logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 14PT1352/58(CHASISL6.1) - uszkodzenie BUT11 przy wyłączaniu pilotem

rrysiuu 08 Kwi 2006 18:14 1968 6
REKLAMA
  • #1 2506657
    rrysiuu
    Poziom 10  
    Philips 14PT1352/58(CHASISL6.1)- uszkadza BUT11 ale tylko w określonych warunkach, mianowicie tyko wtedy gdy wyłącza się go z pilota. Może chodzić godzinami , gdy będzie wyłączany wyłącznikiem sieciowym jest wszystko w porządku. Przy pomiarze napięć nie wykazuje w zasadzie odchyleń. Obraz i głos są prawidłowe. Może ktoś spotkał się już z takim przypadkiem, Jeżeli tak to proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2506802
    Melex
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Witam. Miałem podobny problem, w tym chassis, tylko że BUT padał co kilka dni, a nawet tygodni. Męczyłem się dość długo, wymieniłem elki, nie pomogło, a winny był (chyba) kondensator nF. pracujący w obwodzie BUT-A (miał upłynność) i problem ustąpił.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2506810
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Witam
    Prawdopodobnie do wymiany BF487 i BF423 w przetwornicy. Miewają odchyłki. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #4 2506927
    JUREK127
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Zamiast BUT 11 montowałem w takich przypadkach BU508.
  • #5 2507491
    rrysiuu
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie. Tranzystory zmieniłem już wcześniej, tak na wszelki wypadek .Bez rezultatu. Zastanawiające jest to że wyłącznikiem sieciowym można włączać , wyłączać i nic się nie dzieje. A wystarczy wyłączyć z pilota w stan czuwania momentalnie leci BUT.
    Pozdrawiam ,pozostałe sugestie sprawdzę dopiero we wtorek.
  • REKLAMA
  • #6 2507510
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1801
    Witam
    Wszystkie tranzystory w zasilaczu do wymiany BF BC wszystkie i tylko orginaly z duza beta bedzie dzialalo 100%

Dodano po 5 [minuty]:

Witam
    a najwazniejszy tranzystor to BF podstawowa usterka philipsa zasilacza bo jak go wylaczysz pilotem to slychac pisk po czasie wymien te elementy i bedzie hulal 100%
  • #7 2518957
    rrysiuu
    Poziom 10  
    Znalazłem! Uszkodzonym okazał się tranzystor 7421 ,sterujący BUT11. Jego beta przy pomiarze była mniejsza od 30. Po wymianie w/w tranzystora wszystko wruciło do normy.
    Pozdrawiam wszystkich ! R.K

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips 14PT1352/58 (chassis L6.1) występowało uszkodzenie tranzystora BUT11 podczas wyłączania urządzenia pilotem, natomiast wyłączanie wyłącznikiem sieciowym nie powodowało problemu. Pomiar napięć nie wykazywał odchyleń, a obraz i dźwięk były prawidłowe. W dyskusji zasugerowano wymianę kondensatora nF w obwodzie tranzystora, który mógł mieć upłynność, oraz wymianę tranzystorów BF487 i BF423 w przetwornicy. Proponowano także zastąpienie BUT11 tranzystorem BU508. Podkreślono konieczność stosowania oryginalnych tranzystorów BF z wysokim wzmocnieniem beta, szczególnie tranzystora BF, który jest kluczowy dla zasilacza w Philipsie. Ostatecznie przyczyną awarii okazał się tranzystor 7421 sterujący BUT11, którego beta była poniżej 30. Po jego wymianie problem ustąpił i urządzenie działało poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA