logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC KS-FX740R - brak odbioru i zasilania po podłączeniu zmieniarki, co sprawdzić?

vacpan 10 Kwi 2006 21:44 1361 3
REKLAMA
  • #1 2514284
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam posiadam Radio JVC KS-FX740R po podłączeniu do niego otwartej zmieniarki, doszło prawdopodobnie do jakiegoś zwarcia po czym radio przestało odbierać stacje radiowe przyjmowac kasety i dawać jakikolwiek prąd na zmieniarke(wszystko się świeci w głośnikach słychac szum jednak tak jakby brakowało zasilania), co może być przyczyną ?
  • REKLAMA
  • #2 2515066
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    W zasadzie powinno się podłączać sprzęt na odłączonym zasilaniu. Ale z praktyki stać się nic nie powinno to teoria wiele mówi o możliwości uszkodzenia. Czy napewno zmieniarka była JVC a nie Sony czy Alpine ? Schemat w rękę i trzeba mierzyć i myśleć, to jedyna rada. A że ze schematem może być problem to myślenie i mierzenie powinno wystarczyć przy odrobinie doświadczenia.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 2515829
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    uwaliło się napięcie które wychodzi do zmien.to jasne a wiele go nie ma --teraz łatwiej znaleźć ,popatrz na ścieżki
  • #4 2521645
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Faktycznie nie było napięcia +12V na złączu do zmieniarki, nie było też go przy zasilaniu silników w magnetofonie i zasilaniu tunera radiowego. Niestety nie udało mi się znaleźć uszkodzonego elementu w radiu ale przypadkiem odkryłem ze po podłączeniu zasilania do jednego ze styków silnika do magnetofonu silnik zaczął się kręcić, ale co dziwne radio zaczeło grać normalnie. Dalej analizując ścieżki doszedłem, że mostkując wejście od zasilania z samochodu z wyjściem na zasilanie zmieniarki wszystko zaczeło działać normalnie. Magnetofon gra, radio i zmieniarka też.

PS. Zmieniarka jest inna, tamta co popsuła radio była podłączana tylko w celu wyjęcia magaznka.
REKLAMA