Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips TV 21PT5457/58 Chassis L01.2E cyka przetwornica.

bioly1 26 Oct 2010 08:35 3260 5
  • #1
    bioly1
    Level 11  
    Witam wszystkich.
    Przetwornica startuje po wylutowaniu BUT11APX. Po sprawdzeniu na mierniku wygląda na uszkodzonego. Po przeszukaniu podobnych tematów na forum wymieniłem kondensatory 47uF/160V 2szt, 2411 47uF/25V. Napięcie na 2409 wynosi 70V(bez żarówki). Co może być przyczyną uszkodzenia tego tranzystora? Może profilaktycznie wymienić jeszcze inne elementy aby po wlutowaniu dobrego BUT11APX nie uszkodził się ponownie. Zauważyłem jeszcze zimne luty przy trafopowielaczu. W związku z małą wiedzą na temat napraw RTV proszę o wyrozumiałość. Dodam jeszcze, że przed uszkodzeniem bywało że TV sam się wyłączał.
  • #2
    mirex
    Level 43  
    Quote:
    Co może być przyczyną uszkodzenia tego tranzystora?

    Jak czytałeś, to powinieneś wiedzieć - sterowanie, obciążenie, "zimne luty".
    Mieniaj profilaktycznie do woli. Trafopowielacz też możesz podmienić. A co, jak szaleć to szaleć z ochroną tranzystora za 3zł.
    Lepiej się zastanów nad napięciem zasilania. Albo napisz dokładnie jak to z tym zasilaczem jest. Pracuje normalnie? W stby ten pomiar?
  • #3
    bioly1
    Level 11  
    Po wlutowaniu BUT11 przetwornica ruszyła. Napięcie na 2561 (47u/160) 96V w trybie pracy. Jednakże po 14 sek od startu TV sam sie wyłącza do STBY. Na ekranie pojawiał się przez około 5s napis ZABLOKOWANY. Po wejściu w tryb SDM (zwieraniem zworek na płycie gdyż nie mam pilota) TV przestał wyświetlać napis ZABLOKOWANY ale wciąż sam się wyłącza. Dioda LED pokazuje następujące błędy: 11,6,12,4. Ekran świeci jak poprzednio przez około 5s. Napięcia są prawidłowe: 3.3V, 3.9V, 12V i 96V w czasie pracy. Podejrzewam ale pewnie się mylę że może te błędy zostały zapamiętane podczas występowania usterki z cykającą przetwornicą i teraz powodują wyłączanie się samoczynne odbiornika. Czy wykasowanie błędów z pamięci pomoże? Czy da się je wykasować bez pilota?
  • #4
    bogred
    Moderator of TV
    bioly1 wrote:
    Czy wykasowanie błędów z pamięci pomoże?

    Nie pomoże.

    bioly1 wrote:
    Czy da się je wykasować bez pilota?

    Nie da się. Czyszczenie bufora błędów jest dostępne w trybie serwisowym. Usunięcie blokady dostepne jest w menu użytkownika- też pilot potrzebny.
  • #5
    bioly1
    Level 11  
    Po wykasowaniu błędów TV nadal się wyłącza. Błędy które pokazują się nadal to 5 i 11. Posprawdzałem wszystkie napięcia łącznie z 8V i 3.3V na które zwraca uwagę błąd nr 5 i są prawidłowe za wyjątkiem Video Supply które wynosi 186V. Wymieniłem C2563 100nF posprawdzałem 7406, 3411 regulowałem też napięcie siatki w trybie AV i nic to nie daje. Zauważyłem że w trybie AV tv pracuje dłużej. Co mam jeszcze sprawdzić?
  • #6
    bioly1
    Level 11  
    Problem rozwiązany. Pomogło podniesienie napięcia siatki drugiej na trafopowielaczu. Już się nie wyłącza.