logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funai TV-2000T MK6 - tranzystor Q506 z zwarciem, brak stanu czuwania

tygrys_michal 15 Kwi 2006 18:02 1399 5
REKLAMA
  • #1 2531571
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Witam!
    telewizor jak w temacie. Od jakiegos czasu dzialo sie tak ze telewizor czasem sie zalaczal czasem nie? teraz nie chce juz nawet wejsc w stan czuwania.
    Sciagnalem schemat z elektrody i postanowilem zagladnac w to ustrojstwo:) (nie znam sie na telewizorach ale i tak i tak idzie na stracenie wiec mozna sprobowac go naprawic:)) stwierdzilem ze problem tkwi chyba w zasilaczu i po sprawdzeniu paru elementow trafilem na tranzystor Q506 ktory ma zwarcie miedzy bramka a zrodlem. Niestety nie wiem nawet jaki to tranzystor poniewaz nie mozna wyczytac z niego oznaczen, a na schemacie ktory sciagnalem sa tylko numery elementow. W podanym linku jest fragment schematu zasilania. Moze ktos bedzie wiedzial jaki to tranzystor i czy on moze byc przyczyna usterki i ewentualnie co jeszcze moze byc uszkodzone.
    Z gory dzieki za pomoc
    Pozdrawiam

www.icpnet.pl/~gabi5/schemat.rar
  • REKLAMA
  • #2 2531692
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Na moim schemacie jest to 2SK212 mam zanotowane jako ewentualne zamienniki BF410A i 2N5484.Przed wymianą sprawdż diody i koniecznie wymień 220uF/6,3V.
  • REKLAMA
  • #3 2531903
    Pufan
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Wymień wszystkie elki w przetwornicy i koniecznie tranzystor 2SB698-o ile dobrze pamiętam(ten koło transoptora.
    Pozdrawiam i Wesołego jajka.
    Pufan:-D
  • REKLAMA
  • #4 2533098
    warszaw
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Popatrz na schemat (bo ja nie mam go przed sobą) są dwie pary rezystorów połączonych szeregowo wartości około 1MΩ .Dla pewności wymienić trzeba wszystkie cztery sztuki.(Rzecz dotyczy zasilacza zaraz za dużym elektrolitem)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2604785
    daro79
    Poziom 11  
    Witam,
    Czy udało się coś Tobie zrobić z tym problemem.
    Ja mam taki sam. SPrawa dotyczy TV FUNAI 2000 MK7.
    NIe chciał wejść w stan czuwania, po rozebraniu go podlutowaniu paru elementów w przetwornicy, zaczął się uruchamiac i przez kilka dni było OK, a potem znowu ten sam problem. Postanowiłem wymienić elke 150uF/385V i znowu pochodził kilka dni. Ten telewizor po prostu lubi jak się go rozbiera :) .
    Po kilku takich wyczynach TV juz wcale nie włącza się (nie wchodzi wstan czuwania). Co można z tym zrobić ? Proszę o pomoc.
  • #6 2604977
    dwroblewski
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam, wymien 220uf 6,3v powinno pomoc,powodzenia.
REKLAMA