logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ominąć uszkodzony immobilizer w Mercedes Vito 108?

almar10 13 Kwi 2006 20:57 2879 7
REKLAMA
  • #1 2524846
    almar10
    Poziom 2  
    W moim vito 108 czasami pokazuje uszkodzony immobilaizer.czy można ominąć to urządzenie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2525088
    CAMARENA
    Poziom 24  
    Ocena: 110
    tak w specjalistycznym zakładzie za 1500zł albo w serwisie za 3000:D
  • REKLAMA
  • #3 2525256
    almar10
    Poziom 2  
    nie mam pojęcia na ten temat.kupiłem vito i oczywiście pojawiają się problemy.czasami nie mogę go wcale odpalić.ale jeśli nie jest to takie proste jak myślałem to jestem zmuszony jechać do serwisu.dziękuję za pomoc.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2525436
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 372
    Najlepiej do dobrego zakładu elektronicznego, lepiej naprawić - taniej
  • #5 2525695
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3602
    almar10 napisał:
    czy można ominąć to urządzenie?

Na pompie jest elektrozawór - wywalić i po krzyku. (to taki sposób z gatunku "prymitywnych")
  • REKLAMA
  • #6 2527033
    almar10
    Poziom 2  
    jeszcze proszę o wskazówki co do usunięcia elektrozaworu i będę szczęśliwym posiadaczem vito
  • Pomocny post
    #7 2527153
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3602
    Jest przykręcany jedną śrubą (ze zrywalnym łbem) przez którą idzie paliwo z zaworu do pompy wtryskowej. Techniki odkręcania takiej śruby są różne - ze zrozumiałych względów nie będę ułatwiał życia "fachowcom profesjonalnym inaczej" W to miejsce zakłada się typowy, mercedesowski "holenderek" doprowadzający paliwo bezpośrednio z przewodu zasilającego z baku
  • #8 2527344
    almar10
    Poziom 2  
    czyli takim prostym sposobem tego nie odkręcę.ale i tak bardzo dziękuję za pomoc,pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Mercedesie Vito 108 pojawia się problem z uszkodzonym immobilizerem, który czasami uniemożliwia uruchomienie silnika. Możliwe jest ominięcie immobilizera, jednak wymaga to specjalistycznej ingerencji, która w profesjonalnym zakładzie kosztuje około 1500 zł, a w serwisie nawet 3000 zł. Zalecane jest raczej naprawienie immobilizera w dobrym zakładzie elektronicznym, co jest tańszą i bardziej niezawodną metodą. Alternatywnie, istnieje prymitywna metoda polegająca na usunięciu elektrozaworu na pompie paliwowej, który jest przykręcony jedną śrubą ze zrywalnym łbem. Po usunięciu elektrozaworu montuje się typowy, mercedesowski "holenderek", który doprowadza paliwo bezpośrednio z przewodu zasilającego z baku do pompy wtryskowej. Jednak odkręcenie tej śruby jest technicznie trudne i wymaga doświadczenia, dlatego nie jest to proste rozwiązanie dla amatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA