logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Panasonic TX29F150M - mocniejszy zamiennik tranzystora C5905?

elmirr 12 Kwi 2006 13:26 4717 5
REKLAMA
  • #1 2519691
    elmirr
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam uszkodzony byl tranzystor w odchylaniu c-5905,po wymianie tv ruszyl bez problemu ,pracowal trzy tygodnie i tranzystor polecial,jaki mocniejszy zamiennik moglbym wstawic ,nie moge znalesc parametrow c5905,z tego co slyszalem sa kiepskiej jakosci.

pozdrawiam elmirr
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2519757
    elmirr
    Poziom 13  
    tranzystor jest na sporym radiatorze wydaje mi sie ze ma dobra temp.kupilem go w serwisie panasonica ,gdyz nigdzie nie moglem go dostac ,i tam mi powiedzieli ze czesto im tez padaja ,wiec wstawiaja silniejsze bu-...ale jakie to to bylo milczenie hehe.Jeszcze profilaktycznie wymienie kondzia w kolektorze ,jednak wsadze tam jakiegos bu tylko musze poszukac jaki.

Dodano po 5 [godziny] 33 [minuty]:

Witam ponownie ..sprawdzilem parametry 2sc5905 ,jest na Vcb-1700v i 8A ,40w chyba podstawie bu 2520Aw nie ktore parametry ma nizsze bu jak napiecie Vcb na 1500v jednak jest na 10A i 125W jednak Vce w 2sc jest na 1700V a w bu na 800v czy to Vce jest takie wazne?
  • REKLAMA
  • #4 3924921
    elmirr
    Poziom 13  
    Witam ponownie.Juz kolejna naprawa tego panasonica,po kilku miesiacach ponownie uszkodzony tranzystor odchylania H,po podstawieniu nowego i po uruchomieniu uszkodzila sie przetwornica:STRW 6754,kupilem nowa ,podstawilem i TV ruszyl,jednak wydaje mi sie ze radiator od tranzystora jest zbyt goracy mozna co prawda dlon utzrymac ale dosc mozcno parzy ,rowniez grzeje sie cewka L 591 ,nie mam pojecia czy to normalne ze te elementy maja sie tak grzac? na kolektorze tranzystora lini mam 180 v ,chyba poprawne ,kondensatory w kolektorze sprawdzilem wygladaja na dobre ,moze cos w sterowaniu ?profilaktycznie wymienilem elke C509 47/35Vjednak nadal temp.jest dosyc wysoka ,moze ktos zasugeruje mi jakis pomysl?
  • REKLAMA
  • #5 3931652
    elmirr
    Poziom 13  
    Witam ponownie po analizie wczorajszego siedzenia nad tym telewizorkiem ...przypomne jest to chasis gp2 stwierdzam ze ewidentnie grzeje sie tranzystor lini odchylania poziomego ,cewka L584 a nie jak wczesniej napisalem L591 takiej nie ma ...rowniez bardzo szybko zaraz po wlaczeniu TV grzeje sie rezystor cement 3,3 ohm na 10 W R-703...telewizor pracuje jednak obawiam sie ze przy dluzszej pracy w takiej temperaturze padnie mi bu 2527 taki podstawilem ....kondensatory w kolektorze sprawdzone sa ok sprawdzilem rowniez sterowanie ..wyglada na dobre ,jednak nie mam tranzystora sterujacego i trafka sterujacego na podmianke ....moze w koncu ktos mi cos zasugeruje prosze o pomoc

pozdrawiam
  • #6 3933589
    jareks11
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam. Widze, ze masz ogromny problem. Nie wiem czy Ci pomogę, ale moze cos zasugeruję. Jeżeli uważasz, że bardzo grzeje sie cewka L584 i tranzystor w odchylaniu to może uszkodzone masz cewki H. Jednak myślę, że problem tkwi w nieprawidłowym sterowaniu HOT'a. To chassis ma taką małą, ale często pojawiającą sie dolegliwość. Są to przerwy na zasilaniu trafka sterowania HOT'em oo strony powielacza (przez R507 - dobrze go przelutuj). Z pierwszym zasilaniem z przetwornicy najczęściej nie ma problemów. Możesz też dokładnie (po lupą) zobaczyć całe sterowanie od strony procesora i przelutować rezonatory kwarcowe przy generatorze H. Jak mówią: "może pomoże" . Spróbować warto. Powodzenia.
REKLAMA