logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór CB radia: Uniden Pro 510XL czy Midland 1001Z do codziennych tras?

Samer 10 Kwi 2006 19:50 3938 4
REKLAMA
  • #1 2513723
    Samer
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam.

Juz ladnych kilka dni siedze i czytam i czytam to i inne fora w poszukiwaniu odpowiedzi. Postanowilem sie spytac wprost (choc pewnie znam odpowiedz).

Ktore z poznizszych radyjek polecacie??

http://www.allegro.pl/item96885194_cb_radio_uniden_pro_510xl_antena_wysylka_gratis.html

http://www.allegro.pl/item96868795_cb_radio_midland_1001z_antena_magnetyczna_fvat_.html

Czy moze inne jakies radyjko typu alan.

Kpl bedzie zamontowany do osobowki na 1 punkcie i na gazie. Trasy mam codziennie, odleglosc 40 km w jeda stronke i spowrotem.

A wracajac do cb. Najpierw pytanie podstawowe. Czy kupujac taki zestaw musze zestrajac?? Czy jak bede zdejmowal antene i ponownie ja montowal (np po nocy) na dachu czy nie bedzie to przeszkadzalo w odbiorze??

W jakiej odleglosci od bede slyszany i bede slyszal przy tych radyjkach (centrum polski - wiec mozna powiedziec niziny Wink )

Poradzcie cos. Wiem ze pytania banalne ale mi duzo ulatwia.

No i na koniec jeszcze jedno pytanko.

Czy istnieje jakis slowniczek pojec cb - tj krokodyle, suszarki, miski (akurat to wiem) itp

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

PS 73 to bez odbioru ??

Dobra starczy tych pyani bo mnie ktos zabanuje Wink

Przed sekunda znalazlem taki zestaw

http://www.allegro.pl/item96867864_cb_radio_midland_1001z_antena_magnetyczna_f_vat.html
  • REKLAMA
  • #2 2513808
    piter_ok1
    Poziom 18  
    Ocena: 141
    Witam jeśli chodzi o wybór radyjka to prezentowane przez Ciebie są porównywalne, jeśli chodzi o antene to najlepsze właściwości będzie miała najdłuższa tylko jest troche niepraktyczna, najważniejszą rzeczą jest ustawienie współczynnika fali stojącej (tzw. SWR) takie urządzonko powinni mieć ludzie zajmujący się montażem (albo jak kupisz radio to zawołaj w swojej miejscowości na wywoławczym kanale 28 na pewno ktoś ci pomoże) antene zawsze sie ustawia zależnie od powieszchni samochodu przy źle ustawionym SWR-rze może być pogorszony odbiór i podczas nadawania radio będzie się grzać. Co do zezwolenia w tej chwili wystarczy posiadać homologacje do radia z wypisanym numerem seryjnym i podczas kontroli okazywac ją na rządanie.
  • REKLAMA
  • #3 2513891
    yzy
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ja polecał bym unidena ze względu na to ze ma filtr ANL, antena dostępna z midlandem ma zasieg max 7km (mirzyliśmy z kumplem dwie takie i taki wyszedł dystans) o zapytanie sie o droge w zupełności wystarczy.
    zdejmowanie i zakładanie nie zaszkodzi antenie i jej ustawieniom jesli bedziesz stawaił ją w to samo miejsce.
    Jeśli nie masz odcięcia pompki paliwa przy pracy na gazie to sobie zrób, nie zawsze ale na ogół są duże zakłucenia od pompki. co chodzi o samo strojenie to w midlandzie (przynajmniej w tych których stroiłem przeba wyciągnąc na maxa stroik i go przykręcic i jest wtedy najlepszy ( co nie oznacza ze jest idealny)
    Niema zadnego słowniczka pojęc to co najważniejsze to już wiesz.
    73 oznacza pozdrawiam!
    zresztą poużytkujesz kilka dni i bedziesz wszystko wiedział.
    73!;)
  • REKLAMA
  • #4 2514154
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Polecam Unidena mimo że droższy.
    A jeśli chodzi o antenę to skoro robisz codziennie tym samochodem ileś km to może od razu zamontuj sobie porządną antenę na uchwycie a nie będziesz sie mordował z tą namiastką anteny (magnesówka).
    Skromny słownik pojęć używanych przez kierowców na CH19 masz Elektrodzie - poszukaj w starszych tematach.
  • #5 2518880
    airacobra
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby dołożenie jakieś 40-50 złotych do takiego samego zestawu tyle, że z Unidenem 520XL, posiada zarówno ANL jak i RFGain. Co prawda nowe wykonanie tego radyjka w Chinach pozostawia wiele do życzenia, często wartałoby poprawić przestrojenie (potrafi odchodzić od normy o 1.3 kHz). Ale i tak jest to CB o korzystnym stosunku ceny do jakości.
    Pzdr
REKLAMA