logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ARDO TL 600 - pralka nie wiruje, wymienione kondensator i łożyska, zapach spalenizny

starta 14 Kwi 2006 17:28 2046 7
REKLAMA
  • #1 2527872
    starta
    Poziom 2  
    Praka nie ma siły się okrecać w czasie prania i wirowania ma ruchy tylko wachadłowe i śmierdzi jakby sie palila w czym moze być problem wymieniłem kondensator i łozyska na bębnie i czekam własnie na zonę zeby to uruchomila pomóżcie moze ktoś zna taki problem
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2528069
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2528114
    starta
    Poziom 2  
    ale jaka złączka silnika ten wtyk ?

Dodano po 3 [minuty]:

woda nie kapała tylko tak wymieniłem łozyska i zimeringi przy okazji nie ma sladu wody na silniku
  • #5 2528380
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Właśnie ten wtyk należy wyciągnąć i sprawdzić czy nie ma nadpaleń na złączce wiązki, jak również silnika (coś mi tu pachnie silnikiem).
  • REKLAMA
  • #6 2554209
    jar_ko
    Poziom 1  
    Witam.
    Mam podobny problem z TL 600, tylko, że w mojej nic nie śmierdzi. Poprostu (autokorekta, dop. skryn) moczy pranie, a nie obraca bębnem. Silnik się grzeje i tyle. Czasami uda się jej pranie odwirować.
    Styki sprawdziłem i są ok. Też podejżewam silnik, tylko niewiem, czy warto go jeszcze jakoś reanimować, czy odrazu kupić nowy?

Pisownia!
    skryn
  • #7 2554215
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Wymień najpierw kondensator 16µF/450V.
  • #8 2555386
    azu
    Poziom 17  
    Ocena: 86
    Proszę sprawdzić złączki, czy aby któraś nie jest luźna - może następować iskrzenie i nagrzewanie się samej złączki oraz przewodu. Efekt - zapach spalenizny.
    Także jak wyżej - proszę sprawdzić kondesator, czy go nie rozsadziło/wypaliło.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka ARDO TL 600 nie wiruje, wykonuje jedynie ruchy wachadłowe podczas prania i wirowania, a z urządzenia wydobywa się zapach spalenizny. Wymieniono kondensator oraz łożyska bębna, jednak problem nadal występuje. Możliwe przyczyny to uszkodzony silnik, podjaranie silnika spowodowane wcześniejszym przeciekiem wody z łożysk, lub uszkodzona złączka silnika powodująca iskrzenie i nagrzewanie. Zaleca się sprawdzenie stanu złączek i przewodów pod kątem nadpaleń oraz kondensatora, czy nie jest uszkodzony lub wypalony. W przypadku silnika, który się grzeje i nie obraca bębna, rozważana jest jego wymiana lub naprawa. Kondensator o parametrach 16 µF/450 V jest kluczowym elementem do kontroli i ewentualnej wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA