logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam (prostego) schem. nad. i odb. radiowego typu wł/wył

Matheush18 15 Kwi 2006 19:23 1320 10
REKLAMA
  • #1 2531879
    Matheush18
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jestem początkującym elektronikiem więc w w moim pytaniu może być parę nieścisłości. Szukam schematu prostego nadajnika i odbiornika typu włącz/ wyłącz (takiego jak pilot do samochodu), który byłby w stanie wykonać mało doświadczony elektronik. Szukałem takiego schematu, ale albo występowały w nim bardzo trudno dostępne elementy, albo był on masakrycznie skomplikowany, albo miał kosmiczne koszty wykonania. Mam nadzieje że ktoś mi pomoże. Z góry dziękuje.
    Moderowany przez TONI_2003:

Przeniesiono z Schematu/instrukcji/artykułu | Requests ! Post z dublowany i raportowany.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2532124
    zdzislaw2
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Sam kiedyś wykonałem takie "cudo". Lecz jeżeli jesteś początkującym elektronikiem odradzam Ci samodzielną budowę od tzw. zera zacznij natomiast od zakupu kitu z gotową płytką i elementami za kilkanaście złotych. Poprostu zmontujesz i działa. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 2532353
    wiesiekm
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    @zdzisaław2 jaki rezonator zastosowałeś w nadajniku?
  • #5 2532412
    zdzislaw2
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Przepraszam, ale robiłem ten układ ok. 6lat temu i będę miał mały kłopot z odszukaniem schematu. Jak tylko znajdę to go przedstawię.
  • REKLAMA
  • #6 2532439
    Matheush18
    Poziom 12  
    zdzislaw2 mogłbyś mi podać jakiś link do kitu tego typu za kilkanaście złotych, bo ja szukałem i znalazłem albo ZNACZNIE przekraczające kilkanaście złotych albo pilot z odbiornikiem, ale nie sam tylko z centralką alarmową i też po dużych kosztach. Byłbym wdzięczny gdyby to był kit nawet do 30zł, ale nie więcej. Z góry dzięki.
  • #8 2533407
    Matheush18
    Poziom 12  
    Nie jest to dokłdnie to o co mi chodziło, ale układzik całkiem ciekawy.

Dodano po 8 [minuty]:

Przeglądałem ten schemat podany przez Figi http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=radio/nad_odb_uhf.zip Może i udało by mi się go złożyć, ale występuje w nim dioda bb405 której dosłownie nigdzie nie ma. Szukałem po wszystkich sklepach internetowych i nic.
  • #11 2534029
    Matheush18
    Poziom 12  
    Te dwa układy które podałeś luki55 chyba najbardziej mi odpowiadają, chociaż za same dwa układy UL1321 trzeba dać ponad 20zł, ale to nie jest wielki problem. Może zdołałbym wykonać to "cacko", jednak będę szukał jeszcze jakiegoś kitu tego typu lub jeszcze prostrzego schematu. Jeśli nie znajde to się za to zabiore chyba. (jak ma ktoś jeszcze coś ciekawego to nadal był bym zainteresowany).

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano prostego schematu nadajnika i odbiornika radiowego typu włącz/wyłącz, odpowiedniego dla początkującego elektronika, z niskim kosztem i łatwą dostępnością elementów. Zaproponowano schemat dostępny pod adresem http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=radio/nad_odb_uhf.zip, jednak zawiera on trudno dostępny element – diodę BB405. Sugerowano zastąpienie jej inną diodą pojemnościową o podobnych parametrach, z odnośnikiem do dokumentacji technicznej. Polecono również zakup gotowego kitu z płytką i elementami za kilkanaście złotych, co jest prostsze dla początkujących. Podano linki do dwukanałowych nadajnika i odbiornika do sterowania modelami, wykorzystujących układ UL1321, którego koszt wynosi ponad 20 zł, co jest akceptowalne dla autora. Autor nadal poszukuje prostszego lub tańszego rozwiązania, ale rozważa złożenie zaproponowanych układów. Dyskusja koncentruje się na prostocie wykonania, dostępności elementów i kosztach budowy prostych systemów radiowych typu pilot samochodowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA