logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć hasło BIOS w nowym laptopie Packard Bell z BIOS Phoenix?

m125 12 Kwi 2006 23:20 2379 11
REKLAMA
  • #1 2521868
    m125
    Poziom 2  
    mam dsc powazny proble, mam haslo w biosie i nie moge ustalic jakie (miliony prob :( ) laptop jest nowy jest to PacardBell z biosem Phoenix. w serwisie powiedziano ze nie ma hasla uniwersalnego i musze go oddeac do servicu tylko ze chca za to 120 funtow !!! moze ktos wie jak sam moglbym to zrobic ??? znalazlem na stronie producenta biosa do mojego kompa inatalka zrobila plyte do rozruchowa do wgrania biosu ale lipa, bo nie wiem jak moge jej uzyc poniewaz na ekranie od razu po wlaczeniu pojawia sie nieszczesne haslo nie mam pojecie jak dostac sie do plyty zeby ja odpalic. jest to mozliwe zrobisc ???moze ktos wie jak mi pomoc ???? podobno mozna by go rozkrecic i wyjac np. baterie, ale nie moge tego zrobic bo jest na gwarancjii. komp nie ma stacji dyskietek,coma ni lpt. z gory dzieki za poswiecony czas.

Moderowany przez jankolo:

Dlaczego kolega jest takim niechlujem? Za następny taki post kolega zostanie ukarany

• REKLAMA
  • #2 2521907
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    1. Czy to jest laptop kolegi?
    2. Czy kolega posiada dokumenty zakupu tego laptopa?
  • #3 2521940
    m125
    Poziom 2  
    tak mam cala dokumentacje. ale nic mi z niej bo ja nie zaplace im 120 funtow.
  • REKLAMA
  • #4 2521955
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Skąd się wzięło w laptopie nieznane koledze hasło? Było od nowości?
  • REKLAMA
  • #5 2521972
    m125
    Poziom 2  
    wstawil mi znajomy sam nie wie jak to zrobil i co wpisywal , bez szans na odgadniecie hasla. potrzebuje zrobic flasha biosu tylko nie mam pojecia jak to zrobic, jak zrobic aby choc z plyty zaczol czytac ....????? to odobno w wierszu polecen mozna wpisac cos na zrestartowanie bisa

Moderowany przez jankolo:

Niech kolega nie przesadza z niechlujstwem w pisaniu postów

• #6 2522030
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    m125 napisał:
    wstawil mi znajomy sam nie wie jak to zrobil i co wpisywal , bez szans na odgadniecie hasla.

To niech ten znajomy pokryje koszty swojej głupoty. Chyba logiczny wniosek, prawda?
    m125 napisał:
    potrzebuje zrobic flasha biosu...

A kto koledze powiedział, że hasło jest zapisane w BIOS-ie? Kto koledze powiedział, że przeprogramowanie BIOS-u jest metodą na pozbycie się hasła?
  • #7 2522236
    xsoft1
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam.
    Do m125:
    Dostanie sie do BIOSu przez wpisanie odpowiedniego polecenia jest możliwe tylko w przypadku,gdy hasłem zabezpieczony jest tylko set-up.Robi się to bodajże w trybie MS-DOS poleceniem debug.exe.Więcej informacji znajdziesz tutaj :
    http://termit.ie.tu.koszalin.pl/~martini/bios/password.htm
    W Twoim jednak przypadku "czarno to widzę"ponieważ komputer domaga się hasła przed ładowaniem systemu.Podobne tematy omawiane były na Elektrodzie.
  • REKLAMA
  • #8 2522319
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    a nie ma możliwości zresetowania biosu
    wyciągnięcie bateryjki przestawienie zworki
    nie znam się na laptopach
    więc jak walnąłem gafę
    to z braku nieznajomości tego sprzętu
  • #9 2522779
    xsoft1
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    W laptopach hasło zapisane jest w pamięci nieulotnej.W związku z tym wyjęcie baterii nic tu nie da.
  • #10 2522852
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Wylutowac (EE)PROM z plyty glownej i wsadzic czysty, ewentualnie zaprogramowany w programatorze. A juz najlepiej zrobic sobie ten (EE)PROM w podstawce na wypadek wizyty tegoz kolegi. Koszt : lutownica : 15 PLN (3 funty), (EE)PROM + podstawka - 5 PLN (1 funt), programator z przystawka - 150 PLN (30 funtow), albo wypozyczenie go + robocizna.
  • #11 2537670
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Jeśli potwierdzi Pan że laptop jest pana własnością (faktura zakupu, paragon, ect. ) usunę hasło za przysłowiowe piwo, bez ingerencji we wnętrze urządzenia.
  • #12 2557079
    mirek666
    Poziom 11  
    Nie wiem czy to ci pomoże ale wiem że do każdego biosu jest uniwersalny kod. Wystarczy tylko znać wersje biosu i dobrze poszukać! Sam jeszcze nie próbowałem szukać uniwersalnych kluczy (nie było mi to potrzebne) no ale troche chęci i ci sie uda. powodzenia!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada nowy laptop Packard Bell z BIOS-em Phoenix, na którym ustawiono nieznane hasło blokujące dostęp do systemu. Próby odgadnięcia hasła nie powiodły się, a serwis żąda wysokiej opłaty za jego usunięcie. Próby flashowania BIOS-u z płyty rozruchowej są utrudnione, ponieważ hasło pojawia się natychmiast po włączeniu komputera, uniemożliwiając dostęp do bootowania z nośnika. Wyjęcie baterii CMOS lub przestawienie zworki nie pomaga, gdyż hasło jest przechowywane w pamięci nieulotnej (EEPROM). Jedna z proponowanych metod to wylutowanie układu EEPROM i zaprogramowanie go na nowo, co wymaga specjalistycznego sprzętu i umiejętności. Inna sugestia to znalezienie uniwersalnego hasła dla wersji BIOS-u Phoenix, choć nie jest to gwarantowane. Możliwe jest też usunięcie hasła przez osoby dysponujące dowodem zakupu, oferujące pomoc bez ingerencji w sprzęt. Wskazano również, że hasło może dotyczyć zabezpieczenia przed uruchomieniem systemu, a nie tylko dostępu do ustawień BIOS-u, co znacznie utrudnia resetowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA