Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie radio o glosniki do Matiza?

Quattroporte 15 Apr 2006 10:01 3709 13
    Quattroporte
    Level 10  
    Witam.
    Zastanawiam sie jakie audio bedzie najlepsze do Matiza w cenie ok 1200-1300zł. Chcialbym zakupic dobre radio z MP3, moze z wyjsciem na USB i jakis zestaw glosnikow dobrych (165mm), lub radio jakies tansze i wiecej glosnikow ale zeby dobry basik byl :) Jak ktos ma jakies propozycje to bylbym wdzieczny :)
    mc111
    Level 11  
    ja powiem tak. jeżeli chcesz mieć dużo głośników w aucie to pod samym radiem one nie pociągną zbyt dobrze. a co do radia to nie musi być w cale drogie wystarczy ci MEDION na mp3 za 300zł i do tego wzmacniacz np. boschmann 1800W na 5 kanałów za 500zł. czyli masz już 800zł. za 100zł kup jakiś zestaw syczków i średniotonowych do przodu a za 300zł kup sobie jakąś tube do bagażnika. na www.mditec.prv.pl masz dobry i tani bo sprowadzany sprzęt caraudio,
    Brodzitsu
    Level 12  
    Medion i boschmann 1800w hahaha, hehe mam nadzieje że to żart :D
    Powiem tak dwie skrajne opinie masz powyżej.
    Zdecydowanie to co poleca carazy_88 jest jak najbardziej conajmniej dobrym rozwiązaniem! Drzwi wygłusz koniecznie jeśli chcesz mieć przyjemny basik z tych 165mm.
    Radijko w tej cenie bodajże najlepsze (alpine i pioneer wchodzą jeszczę w gre) ale ja też bym polecił clariona 458
    Zestaw głośników jeden z lepszych jeśli chodzi o basik w tej cenie, chociaż każdemu co innego się może podobać - nie nadaje się pod samo radio, ale kolega zaproponował bodajże jeden z najlepszych wzmacniaczy w tej cenie!! więc ok.
    Jeśli chcesz możesz inwestowac te 1200zł w mediony, firsty, buszmeny i inne wynalazki - ja osobiście nie polecam!!!

P.S Przy dobrym zestawie przednim, odpowiednio zasilonym i dobrym! wygłuszeniu drzwi subwofer może okazać się zbędny!
    grzesiek660
    Level 17  
    moim zdaniem radyjko alpine.zdecydowanie najciekawsze brzmienie ma ze wszystkich marek-oczywiscie wedlug mojego gustu.ewentualnie clarion tak jak padlo wczesniej. glosniki powerbassa lub rainbow ale nie pchalbym do napedzania tych glosnikow monacora...mysle ze przydaloby sie cos co da lepsza jakosc dzwieku .lepiej odlozyc kase i cieszyc sie potem jakoscia niz kupic od razu cos slabszego.kup dobre radio.nie oszczedzaj na nim bo to naprawde bardzo wazna rzecz w calym systemie i kup na przod albo rainbow(bardziej miekkie brzmienie i malo ostre) albo powerbass ck-6 (bardziej ostre brzmienie dobre do techna itd...ogolnie do muzyki elektronicznej)i obowiazkowo wygluszenie drzwi.potem dozbieraj na wzmaka(axton lub xetec lu u-dimension) i bedzie gralo super.
    Brodzitsu
    Level 12  
    P.S Osobiście posiadam axtona model c500 i moge tą markę polecić! Ten model ma 4x50w RMS więc raczej nie wiele - mi narazie wystarcza. Można go tanio (319-349zł) kupić: https://ssl.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2256396
    Paczka doszła na drugi dzień po wpłacie, dobrze opakowana, dobry kontakt mailowy, towar pochodzi z niemiec - przesyłka wyłożona poczęści gazetami w j. niemieckim, 100% real zdięcie - POLECAM
    Kupiłem 4 kanały bo miałem 2 z nich zmostkować i podłączyć niewielki Subwoofer (małe autko więc wiele nie trzeba): JL Audio 10W-04 ale po podłączeniu i odsłuchu zestawu helixa mk2 (50w RMS 91db skuteczność) z przodu, naprawdę nie wiem czy kupować suba, bo i tak już mi wszystko w aucie od basu się trzęsie (to tak apropo basu).
    Narazie poprawię wygłuszenie (przed podłączeniem wzmaka wydawało mi się że jest ok i byłem zadowolony) po podłączeniu wzmaka głośnik gra "żywiej" słyszalnie lepiej, schodzi do znacznie niższych częstotliwości, które to z kolei wywołują wielkie poruszenie w autku :D

P.S z Rainbowów polecam model slx - takie teraz bym kupił :D
    http://www.allegro.pl/item97803549_rainbow_265_slx_deluxe_nowy_z_warszawy.html

P.S helix mk2 gra neutralnie (całkiem przyjemne tweatery - nie katuja uszu!!!)
    grzesiek660
    Level 17  
    brodzitsu: to jest axton impact c500 czy poprostu c500?myslalem nad tym wzmakiem albo nad xetecem 4 kanalowka tym podostawowym modelm ze tak to nazwe:D xeteca slyszalem i bardzo fajnie gral ale slyszalem o tych impactach ze tez sa super...ja mam u siebie rainbow i graja wlasnie tak miekko i malo ostro i polecam te glosniki szczegolnie tweetery sa bardzo dobre moim zdaniem..P.S czym wygluszales samochod?jakimi matami?
    Brodzitsu
    Level 12  
    grzesiek660: Z wzmacniacza jestem zadowolony jest to model axton impact c500, gra naprawdę ładnie, na dwóch kanałach ma płynny filtr górno przepustowy na kolejnych dwóch dolno i górno przepustowy (50-250hz). Waży dokładnie 4kg o ile waga na poczcie działa bez zażutu :D
    Posiada go również znajomy z forum toyoty "FOKA" http://www.tkp.org.pl/index.php/topic,8506.msg134848.html#msg134848
    Ja go mam od niedawna! on dłużej :D

P.S Ja wygłuszyłem autko matami APP twardymi (8 mat na jedne drzwi zeszło) a jeszcze muszę położyć po 2 maty na plastikowe boczki drzwi bo żyja własnym życiem od kiedy mam wzmaka :D
    Teraz bym to zrobił inaczej, zdecydowanie inaczej bo jak było minus na dworku to basy były słabsze! jak jest temp. dodatnia to jest naprawdę ok.
    Teraz wiem że najbardziej poprawnie jak się da wygłuszyć to: maty miękkie do środka drzwi, maty z aluminum na otwory montażowe. Jak ktoś tak wygłuszy i to jeszcze dynamat to będzie bardziej niż zadowolony!!!
    aaa grzesiek666 czy przypadkiem na twoje głośniczki nie będzie to troszkę słaba moc??? Ja mam 50 w RMS ty 100w RMS! Do mojej malutkiej toyoty sub duży nie jest potrzebny więc i moc wzmaka mi pasuje jak bym jednak na suba się zdecydował. Foka (z forum toyoty) ma bodajże mocniejsze głośniczki niż ja zapytaj ewentualnie jak mu to gra!
    Brodzitsu
    Level 12  
    Wiesz naprawdę nie wiem czy da radę. Jeszcze nie podłańczałem żadnego suba do niego. Moderator działu car audio na forum toyoty poleca ten wzmak i twierdzi że da radę pociągnąć suba 250w RMS zresztą przeczytaj ten tekst jest tam troszkę o tym wzmaku: http://www.tkp.org.pl/index.php/topic,10107.0.html
    wit007
    Level 24  
    Xetec jest na pewno lepszym wzmakiem od Axtona, ale jesli budzet zrobi sie od tego napiety to odpusc :)