logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR AKAI VS-425 EDG - brak reakcji capstana przy odtwarzaniu kasety

Rysiek 10 Kwi 2006 10:29 1560 3
REKLAMA
  • #1 2511912
    Rysiek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam magnetowid jak temacie. 2200u w zailaczu nowe, wyświetlacz zrobiony, przełącznik funkcji też. Kasete ładuje prawidłowo, przewija w obie strony jednak po naciśnięciu play capstan nie reaguje (na wyśw funkcja jest realizowana), nie dowija również taśmy przy wyciąganiu kasety. Przy wciskaniu still capstan sie porusza. Sam silnik z LB1807 podstawiałem.
    Proszę o pomoc
    Pozdrawiam Rysiek
  • REKLAMA
  • #2 2515311
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Pomimo, że przełącznik funkcji naprawiałeś to jednak wymieniłbym go. Miałem podobną usterkę w Sharpie. Niby wszystko było dobrze a capstan nie chciał pracować i tylko raz za czas ruszył i się zatrzymywał. Zrobiłem wtedy zasilacz i capstan (elki też były do wymiany), sprawdziłem ścieżki na płytce capstana a uszkodzony był właśnie przełącznik funkcji.
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

Sprawdź jeszcze połączenia przełącznika funcji z płytą główną.
  • REKLAMA
  • #3 2516496
    Rysiek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Przełącznik funkcji podstawiłem, połączenia między płytami też sprawdziłem. Niestety dalej nie działa.
  • #4 2519512
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Czyż by uszkodzony był procesor główny (nie podaje szyną właściwego polecenia) lub procesor serwo (ten nie wykonuje polecenia z procesora głównego)? Wymiana któregokolwiek z nich to już spory koszt i trochę pracy. Sprawdź zasilanie(a) procesora serwo. Może jest jeszcze gdzieś koło niego niesprawny elektrolit (przyjżyj się dobrze wyprowadzeniom, może będą zmatowione). Więcej narazie nie przychodzi mi do głowy.
    Pozdrawiam.
REKLAMA