logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 753s - Jak sprawdzić i wymienić pozystor w monitorze?

antares 15 Kwi 2006 17:23 2722 8
REKLAMA
  • #1 2531423
    antares
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Witam !

Mam taki problem, zostawiłem włączony komputer, wyłączyłem tylko monitor, po pewnym czasie włączyłem monitor, ale obraz był bardzo kolorowy. Zadarzało sie to pare razy. Wcześniej pomagało rozmagnesowanie kineskopu z menu( słychac to pyknięcie i obraz drży), później tylko wyjęcie wtyczki zasilającej z gniazda, a teraz juz ani to, ani to nie pomaga.
    Co moge zrobić z tym fantem?, uwalony jest obwód rozmagnesowujący?
    Prosze o poradę

Poczytałem trochę w między czasie odnośnie innych monitorów i zalecali wymianę pozystora.
    Jak można sprawdzić, czy pozystor jest sprawny, bo znalazł bym coś z demotażu od telewizorów.
  • REKLAMA
  • #2 2531573
    majster_15
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    A masz może w pobliżu monitora głośniki?
  • REKLAMA
  • #3 2531613
    antares
    Poziom 17  
    Głośniki były to fakt ale w pewnej odległości od monitora, też o tym myślałem, że mogło to pole w jakis sposób wpłynąć na kineskop, ale mam juz odstawione.
  • #4 2531625
    majster_15
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    Aha, a sprubój wźiąść lutownice transformatorową i okrężnymi ruchami od środa na zewnątrz "machać" nią przed kineskopem, (lutownica oczywiście włączona :) ).

Pozdrawiam Mat.
  • REKLAMA
  • #5 2531646
    antares
    Poziom 17  
    To bym chciał zostawić na sam koniec, jak juz nic nie pomoże.
    A możesz mi powiedzieć coś o pozystorach, jak je sprawdzać?, czy sa dobre, bo narazie zbieram informacje, bo monitora nie mam na miejscu.
  • REKLAMA
  • #6 2531671
    artide2
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    ja mam to samo z Philipsem 105mb,dlatego sobie teraz kupuje lcd ;]
  • #7 2531711
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Jak słychać tnnnnnnnn to pozystor OK jak tylko cyknięcie przekaźnika to można się pozystorem, cewkami stykiem przekaźnika- zainteresować.A są taki kółka kolorowe czy plamy?
  • #8 2531789
    antares
    Poziom 17  
    Ten pasek występuje na całej długosci monitora od góry kineskopu na ok 2cm szerokości. Do pół jest koloru różowego a drugie pół jest koloru zielonego, z lewej i z prawej strony w naroznikach, z lekkim odcieniem rózowego. Na dole jest ok

Dodano po 4 [godziny] 24 [minuty]:

Słuchajcie, co do tego monitora, to po świetach będe miał dopiero do niego dostęp, ale właśnie wróciłem od siostry i oni mieli podobny problem z tym, że w telewizorze, pamiętam, że wtedy też kombinowaliśmy na różne sposoby i nic nie dawało, plamy kolorowe były. Zasugerowałem sie tym pozystorem i wymieniłem im go i obraz wrócił do normy, pięknie odbiera a mieli juz go wyrzucić.

Myslę, że z monitorem bedzie to samo i obraz wróci do pierwotnego stanu.
    Dzięki za pomoc, zdam potem relacje co i jak wyszło z tym monitorem.

Życze wszystkim zdrowych, pogodnych i wesołych Świąt Wielkanocnych
  • #9 2547965
    antares
    Poziom 17  
    Witam ponownie

Monitor naprawiony, faktycznie uszkodzony był pozystor, niestety był dwunóżkowy, a ja miałem trójnózkowy. Rozebrałem obydwa i w tym z trzema nogami były dwa elementy okrągłe, jeden mniejszy, drugi wiekszy(nie wiem jak to nazwać), w tym z monitora był jeden i połamany, lecz wielkościa pasował do tego większego, więc w jego miejsce wtawiłem ten element, zamknałem pozystor, wlutowałem i jak ręką odjał, obraz monitora wrócił do stanu pierwotnego.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył monitora Samsung 753s, który po wyłączeniu i ponownym włączeniu wyświetlał bardzo kolorowy, zniekształcony obraz. Początkowo pomagało rozmagnesowanie kineskopu z menu monitora lub odłączenie zasilania, jednak te metody przestały działać. Podejrzewano uszkodzenie obwodu rozmagnesowującego, a także potencjalną awarię pozystora. W dyskusji pojawiła się sugestia sprawdzenia pozystora poprzez słuchanie charakterystycznego dźwięku „tnnnnnnnn” oraz obserwację plam i kolorowych pasków na ekranie. Po wymianie uszkodzonego pozystora, który był dwunóżkowy, na element z trójnóżkowego pozystora z demontażu telewizora, obraz monitora wrócił do normy. Wymiana polegała na przeniesieniu odpowiedniego elementu wewnątrz pozystora i ponownym wlutowaniu. Wskazano, że uszkodzony pozystor może powodować trwałe zniekształcenia obrazu, a jego wymiana jest skutecznym rozwiązaniem problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA