz oprogramowania BASCOMAVR w wersjach demo i pełnych. Użytkownik napotyka błąd "Could not identify chip with ID: FFFFFFFF" oraz niezgodność typu układu ("Selected chip and target chip do not match 90S2313"), mimo stosowania programatora Sample Electronics i konfiguracji zgodnej z instrukcjami kursu. W dyskusji wskazano, że 90S2313 to inny mikrokontroler niż ATtiny2313, co może powodować błędy. Zalecane jest użycie najnowszej wersji BASCOMAVR (np. 1.11.8.7 lub nowszej), poprawne ustawienie typu programatora (np. STK200/300 na porcie LPT), a także instalacja sterowników umożliwiających dostęp do portu LPT, takich jak "setupio.exe" w pełnej wersji BASCOM lub alternatywnie "giveio" w systemach Windows XP. Problemy mogą wynikać z blokady portu LPT przez system operacyjny, długości i jakości kabli programatora, zakłóceń sygnału oraz nieprawidłowego zasilania mikrokontrolera. Użytkownicy sugerują zakup gotowego programatora USB, który eliminuje problemy z portem LPT. Alternatywnie, programowanie można przeprowadzić za pomocą innych narzędzi, np. PonyProg lub ISPPROG, które często lepiej wykrywają układ i programują go bez problemów. Wskazano również, że niektóre wersje BASCOM demo nie zawierają sterownika "setupio.exe", co może utrudniać komunikację z programatorem. W przypadku problemów z wykrywaniem układu warto sprawdzić działanie na innym komputerze oraz zwrócić uwagę na poprawność połączeń i zasilania mikrokontrolera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA