logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fonty w stronie html. Czcionki w formacie .ttf. Jak je wstawić?

frytasok 14 Kwi 2006 15:20 1838 5
REKLAMA
  • #1 2527425
    frytasok
    Poziom 11  
    Mam prosbe! mam do zrobienia projekt z SKR i robie stronke, ale nie wiem jak wstawiac czcionki! w internecie znalazlem super czcionki pasujace do mojego tematu w formacie *ttf. robilem co moglem ale literki dalej takie jak byly!:( moze poda mi ktos kod np dla czcionki Dinofots.ttf. z góry dzieki i pozdrawiam.
    Moderowany przez Light-I:

Nie wypisuj bzdurnych, nic nie znaczących tytułów. Poprawiono.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2527486
    frytasok
    Poziom 11  
    juz przeszukalem ta stronke i niestety nic nie znalazlem, jedynie jest opisane formatowanie standardowych czcionek z worda, a ja potrzebuje uzyc czcionki ktora znalazlem w internecie. no nic poszperam jeszcze jakby cos ktos jeszcze wiedzial to prosze o pomoc. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2528345
    ostry_18
    Poziom 24  
    Ocena: 35
    o ile cie dobrze rozumiem chcesz zrobic zeby na stroce byly twoje czcionki, tak?
    jeśli klient nie będzie miał tej czcionki zainstalowanej na swojej maszynie to za chiny nie zmuszisz przeglądarki do wyświetlenia znaków z tej czcionki.
    zrób napisy jako grafike, i wrzuc na stronke.
  • #6 2530475
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    ostry_18 napisał:
    ... jeśli klient nie będzie miał tej czcionki zainstalowanej na swojej maszynie to za chiny nie zmuszisz przeglądarki do wyświetlenia znaków z tej czcionki.
    ...

Bzdura. Mozna osadzac (embed) czcionki na stronach HTML, jedyny mankament jest taki, ze czcionka po wylaczeniu stronki u klienta jest usuwana z jego kompa, a przy kazdym wejsciu na strone pobierana.
    Trzeba tylko zdefiniowac styl dla czcionki (w przykladzie ponizej dla Goudy Stout):

@font-face {
        font-family: Goudy Stout;
        font-style:  normal;
        font-weight: 700;
        src: url(ADRES_DO_CZCIONKI_GOUDY_STOUT);

W razie problemów -
    http://msdn.microsoft.com
    Pozdrawiam.
REKLAMA