logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung X450 – wymiana taśmy wyświetlacza krok po kroku, instrukcja montażu

tafit 11 Kwi 2006 23:04 2104 7
REKLAMA
  • #1 2518318
    tafit
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Mam tel samsung x450 i urwała się mi taśma, chce ją teraz wymienić. Wie ktoś jak to zrobić bez pomocy pana serwisanta?

Dzieki
  • REKLAMA
  • #2 2518470
    ziko77
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    to zalezy jak duze masz doswiadczenie z telefonami. Generalnie nie jest to bardzo trudne, ale latwo uszkodzic tasme. Ale do odwaznych swiat nalezy...

powodzenia :)
  • REKLAMA
  • #3 2518953
    tafit
    Poziom 14  
    Więc napisz jak to zrobić, troche już majsterkowałem przy telefonach i mam nadzieje że sobie poradzę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2519771
    energy7
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    No nie do końca taki sam jak X480

W X450 taśma jest cała i zlutowana do wyświetlacza. a w X480 jest złączka płyta główna płytka wyświetlacza( a raczej taśma wyświetlacza)
    Odklej taśmę taka duża powierzchnia poradzisz sobie) z białej ramki z tyłu tzn nie z tej strony co jest samo szkło LCD. Powinno odejść bez problemu co najwyżej troche kleju przytrzyma.
    Potem odchyl wyświetlacz z białej ramki, u dołu lekko będzie blokować, bardzo leciutko naciągnij wyświetlacz w górę aby wszyszedł ten plastik-biała ramka, i odrzuć go na bok.

Teraz jest cała filozofia lutowania:

LCD jest przylutowany na środku - duży kwadratowy kawałek taśmy.

W tym miejscu musisz go odlutować. Najlepiej HOTEM, bo nie zminisz już taśmy przy samsym LCD.

Pozostaje wlutowanie wyświetlacza na nową taśmę, i ewentualnie elementów. Uważaj żebyś nie grzał szkła LCd bo się on zrypie .

Mam w domu taką taśmę z demontarzu i może wieczorkiem wrzuce fotkę...
    Aha no najlepiej jest odpiąć taśme od płyty głównej na czas naprawy...

Tak dodatkowo:
    Jeżeli zmieniałeś też obudowę, przełóż magnesik do klapki bo nie będzie sie wyłączać LCD.
  • #6 2519989
    tafit
    Poziom 14  
    tino2003 napisał:
    Tu masz demontaż x480 i jest on praktycznie taki sam jak x 450 http://www.uselessinfo.pwp.blueyonder.co.uk/explodesamsX480.htm

pozdr

Stary, podałeś mi schemat coś na poziomie "jak założyć bez problemu baterię"

Mam pytanie do energy7

Mianowicie, odlutowałem już taśmę od wyświetlacza i wszystko wygląda na ok. Tylko zaciekawił mnie taki mały lustrzany prostokącik od strony wyświetlacza, który był zaklejony czarną taśmą. Chciałem go leciutko podwarzyć i troszke sie ukruszyło i boję sie czy wyświetlacz dalej bedzie działał.

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana taśmy wyświetlacza w telefonie Samsung X450 wymaga ostrożności i podstawowej umiejętności lutowania. Taśma jest przylutowana bezpośrednio do wyświetlacza, co różni ten model od X480, gdzie taśma ma złączkę. Demontaż polega na odklejeniu taśmy od białej ramki z tyłu wyświetlacza, a następnie delikatnym odchyleniu wyświetlacza. Kluczowym etapem jest odlutowanie taśmy od LCD za pomocą gorącego powietrza (HOT), aby nie uszkodzić taśmy ani samego szkła LCD. Po odlutowaniu należy wlutować nową taśmę, zwracając uwagę na precyzję i unikanie przegrzania. W trakcie lutowania pojawiły się pytania dotyczące małego lustrzanego prostokąta zakrytego czarną taśmą na wyświetlaczu, którego uszkodzenie może wpłynąć na działanie ekranu. Dołączone zdjęcia ilustrują ten element. Link do demontażu modelu X480 może być pomocny jako punkt odniesienia, choć konstrukcja X450 jest inna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA