logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DJ 5655 - Skaczący pasek napędu karetki przy parkowaniu i otwieraniu pokrywy

rafal.m 14 Kwi 2006 17:40 1868 7
REKLAMA
  • #1 2527920
    rafal.m
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam

Mam problem z tą drukarką, mianowicie w momencie parkowania karetki jak i przy otwarciu pokrywy zaczyna skakać po zębatce pasek napędu karetki tak jakby silnik próbował dalej ciągnąć karetkę w prawą stronę. Pasek pozycjonowania karetki jest wyczyszczony. Jednak po kilku zgrzytach drukuje normalnie. Proszę o jakieś wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 2528654
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    W takim razie przydałoby się przeczyścić czujnik znajdujący się za karetką przez który pasek pozycjonujący przechodzi,Jeżeli jest zabrudzony to też źle będzie zczytywał.
  • REKLAMA
  • #3 2530527
    tomek1970
    Poziom 22  
    Ocena: 46
    Jeśli ją rozkręcałeś lub ktoś inny to źle założyłeś pasek wzoraca (enkoder) - nie jest symetryczny - wymontuj i zaczep odwrotnie prawy zaczep na lewo.

powodzenia
  • #4 2540476
    rafal.m
    Poziom 14  
    Czujnik pozycjonowania za karetką czyściłem sprężonym powietrzem zanim rozebrałem drukarkę a pasek oczywiście jest załozony tak jak powinien być (w tym modelu jest to lepiej przemyslane i ciężko pomylić strony paska), może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, czy moze być uwalona elektronika karetki ?miał ktoś taki przypadek ?
  • REKLAMA
  • #5 2540664
    bahet
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Sprężone powietrze rozpyliło tusz po enkoderze a może zakleiło czujnik. Demontaż,czyszczenie, prawidłowo poskładac - elektronika to na końcu.
  • REKLAMA
  • #6 2541824
    rafal.m
    Poziom 14  
    przed dmuchnięciem powietrzem zdjołem pasek także nie mogło po nim rozpylić tuszu, powietrze raczej nie powinno zaszkodzić czujnikowi optycznemu, tym bardziej że już drukarka nie działała prawidłowo. Jutro za nią się wezmę i faktycznie chyba rozbiorę całą karetkę, dzięki za podpowiedzi.
  • #7 3513743
    nasedo
    Poziom 2  
    Witam.
    Rowniez mam problem z przeskakujacym paskiem napedu karetki.
    Probowłem czyścic pasek pozycjonujący oraz czujnik za karetka ale to niestety nie pomogło. Proszę o jakieś wskazówki.
  • #8 8342591
    srebrnyford
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam.
    Mam dokładnie taki sam problem. Czy komuś udało się naprawić taką drukarkę?
    U mnie wszystko jest czyściutkie i lśniące. Obstawiam uszkodzoną płytę elektroniki.
    Sprawdziłem działanie drukarki z innym zasilaczem i jest to samo.
    Pomimo tak dziwnego zachowania wydruki z drukarki są prawidłowe.

W moim przypadku okazało się że wystarczy wymienić sprężynę napinającą rolkę paska karetki na mocniejszą.

Podsumowanie tematu

✨ W drukarce HP DeskJet 5655 występuje problem z przeskakującym paskiem napędu karetki podczas parkowania i otwierania pokrywy. Pasek pozycjonujący jest czysty i prawidłowo założony, a czujnik optyczny za karetką był czyszczony sprężonym powietrzem. Możliwe przyczyny to zabrudzenie lub uszkodzenie czujnika pozycjonowania, niewłaściwy montaż paska enkodera (choć w tym modelu jest to mało prawdopodobne), uszkodzona elektronika karetki lub niewystarczające napięcie paska. Zalecane jest dokładne rozebranie karetki, czyszczenie i ponowny montaż elementów mechanicznych i optycznych. W jednym przypadku rozwiązaniem okazała się wymiana sprężyny napinającej rolkę paska na mocniejszą, co wyeliminowało przeskakiwanie paska. Pomimo problemów z paskiem, drukarka może nadal poprawnie drukować.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA