Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nokia 6230 - po zalaniu brak dzwonkow:( N120 co to za uklad?

Marsad85 11 Apr 2006 00:20 3937 29
    Marsad85
    Level 17  
    mam nokie 6230 ktora jest po zalaniu, z tego co zaobserwowalem wszystko dziala w porzadku oprucz dzwonkow :( po otwarciu telefonu zauwazylem ze nie ma ukladu zaznaczonego jako N120 !! za co jest odpowiedzialny ten uklad ?? bo jak sprawdzilem na serwisowce to wydaje mi sie ze z dzwonkami to on wogule niema nic wspolnego, chyba ze sie myle ?? jutro podniose N150 i zobacze w jakim jest stanie! prosze o pomoc z tym N120 !

aha jeszcze mam pytanko, bo przy podswietlonym wyswietlaczu widac plamy z wody pod wyswietlaczem :( w jaki sposob wyciagnac wyswietlacz z tej metalowej ramki aby go nieuszkodzic i pozniej wyczscic te plamki ??
    Marsad85
    Level 17  
    :cry: i nikt mi nie umi pomuc ???????? :cry:

wyswietlacz juz opanowalem, N150 mam do wymiany ale co z tym N120 ?? ja znalazlem jedynie ze ponoc jak jiest uszkodzony N120 to nieyswietla sie nic na wyswietlaczu albo niezalancza sie fon czy cos takiego , tylko ze u mnie wszystko dziala OK :)
    ftb
    Level 35  
    n120 nie ma nic do audio.Za polifonie odpowiedzialny jest wzmacniacz mono N150 i oczywiście UEM który go steruje.Połączenia z UEMem możesz sprawdzić łatwo przez np pomiar nap przejścia do masy na C175 lub C176 a dalej to tylko N150.Co i gdzie na nim zob w załaczniku..
    Marsad85
    Level 17  
    dziekuje za zainteresowanie :)

czekam na N150 bo standardowo wypalil sie pin +, mam nadzieje ze przyjdzie mi na dniach to zobaczymy co z tym audio dalej, a co do tego N120 to bedzie sie cos dzialao jak go niebedzie ?? :)
    ftb
    Level 35  
    n120 jest w zasilaniu i jeśli wszystko ok poza dzwiekiem to co ma się dziać jak wymienisz wzmacniacz polifoni..
    Marsad85
    Level 17  
    no wlasnie o to mi chodzi ze ten N120 pewnie jest za cos odpowiedzialny w przeciwnym razie niebylo w telefonie takiego ukladu! i wlasnie mam pytnie czy cos sie bedzie dzialo jak tego ukladu niema bo pewnie ktos sie pomylil i wytargal go zamiast N150 (tak mi sie wydaje ) ? bo weglog mnie jest ok ale to nigdy niewiadomo...
    ftb
    Level 35  
    wymień w końcu ten chip od polifoni który i tak musisz wymienić a potem zobaczysz..
    Marsad85
    Level 17  
    spokojnie nie denerwuj sie :) caly czas czekam na niego, przed swietami duzo kartek sie wysyla wiec poczta ma opoznienia :/ ale mysle ze we wtorek juz dojdzie :)
    ftb
    Level 35  
    dobra ..jak już się rozgadałem to nadmienię że jeszcze nigdy nie kupowałem wzmacniacza ..zawsze był z odzysku np :
    LM4890IBLX => N1100,2600,2650,3100,3230,3300,,3510i,6310,6310i,6100,6230
    Marsad85
    Level 17  
    przyszed mi dzisiej ten N150, wlutowalem go i dalej nic :( gdzie moge znalesc ten C176 zeby sprawdzic czy jest przejscie do UEMa ?? bo nieumie tego znalesc na serwisowce :(
    fischer8
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam

Prosze bardzo na rysunku zaznaczony C175 podwójny kondensator, sprawdzasz omomierzem w stosunku do masy, plus miernika (czerwony przewód do masy) czarny na C175.Jeżeli przejście do UEME jest dobre miernik powinien wskazywać około 600-800 Om.

Pozdrawiam Bogdan
    ftb
    Level 35  
    C176 chyba nie ma ale to nie takie istotne..równie dobrze mozesz sprawdzić nap przejscia do masy na C175 który jest podwójny i siedzi pod kamerą.Powinieneś mieć przy plusie miernika na masie ok 0.3V zarówno na jednej jak i drugiej połówce.
    Marsad85
    Level 17  
    no to nieciekawie :( jak mierze omomierzem to "nuszki" z lewej strony (od strony zlacza baterii) pokazuje okolo 20kohm, a od prwej strony okolo 0,5Mohm (miernik z automatyczna skala) :( czyli cos padniete :( mozna jeszcze cos zrobic czy juz nic ?? mam nadzieje ze mozna :)
    fischer8
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Brak przejścia do UEM-a, tzn brak sterowania układu N150 przez UEM.Nie pamiętam czy jest klejony, jeżeli nie podlej topnikiem i wygrzej.Jeśli nie pomoże to niestety musisz wylutować i sprawdzić przejścia.

Pozdrawiam Bogdan
    Marsad85
    Level 17  
    UEM jak sie niemyle to jest D200 na serwisowce ?? jesli tak to jest klejony :(

aha zaowazylem jeszcze ze w miejscu ukladu Z310 jest puse miejsce :( moze on cos "broic" ??
    ftb
    Level 35  
    wez miernik,ustaw na pomiar złącza (symbol diody) plus na masę i jak na rys.Jeśli podobne dwa wskazania(nie muszą być dokładnie takie same jak na rys to zależy od przyrządu i fona) ale zbliżone to masz połączenie za UEMem.Jak zmienisz biegunowość czyli minus na masę to wskazania 1 lub w pobliżu..
    Marsad85
    Level 17  
    jak mierze z plusem na masie to jest na obydwu troche ponad 0,3V (tak jak na rysunku) a jak mierze z minusem na masie to to jest okolo 0,5-0,6 po czym po chwili znika i jest 0 i jak sie odczeka pare minut to znowu sa takie wartosci... wiec da sie cos z tym zrobic ?? :)
    ftb
    Level 35  
    jeśli tak jest to połaczenie z UEMem masz więc coś nie tak z wzmacniaczem.Sprawdz czy jest prawidłowo zasilany.czy głosnik łączy z wyjsciem i czy dobrze wlutowany.
    Marsad85
    Level 17  
    cos mi sie niepodoba ten N150 jutro bede mial 6310i to z niej wyciagne i wlutuje i zobaczymy :) ucieszyl mnie twoj ostatni post ftb, daje nadzieje :)
    Marsad85
    Level 17  
    jednak okazalo sie ze przyslali mi z noktela uszkodzony N150 bo wsadzilem z 6310i i smiga dzwiek :D wielkie dzieki za pomoc :)

aha jeszcze mam pytanko: do czego sluzy N150 w nokii 6310i ?? bo wylutowalem go a dzwonki i tak sa :) ??

i tak przy okazji mam jeszcze maly problem z ta 6310i ... a mianowicie, dostalem ja z niedzialajacym wyswietlaczem, po za tym mialo byc wszystko sprawne, wyswietlacz zrobilem ( przy pinie urwana scieszka byla) ale teraz jest tak ze zalaczy sie ja, jest zasieg wszystko wydawalo by sie ok ale jak sie chce gdzies zadzwonic tonawiazuje polaczenie i wwyskakuje slaba bateria i wylacza sie :( dzieje sie tak nawet przy tel podlczonym do ladowarki :( bedzie to wina poprostu baterii czy cos z na koncowka mocy, ma jakies zwarcie albo cos ??
    ftb
    Level 35  
    wpierw wyklucz acu..czyli podstaw jakiś 100% dobry i będziesz wiedział.Oczywiscie można zasilić fon z zewnetrznego zasilacza i pomierzyc prąd ale ...Jeśli acu ok to przelutuj płyte powietrzem(uwaga na klejone BGA ) i ew zacząć od PA.
    Co robi wzmacniacz audio w 6310i ..czy nie za dużo żadasz...zobacz sam w końcu analizując schemat..
    Marsad85
    Level 17  
    na 90% jest to bateria dzisiej kupie nowa to bede wiedzial na 100% ale z tym zasiegiem tez chyba cos nie jest do konca dobrze bo troche skacze, a mianowicie jest np full kresek i np spadnie na 2,3 kreski a pozniej znowu na full ....

co do tego N150 to o ile dobrze zobaczylem to w 6310i odpowiedzialny jest za zestew sluchawkowy ?? albo sie myle ??
    Marsad85
    Level 17  
    kupilem nowa baterie i problem wylaczania sie zniknol :D kupilem nowa antenke wewnetrzna i problem zasiegu rowniez zniknol :D

a co do tego N150 to dalej nie wiem POMOCY :)
    lackyluck
    Level 21  
    mam taki probelm, mianowicie w 6230i zamiast dzwieku słysze trzaski - z buzzera, n150 zmieniony, okazuje sie ze mam zwarcie obu styków buzzera do masy, potrzebuje jakiegoś schematu przez co przechodzi sygnał, żeby ewentualnie znaleźć przyczyne zwarcia z góry dziekuje
    ttokia
    Level 13  
    Ja w swojej 6230i mam troszkę inny problem a mianowicie podświetlanie klawiatury świeci słabo, słabiej niż normalnie powinno świecić ale w wyświetlaczu jest ok. Telefon był zalany i koleś mi naprawił, a o klawiaturze powiedział, że prąd gdzieś ucieka i diody nie świecą tak jak powinny.
    Czy ktoś mógłby mi pomóż ewentualnie powiedzieć co mógłbym zrobić, aby usunąć tę usterkę?
    kfiatek1106
    Level 14  
    N120 - The ZOCUS device is a current sensor used for the battery bar display and for determining whether the phone is in a high current consuming mode. The ZOCUS device measures the voltage drop across a sense resistor in the battery voltage line. This sense resistor is formed from a PWB track and is on an internal layer of the PWB. The sense resistor must be located close to the battery terminals so that all of the phones current flow through it. The nominal value of the sense resistor is 3.0m-ohm. ZOCUS reports the current measurement to UPP_WD2 via the Cbus interface. - sorki ze w tej formie.
    N150 to wzmacniacz dzwiekow IHF Speaker'a.
    Jesli chodzi o slabe podswietlanie klawiaturki to na poczatek sprobuj wymienic sama klawiaturke a jak nie to ostatecznie pozostaje Ci do wymiany LED DRIVER (N300) odpowiedzialny za backligth'y. Dalej linia ta prowadzi do UEM'a ktory w tym modelu jest klejony.
    ftb
    Level 35  
    Quote:
    ostatecznie pozostaje Ci do wymiany LED DRIVER (N300) odpowiedzialny za backligth'y. Dalej linia ta prowadzi do UEM'a ktory w tym modelu jest klejony.
    po co ruszać przetwornicę (a nie LED DRIVER - chyba jesteśmy w pl)skoro pracuje poprawnie (podświetlenie LCD ok) .Faktycznie sprawdzić klawiaturę i połączenia ..rys.
    Marsad85
    Level 17  
    temat uwazam za zamkniety
    Dogma
    Level 15  
    lackyluck wrote:
    mam taki probelm, mianowicie w 6230i zamiast dzwieku słysze trzaski - z buzzera, n150 zmieniony, okazuje sie ze mam zwarcie obu styków buzzera do masy, potrzebuje jakiegoś schematu przez co przechodzi sygnał, żeby ewentualnie znaleźć przyczyne zwarcia z góry dziekuje

lackyluck poradziłeś sobie z tym zwarciem, bo mam ten sam problem w N2600 i niewiem czy wymieniać N180 (N150)

--------------
    Pozdrawiam