logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf III - elektryczne szyby nie zamykają się z kluczyka, tylko pasażera

pushkin77 10 Kwi 2006 22:12 4101 15
  • #1 2514418
    pushkin77
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    pomozcie prosze bo juz mnie szlag trafia z szybami w moim goferku...
    mianowice...... mam elektryczne szyby z centralnym zamkiem i COMFORT-em
    problem polega na tym iz: otwierajac drzwi i trzymajac kluczyk szybki elegencko mi sie odsuwaja ale juz zamykajac drzwi zamyka sie TYLKO I WYLACZNIE szyba pasazera szyba kierowcy ani drgnie..... nie ma znaczenia czy zamykam od strony pasazera czy kierowcy.
    Wymontowałem juz instalacje elektryczna z drzwi, "przedzwoniłem" miernikiem, sprawdziłem pod kątem przetartych czy uszkodzonych kabli i...... wszystko w porzadku.

O CO TU MOZE CHODZIĆ ????? DORADZCIE

Dodano po 56 [minuty]:

jako ciekawostke dodam jeszcze ze trzymajac kluczyk w pozycji zamknij i wciskajac przycisk zamykania szyby szyba sie zamyka... ot co....
  • #2 2514849
    Mario.M
    Poziom 19  
    Ocena: 64
    Pewnie trzeba zaprogramować.
  • #3 2515421
    pushkin77
    Poziom 11  
    ale sie Mario rozpisałeś...... hoho......

to moze napisz jeszcze jak i czym zaprogramowac????
  • #4 2516113
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    np. w oplu trzeba zjechać w dół do konca i przytrzymać kilka sec. potem do góry i to samo i od tego momentu jest ok jak wyłączysz zasil. aku to potem znów ta procedura --moż Cię to jakoś natchnie
  • #5 2516150
    pushkin77
    Poziom 11  
    to jest jakis konkret...... zaraz ide spróbować......

a co do odpiecia AKU to jakies chore jest..... fakt ze kilka razy odpinałem ale druga szyba smiga OK.....

Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

niestety to nie działa.....
  • #6 2521533
    pushkin77
    Poziom 11  
    nikt nie zna rozwiazania problemu ???
  • #7 2525367
    pushkin77
    Poziom 11  
    pomoze ktos w temacie szyb ????
  • #8 2525426
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 547
    Nie wiem jak w golfie, ale w audi żeby zaprogramować szybki to przy zasuniętych przytrzymuje się na kilka sekund przełączniki w takiej pozycji aby zamykały szyby. Najlepiej oba przednie razem przytrzymać.
  • #9 2525464
    Martinoxxl
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    A ja myśle że masz uszkodzony przewód miedzy modułem a silnikiem pasażera, bądź uszkodzony włącznik w drzwiach pasażera.
    czy działa bez problemu zamykanie i otwieranie tej szyby zarówno od strony kierowcy jak i pasażera??
  • #10 2525700
    pushkin77
    Poziom 11  
    szogun - rano spróbuję Twojego patentu
    Martinoxxl - chyba nie wiesz o czym piszesz albo nie czytasz ze zrozumieniem
  • #11 2532269
    pushkin77
    Poziom 11  
    problem rozwiazany - temt do zamkniecia
  • #12 2534115
    Mario.M
    Poziom 19  
    No a może by kolega napisał jak rozwiązał swój problem ?
  • #13 2534376
    pushkin77
    Poziom 11  
    nie moge podac racjonalnego wytlumaczenia rozwiazania problemu... jedynie moje przypuszczenia i podejrzenia... po prostu udałem się zdetereminowany w poszukiwania za skrzynke bezpieczników rozłączyłem parę kabli i zaczeło działać.... wydaje mi się że byc może gdzieś byla uszkodzona (o ile taka była) instalacja w kierunku szybera... mój model szybera nie ma i tam tkwił błąd.... a odpinałem też zupełnie "na pałe"... ot co.. wszystko działa - koniec tematu

moze kiedys powrócę do poszukiwan bo uparty jestem i interesuje mnie przyczyna... ale to może kiedyś.....

i jeszcze do MarioM.... skoro juz nalegasz na podanie rozwiazania to moze sam napiszesz cos o programowaniu... tez ciekawy temat...
  • #14 2536397
    Mario.M
    Poziom 19  
    Nie ma się co rozpisywać bo już troszke koledzy napisali wyżej. A co do pewnych informacji to lepiej je mieć dla siebie bo z tego są pieniądze :D
    A sądząc po twoich wypowiedziach udajesz mądrale więc myśle że sam do wszystkiego dojdziesz.
  • #15 2536708
    pushkin77
    Poziom 11  
    nie madraluje na temat w którym nie posiadam stosownej wiedzy.... wydaje mi się ze w przeciwienstwie do Ciebie bo jak sadzac z Twojej wypowiedzi posiadasz takową.... a dla wiedzy innych podam instrukcje programowania szyb którą już po fakcie znalazłem... i to zupełnie za darmochę... nooo... może ktoś kiedyś da mi punkcik jeśli mu się przyda....

bierzcie i korzystajcie z tego wszyscy oto bowiem jest instrukcja programowania szyb

Power window convenience feature (automatic opening and closing) withexcess force limitation (pinch protection), function
    With the introduction of the windows with convenience feature, the window regulators are also equipped with an excess force limitation feature (pinch protection).
    Function with ignition switched on Opening
    Press and briefly hold the rear part of the respective switch and the window will open fully (automatic window opening)
    If the switch is pressed again the window will stop immediately Briefly pressing the switch will open the window
    approx. 15mm. (approx. 9/16 in.)
    Closing
    Press and briefly hold the front part of the respective switch and the window will close fully (automatic window closing).
    If the switch is pressed again the window will stop immediately.
    Briefly pressing the switch will close the window approx. 15mm. (approx. 9/16 in.)

Function with ignition switched off
    The window regulators can be operated for approx. 10 minutes after switching ignition off, as long as the driver's or front passenger's door have not been opened.
    Opening
    Press and briefly hold the rear part of the respective switch and the window will open fully. The window will not open automatically. If the switch is pressed again, the window will stop immediately.
    Closing
    Press and hold the front part of the respective switch until the window is closed fully. The window will not close automatically. If the window in the driver's or front passenger's door is stopped because it is tight or due to interference during the closing sequence (force limitation) the window will open immediately. In this case the window can be closed again only after the ignition is switched on.
    Note:
    After disconnecting and reconnecting the battery the automatic opening and closing function is inoperative. and must be reprogrammed page
    57-21

Power window convenience feature, over-riding
    Requirement
    Automatic opening and closing feature functional (programmed)
    Ignition switched on
    - Close door window with window switch (automatic closing). If the window in the driver's or front passenger's door stopped because it is tight or due to interference during the closing sequence (force limitation) the window will open immediately.
    - Operate window switch second time and hold.
    Now the window closes as far as the obstruction and stops.
    To close the window:
    - Press and hold respective window switch third time.
    The window closes past the obstruction without the excess force limitation until:
    Window switch is released, or Window fully closed is recognized (blocking recognition)

The switch must be operated within 5 seconds of
    the window stopping, and without interruption by other functions (lowering, raising automatically).
    Ignition switched off
    If the window in the driver's or front passenger's door stopped because it is tight or due to
    interference during the closing sequence (force limitation) the window will open immediately.
    Operations using the interior window switch are now blocked.
    If, after opening the window, the ignition is switched on within 1 minute and the switch is
    operated to close the windows within 5 seconds, then the procedure is the same as when closing
    the windows a second time with the ignition switched on (above).

Automatic closing function, programming
    From outside with ignition key in door lock (programming in parallel for all windows)
    Windows open (or partially open)
    - Close windows until blocking recognition responds with window closed (approx. 1/2 sec.
    after window stops)
    - Operate key switch in close direction two times for at least 1-1/2 seconds each time.
    Windows closed
    - Operate key switch in close direction two times for at least 1-1/2 seconds each time.
    From inside using window switch (programming each window individually)
    Windows open (option 1)
    - Operate window switch until window is closed.
    - Release switch.
    - Operate window switch two times for at least 1/2 second each time.
    Windows open (option 2)
    - Operate window switch until window is closed.
    - Operate switch to open until window is fully open.
    - Operate switch to close until window is fully close.
    Windows closed
    - Operate window switch in close direction for at least 1/2 second.
    - Release switch.
    - Operate window switch again in close direction for at least 1/2 second.
    Note:
    The system is programmed by the user during normal operation without realizing that
    programming is taking place.

PS. instrukcja jest niby od rocznika 96 wzwyz ale moze pasuje i do starszych modeli

PROŚBA - może ktoś pokusi się o przetłumaczenie na jezyk ojczysty... moj angielski nie jest biegły w tłumaczeniu technicznym
  • #16 2584935
    PiccoloPiki
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Witam
    Podepnę się do tematu bo mam podobny problem z szybą w Golfie III z 1995 roku. Otwierając auto kluczem (bez znaczenia czy od kierowcy czy pasażera) szyba od kierowcy od razu otwiera się na 10cm. Po przytrzymaniu klucza w pozycji otwierania pozostałe trzy szyby opuszczają się, a ta od kierowcy pozostaje otwarta na te 10 cm i dalej nic nie drgnie. Podczas zamykania szyba kierowcy od razu podejdzie o 10 cm i zatrzymuje się. Inne szyby po chwili zamykają się do końca. To jeszcze nie wszystko. Otwierając szybę kierowcy opuszcza się ona po 10 cm za każdym naciśnięciem przycisku (pomimo ciągłego trzymania go). Ta sama sytuacja jest przy zamykaniu tego okna. Pozostałe szyby działają prawidłowo. Nie mam już pomysłu gdzie szukać przyczyny tej usterki. Może wie ktoś co to może być?
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Golfie III z elektrycznymi szybami i centralnym zamkiem z funkcją COMFORT pojawił się problem z zamykaniem szyb z kluczyka – zamyka się tylko szyba pasażera, natomiast szyba kierowcy pozostaje nieruchoma. Sprawdzenie instalacji elektrycznej i przewodów nie wykazało uszkodzeń. Próby programowania szyb według znanych procedur (przytrzymanie przełącznika w pozycji zamykania/otwierania) nie przyniosły efektu. Ostatecznie problem rozwiązano przez odłączenie i ponowne podłączenie kabli przy skrzynce bezpieczników, co przywróciło prawidłową pracę szyb. Podejrzewa się uszkodzenie lub błąd w instalacji elektrycznej prowadzącej do silnika szyby kierowcy. Dodatkowo podano instrukcję programowania szyb z funkcją komfortowego otwierania i zamykania z zabezpieczeniem przeciążeniowym (pinch protection). Podobne objawy zgłoszono w Golfie III z 1995 roku, gdzie szyba kierowcy otwiera się i zamyka tylko częściowo, reagując na każde naciśnięcie przycisku, podczas gdy pozostałe szyby działają prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA