logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC KS-F550R - Radio nie działa po złym podłączeniu zasilania, co robić?

Spakey 08 Lis 2007 21:38 1635 13
REKLAMA
  • #1 4460474
    Spakey
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam.Dostałem radio od kumpla JVC KS-F550R.
    Problem jest taki ze schemat który jest podany na radiu jest mylny i zeby prawidłowo go podpiac trzeba było go przekrecic na odwrót...I dokładnie sprawdzic piny..Niestety on tego nie zrobił..
    Po złym podpieciu wyczuł zapach plastiku..
    Odczekał chwile i zajarzył co sie stało..
    Podpiął wlasciwie i radio grało normalnie około 5minut..
    Po tym czasie przestało grac..I przyniósł go do mnie..
    Jestem pewien ze podpiąlem go wlasciwie..Mimo tego nie grało..
    obok wejsc na kostki iso które ja posiadam a on podpiął na dziko:>
    jest bezpiecznik 10A.Sprawdziłem go nie jest spalony..
    obok pisze fuse a łacznie są 3 piny ten 3 nie wiem do czego słuzy ale jak go podepne 1pinem do fuse a tym drugim do tego nieznanego to radio gra tylko jest cos takiego ze jak dam głosniej albo podkręce basy to radio sie wlacza i wyłacza dopóki nie zmienie głosności..Wiem że moja wypowiedz jest nieco chaotyczna..Licze na wyrozumiałość pisze swoim cudnym jezykiem bo nie wiem jak to inaczej ując..Jesteście mi wstanie wytłumaczyc co mam zrobic , co moze byc ewentualnie i jakie mogą byc koszta....
    Pozdrawiam
    Spakey
  • REKLAMA
  • #2 4460888
    Aciu
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    z jakiego żródła zasilasz radio ??
  • REKLAMA
  • #3 4460956
    Spakey
    Poziom 14  
    hmm podpiałem go u siebie w aucie..Kia Sephia ..
    zasilanie włacza sie po przekręceniu kluczyka w stacyjce..Oczywiście akumlator..
  • REKLAMA
  • #4 4460989
    mar_tronik
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Warto sprawdzić kondensatory na wejściu zasilania, a najlepiej wymienić bo na skutek odwrotnego podłączenia zasilania mogły się uszkodzić. Jeśli to nie pomoże, to może być uszkodzona końcówka mocy. Tyle na początek.
  • REKLAMA
  • #5 4460993
    Aciu
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    faktycznie kiepsko opisałes może zapodaj jakieś foto jak wygląda tył radia będzie łatwiej podpowiedzieć :)
  • #6 4461015
    Spakey
    Poziom 14  
    na chwile bierzącą nic nie zdziałam radio jest w aucie które stoi w wiacie 15 m od domu:> ale rozszyfrowałem troche schemat no i zrobiłem sobie rysunek:> Tak jak wspominałem radio odżywa gdy jeden pin bezpiecznika jest wpiety w fuse a drugi w ten po przegródce..

• #7 4461084
    mar_tronik
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Przede wszystkim żeby cokolwiek sprawdzić trzeba rozebrać to radio. Popatrzeć czy ścieżki nie są gdzieś popalone (chodzi o gałąź zasilania), a potem to o czym pisałem wcześniej.
  • #8 4465847
    Spakey
    Poziom 14  
    Sieema.Sory że tak długo mnie nie było..Radio wyciągłem rozebrałem..Zauważyłem sciezke biegnącą w okolicy zasilania..która jest poprostu hmm rozcięta rozpołowiona..Czyżby to było to?Sciezke tą zaznaczyłem na czerwonej obwódce.. JVC KS-F550R - Radio nie działa po złym podłączeniu zasilania, co robić?

• #9 4471526
    Spakey
    Poziom 14  
    Chłopaki Nadal Czekam Na pomoc..
  • #10 4471631
    ostag
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    1. połączyć ścieżkę ze zdjęcia
    2. wymienić diodę (chyba D901) do której idzie ta ścieżka w tylnej części obudowy)
    3. włączyć i poinformować o sukcesie ( lub porażce)
    pozdrawiam Grzesiek
  • #11 4472377
    Spakey
    Poziom 14  
    jak wygląda taka dioda?i czy jako całkowity laik w lutowaniu jestem to sam wstanie zrobic/
  • #12 4472480
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    Spakey napisał:
    jak wygląda taka dioda?i czy jako całkowity laik w lutowaniu jestem to sam wstanie zrobic/

Wstyd, na tym forum.Miernika też pewnie brak?
    Daj do zakładu RTV niech sprawdzą ,możesz narobić wiecej usterek.
  • #13 4472712
    Spakey
    Poziom 14  
    i chyba tak zrobie..miernik akurat posiadam.ale jak wspominałem nie znam sie tak na elektronice i dlatego starałem sie zoriętować na elektrodzie czy jestem wstanie cos sam zrobic..ale faktycznie skorzystam z usług jakiegos elektronika.
  • #14 4516748
    Spakey
    Poziom 14  
    Siema..Problem rozwiązany.Radio jest sprawne w 100%..Kumpel miał szczęście okazało się ze wystarczyło tylko zlutować tą ścieżke..Dzięki za porady.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radio samochodowe JVC KS-F550R przestało działać po błędnym podłączeniu zasilania, które spowodowało zapach spalenizny plastiku. Po prawidłowym podłączeniu radio działało krótko, następnie przestało grać. Sprawdzono bezpiecznik 10A, który był cały. Wskazano na konieczność rozebrania radia i sprawdzenia uszkodzeń ścieżek zasilania. Po demontażu zauważono przerwaną ścieżkę na płytce drukowanej w okolicy zasilania. Zalecano połączenie przerwanej ścieżki oraz wymianę diody D901, do której prowadziła ta ścieżka. Osoba próbująca naprawy nie miała doświadczenia w lutowaniu, więc zdecydowała się na pomoc serwisu RTV. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez przelutowanie przerwanej ścieżki, co przywróciło pełną sprawność radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA