logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane 96' - wymiana sterownika a blokada zapłonu przez immo

Max-Maciej 09 Kwi 2006 13:24 8730 9
REKLAMA
  • #1 2508952
    Max-Maciej
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu. W piątek zaprowadziłem moją megankę(1,6 K7M 96r, immo) do warsztatu, ponieważ miała za wysokie obroty. Gość podpiął się komputerem do sterownika i nie mógł się połączyć z nim (pokazywał tylko usterkę ABS w obwodzie prawego koła), sprawdził połączenia od kostki diagnostycznej aż po wtyczkę przy sterowniku i przejście było. Stwierdził, że usterka tkwi w sterowniku, który nie pozwala zdiagnozować silnika , natomiast pracą silnika steruje dobrze. Podpiął inny sterownik i ten już wszystkie parametry pokazywał, ale zapłon był zablokowany. Mam więc pytanie, czy kupując inny sterownik będę musiał go przystosować do mojego immo by nie było blokady zapłonu. Facet stwierdził, że za taką usługę chce 700 zł wraz za sterownikiem, więc być może szukać tego sterownika wraz z immo z samochodu pochodzącego np. z rozbiórki. Uf długie to pytanie, ale mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2509052
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2509128
    Max-Maciej
    Poziom 11  
    Dobrze, ale czy te koszty są realne?
  • REKLAMA
  • #4 2509165
    piokie
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    No takie sa ceny sterowników, które same się dopasowywują do istniejącego już immob, szukaj może Ci się uda coś uszczknąć z tej kwoty, jak kupisz sterownik bez funkcji samoinicjujacej się w systemie, to koszt przeprogramowania sterownika to 200-300zl.
  • #5 2569283
    Buzka23
    Poziom 18  
    Ocena: 65
    Co maja za wysokie obroty do komunikacji sterownika wydasz niepotrzebnie pieniadze problem tkwi w czym innym a gosc ten który Ci to naprawia wie o tym.

pozdrawiam
  • #6 2569315
    Sławek62
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Jedź gdzie indziej jeszcze raz na diagnozę i nic nie mów że już byłeś.
  • REKLAMA
  • #7 2569401
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2569735
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Ciekawe jak sobie poradziłeś. Podaj coś. Z wymiany informacji nic nie można się dowiedzieć. Po pierwsze jakim to sprzętem badano ten sterownik? Po drugie faktycznie nie wiadomo czy konieczne jest ingerowanie w sterownik dla uzyskania właściwych obrotów, które przecież były. Jako wytłumaczenie może być uzyskanie diagnozy. Wymiana sterownika uzywanego właściwie tak kosztuje lecz pytanie zcy jest konieczna? Mogę dodać, że po takiej wymianie jak zobaczyłem stwerownik zwrócony to myślałem , że szlag człowieka trafi. Mianowicie płytak była kompletnie pusta, czyli nastąpiła kradzież. A co do kodu to należy wyczyścić sterownik (oczywiście odpowiednim sprzętem) a on przy pierwszym uruchomieniu odczyta z dekodera i wpisze do pamięci każdy nowy kod. Problem w tym , że należy mieć odpowiedni sprzęt i wiedzę. Wartość usługi jest zawsze umowna. A przyczyną braku komunikacji mogą być pęknięcia połaczeń w sterowniku lub uszkodzenia spowodowane wilgocią.
  • #9 2582684
    zbychudy
    Poziom 11  
    Sprawdź w innym serwisie jeszcze raz !
    do trzech razy sztuka!
  • #10 2583953
    Adam xander1111
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam.Proponuje posłuchac rady kolegów i udać sie do innego servisu celem diagnozy,jezeli faktycznie okaze sie ona prawdziwa to zawsze mozna taki sterownik naprawić bez koniecznosci wymiany,no chyba ze koszty naprawy przewyzszyły by inny sterownik.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Renault Megane 1.6 K7M z 1996 roku zgłosił problem z wysokimi obrotami silnika oraz brakiem komunikacji z oryginalnym sterownikiem silnika (ECU) wyposażonym w immobilizer (immo). Warsztat stwierdził uszkodzenie sterownika, który nie pozwalał na diagnozę silnika, choć sam silnik pracował. Po podłączeniu innego sterownika pojawiła się blokada zapłonu spowodowana brakiem synchronizacji z immobilizerem. W dyskusji potwierdzono konieczność inicjacji (programowania) ECU do istniejącego systemu immo, co może kosztować od 200 do 700 zł, w zależności od funkcji sterownika i zakresu usługi. Zalecano poszukiwanie sterownika wraz z immobilizerem z innego pojazdu lub skorzystanie z profesjonalnego sprzętu do czyszczenia i programowania sterownika. Wskazano również, że problem z wysokimi obrotami może mieć inną przyczynę i warto wykonać ponowną diagnozę w innym serwisie. Możliwe są uszkodzenia połączeń lub wilgoć w sterowniku, które utrudniają komunikację z testerem diagnostycznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA