logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omega 2.0 DTI 16V - trudności z odpalaniem przy wiosennych temperaturach

kipol1 10 Kwi 2006 13:14 5827 20
REKLAMA
  • #1 2512385
    kipol1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Cześć grupowicze
    Posiadam Omegę B 2.0 DTI 16V silnik ECO TEC (po faceliftingu - nazywana
    OMEGA C)
    Mam problem z odpalaniem przy zimnym silniku
    Zimą nie miałem problemu, ponieważ świece żarowe załączają się przy
    temperaturze poniżej 3 stopni C i odpalał nawet przy mrozie -28 stopni.
    Teraz przyszła wiosna, a odpalać przy zimnym silniku nie chce.
    Kopci z rury i np dzisiaj odpalił, ale dopiero po "dobrych" 5 minutach.
    Kręcić kręci, ale zaskoczyć nie chce.
    Słyszałem taką opinię o tym silniku, że świece zapalają się poniżej 3
    stopni, a konstruktorzy przyjeli, że powyżej 3 stopni silnik powinien
    odpalić bez świec. No i teraz wiosną świece się rano nie załączają i silnik
    nie zapala.
    Czy ktoś miał coś podobnego, czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tym
    silnikiem???
    HELP
    kipol
  • REKLAMA
  • #2 2513802
    adam.p123
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Jas Bym sięszybko udał do serwisu opla, szkoda tak katować samochód. Pozdrawiam
  • #3 2514533
    altronik
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    przelewki...
  • #4 2514633
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Bzdura!!!
    Silnik nie ma prawa zapalić jak nie nagrzeją się świece.Nawet po dłuższym postoju powinny załączyć grzanie.
    Ja proponuję abyś zdjął zasilanie na świece i dołożył 12v z akumulatora na jakieś 5-7 sekund (rano) i wtedy zapal.Zobaczysz jaki będzie efekt.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2514668
    jaceks1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    zgadza się jak napisałeś na początku przy tej temperaturze silnik musi zapalić bez pomocy świec żarowych. jeżeli nie zapala jedż do mechanika.
  • #6 2515282
    kipol1
    Poziom 11  
    Byłem u mechanika, który pracował kiedyś w oplu i na dzień dobry powiedział mi, że taka jest wada tego konkretnego silnika, że świece zapalają się tylko poniżej 3 stopni, a powyżej nie zapalają się. Niby konstruktorzy doszli do wniosku, że powyżej 3 stopni silnik poradzi sobie bez świec.... no i sobie nie radzi ;-((
    kipol
  • #7 2515820
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Probowales podpinac +12V prosto z aku jak napisal luk_jag? Jezeli autko normalnie zapali to musisz oszukac czujnik temp. zeby komputer myslal, ze jest ponizej 3 stopni. Ewentualnie zamontowac oddzielny uklad, ktory bedzie podgrzewal swiece, ale mysle, ze pierwsze rozwiazanie jest lepsze. Czy jak jest cieply to pali dobrze?
  • #8 2515832
    kipol1
    Poziom 11  
    Masz rację muszę oszukać czujnik, ale czujnik zapewne działa też podczas pracy silnika i między innymi od niego zależy ilość podawanego paliwa, więc czujnik ten muszę oszukiwać pewnie tylko w momencie rozruchu.
    A odpowiadając na Twoje pytanie, to ... Tak przy ciepłym silniku odpala momentalnie.
    pozdr
    kipol
  • #9 2515885
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    A odpowiadajac na moje pierwsze pytanie?
  • #10 2515889
    kipol1
    Poziom 11  
    Nie nie próbowałem, ale sprawdzę dzisiaj po pracy, albo jutro rano.
  • REKLAMA
  • #11 2519266
    kipol1
    Poziom 11  
    luk_jag

póki co odłączyłem zasilanie ze świec i efekt był taki sam jak zawsze rano.
    po 4 próbach odpalił bez świec .. no i oczywiście kopcił jak zawsze.
    muszę jeszcze podać zasilanie bezpośrednio na świece i wtedy odpalić, ale póki co nie mam kabli, żeby to spróbować
    pozdr
    kipol
  • #12 2519295
    adamosk
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    witam
    podlacz przekaznik zasilany z przekaznika rozrusznika, ktory zalaczy obwod do czujnika temperatury zwiekszony o 1k bedzie ok.
    moze troche chaotycznie napisalem ale chyba bedziesz wiedzial jak to zrobic.
    powodzenia adam
  • #13 2519314
    kipol1
    Poziom 11  
    No trochę nie rozumię, ale to pewnie dlatego, że nie znam się zbytnio na samochodach, ale przekażę to info mojemu mechanikowi.. cokolwiek to znaczy;-))
    chyba, że chciałoby się Tobie wytłumaczyć mi dokładniej
  • #14 2521823
    umi
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam. Juz kiedyś opisywałem ten problem ale moge jeszcze raz.

Dodano po 12 [minuty]:

świece grzeją do 50 stopni temp silnika a kontrolka na liczniku zaświeca sie tylko do 5 stopni temp silnika. jest wada fabryczna w tych silnikach w układzie zasilania, jeżeli przewody przelewowe sa popękane na końcach to paliwo po kilku godzinach cofnie sie do zbiornika i pompa i filter sie zapowietrza. dzieje sie tak bo przelewy odprowadzaja paliwo bezpośrednio do przewodu zasilajacego.Moja rada wymień przelewy.jezeli to nie pomoze to jest jeszcze kilka innych rzeczy do sprawdzenia.Ale 90procent usterek tego typu wtych silnikach to przelewy.pzdr.
  • #15 2522283
    kipol1
    Poziom 11  
    Umi
    ale jak w tym momencie wytłumaczyć fakt, że 2 dni temu było poniżej 3 stopni i na sekundę zaświeciła się kontrolka świec żarowych, no i w tym momencie odpalił od "pierwszego kopa"??.
    pozdr
    kipol1
  • #16 2533506
    speccar
    Poziom 18  
    Ocena: 123
    taki sam problem ma bmw5tds,octavia,tylko ze octavia nie pali w zakresie temp 70st.c,opisywalem juz jak rozwiazac ten problem w prosty i skuteczny sposob.silnik nie chce zapalac bo zuzyty lub uszkodzony jest czujnik poczatku wtrysku w pompie.....w octawi trzeba wpiac sie w przewod z czujnika temp kol. brazowo niebieski i zastosowac przekaznik za 11zl.1 z przewodow przekaznika zamykajacuch obwod podlaczyc do masy,drogi to zalezy od marki auta...octavia-alternator(cienki czerwony przewod)felicja czujnik cisnienia oleju....swiece grzeja wtedy nie zaleznie ob sygnalu z czujnika temp,ale po uruchomieniu przekaznik zamyka obwod i sterownik otrzymuje poprawny sygnal z czujnika temp.wiec za 11zl i okolo 45min. mozna usunac skutecznie problem.regeneracja pompy za min800zlociszy,i tez skuteczna ale poco?????gg5935472
    pozdro
  • #17 2542421
    jarek_car
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    silnik powinien zapalić bez świec przy obecnych temperaturach. jeśli chodzi o punkt załączenia się świec (5 st) to jedź do Mikołajczaka na Techa i poproś o zmianę oprogramowania sterownika silnika- wprowadzono nowy soft do tych silników - ale nie spodziewaj się cudów - poprawia on głównie "kulturę" rozruchu i pracy na zimnym silniku. wtedy świece załączaję się kilka stopni wcześniej.
    W twoim jednak przypadku podejrzewam że problem moąe tkwić w ukł. paliwowym. Jeśli naprawdę kręcisz 5 min - to oznacza że zapowietrza się ukł. paliwowy. Sprawdź przewody powrotne tzm wymień je jeśli zobaczysz że są chociaż odrobinę wilgotne.
    pozdrawiam jarek
  • REKLAMA
  • #18 2542836
    kipol1
    Poziom 11  
    Dzięki bardzo
    na sobotę umówiłem się z mechanikiem, który mówił to samo co Ty. Jak będę po wszystkim, to dam info, co się działo.
    A nie wiecie ile może kosztować wymiana przewodów paliwowych powrotnych.;-)
    pozdr)
  • #19 2548857
    jarek_car
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    u mnie (ASO) ok 150 cała wymiana - przewody i robota
    jarek
  • #20 2550068
    kipol1
    Poziom 11  
    Dzięki za info
  • #21 2652183
    kipol1
    Poziom 11  
    jarek_car napisał:
    u mnie (ASO) ok 150 cała wymiana - przewody i robota
    jarek

wymieniłem przewody powrotne i prawie nic nie pomogło
    diagnoza mechaników z ASO była taka sama, ale wymiana nie dała do końca spodziewanego efektu. dodatkowo wymienili płytki pod wtryskiwaczami, ale efekt jest nadal taki sam, chociaż może nie odpalam już za 10-tym razem, a 3-4 razem.
    Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły??

ps
    jarek
    u ciebie nie jest wcale drogo, powiedziałbym nawet całkiem normalna cena ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy trudności z odpalaniem zimnego silnika Opel Omega B 2.0 DTI 16V ECO TEC (po faceliftingu, zwana Omega C) przy wiosennych temperaturach powyżej 3°C. Świece żarowe w tym silniku załączają się tylko poniżej 3°C, co powoduje problemy z rozruchem, gdy temperatura jest wyższa, mimo że konstruktorzy zakładali, że silnik powinien odpalać bez świec powyżej tej temperatury. Użytkownik próbował odłączać zasilanie świec i podawać bezpośrednio 12V, co nie przyniosło znaczącej poprawy. Wskazywano na możliwe uszkodzenia lub zużycie czujnika temperatury i czujnika początku wtrysku, które wpływają na sterowanie świecami i dawką paliwa. Częstą przyczyną problemów jest również zapowietrzanie układu paliwowego spowodowane pękniętymi przewodami powrotnymi paliwa, które mogą cofać paliwo do zbiornika i powodować utratę ciśnienia. Wymiana przewodów powrotnych paliwa i płytek pod wtryskiwaczami przyniosła jedynie częściową poprawę. Proponowano modyfikacje elektryczne, takie jak oszukanie czujnika temperatury lub zastosowanie przekaźnika podgrzewającego świece niezależnie od sygnału czujnika, co może poprawić rozruch. Zalecane jest także sprawdzenie i ewentualna wymiana czujników oraz aktualizacja oprogramowania sterownika silnika, które może poprawić kulturę pracy i rozruch na zimno.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA