logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzory na obliczanie prądów w układach grzewczych trójfazowych: gwiazda, L1-L2-L3

michasp 11 Kwi 2006 08:04 5191 4
REKLAMA
  • #1 2515177
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam,

szanowni koledzy, czy dysponujecie jakimiś gotowym wzorami na obliczanie prądów w następujących układach grzewczych:

- gwiazda ze sztucznym zerem,

- gwazda,

- grzanie międzyfazowe: L1-L2, L1-L3, L2-L3.

Jakby ktoś coś miał to byłbym bardzo zobowiązany,

pozdrawiam

Michał.
  • REKLAMA
  • #2 2515364
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3405
    michasp napisał:
    Witam,

szanowni koledzy, czy dysponujecie jakimiś gotowym wzorami na obliczanie prądów w następujących układach grzewczych:
    Michał.

Witam
    Przy założeniu że odbiornik (grzałki) jest symetryczny to obowiązuje tylko jeden wzór P=√3UI, (cos φ można przyjąć że wynosi 1).
    U=IR i po wstawieniu do wzoru na moc otrzymamy P=√3I²R.
    Wzory te prawdziwe są dla wszystkich układów połączeń (grzałki symetryczne) które wymieniłeś.
    U oraz I w tych wzorach to wartości przewodowe.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2536677
    michasp
    Poziom 17  
    Aleksander_01. Czy dysponujesz może jakimiś przykładami obliczeń?

Szczególnie jeśli chodzi o odbiorniki niesymetryczne - może znasz jakieś miejsce w sieci, gdzie można coś znaleźć? Mieszkam kawałek od rodzinnego miasta i nie mam dostępu do swoich starych zeszytów ze szkoły czy do książki Bolkowskiego, chyba będę musiał podskoczyć do biblioteki i czegoś poszukać, a muszę odświeżyć swoją wiedzę na temat trójfazówki, bardzo by mi pomogły przykłady.

Dziękuję za pomoc, czekam na jakieś informacje.

Michał.
  • REKLAMA
  • #4 2536816
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3405
    Witam
    W swojej 20-letniej praktyce nie spotkałem się z układem niesymetrycznych grzałek połączonych w gwiazdę w układzie trójprzewodowym. Takie zastosowanie mija się całkowicie z celem (wytworzy się napięcie w punkcie połączeń tych grzałek zależne od ich niesymetrii).

Normalnie grzałki mogą być niesymetryczne ale układ musi być czteroprzewodowy ( z przewodem zerowym). Na każdej z grzałek spadek napięcia wyniesie 230 V a prąd fazowy będzie równy I=230/R.
    Tak obliczasz każdą fazę. Moc układu będzie równa mocy arytmetycznej poszczególnych faz.
    Ponieważ w każdej z faz mamy czystą rezystancję (dla uproszczenia) to prąd w przewodzie zerowym wyniesie 0 A.

Dla połączeń w trójkąt napięcie na każdej grzałce wyniesie 400 V , wartość natężenia prądu fazowego I=400/R. Moc układu obliczasz jw.
    Prąd przewodowy poszczególnej fazy to suma geometryczna prądów fazowych.

Pozdrawiam
  • #5 2539082
    michasp
    Poziom 17  
    Witam,

dziękuję za odpowiedź. Oczywiście, że chodziło mi o układ czteroprzewodowy - przy niesymetrii grzałek. Mam przy fazie L2 inną moc grzania z uwagi na geometrię układu grzania.

Reasumując w przypadku układu grzania międzyfazowego : L1-L2 napięcie zasilające 400V, reszta obliczeń oczywista. Dziękuję za odświeżenie pamięci, pozdrawiam.

Michał.
REKLAMA