logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz AT 12V 1A z komputera uruchomi skaner Mustek 1200 LTP?

lukpers 15 Kwi 2006 19:26 1026 3
REKLAMA
  • #1 2531890
    lukpers
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam!
    Z góry zaznaczam, że nie znam się na elektronice zbyt dobrze :)
    Chciałbym zapytać o pewną rzecz, mianowicie podczas skanowania (mustek 1200 na LTP) skaner się wyłączył, sprawdziłem końcówkę od zasilacza (12V 1A, stabiliz) i 0V. Rozkręciłem zasilacz, a tam sporo części (2 cewki, tranzystory, jednym słowem troszkę bardziej skompliwoany niż zwykły). Czy jest szansa jak podłącze zasilacz AT od kompa to uda mi się uruchomić skaner? Albo zrobić zwykły zasilacz stabilizowany (np 7812)?

pozdrawiam i thx za ewentualne rady.
  • REKLAMA
  • #2 2531976
    m0rd3k
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    zasilacz AT będzie pasował. Mając przewód zasilający zakończony okrągłym wtykiem podaj na jego zewnętrzną stronę masę (dowolny czarny przewód) np. z wtyczki molex, a na wewnętrzną stronę wtyczki 12V (przewód żółty). Napięcie z tego zasilacza jest już stabilizowane. Sprawdź jeszcze napięcie wychodzące z samego transformatora. Może wystarczy tylko zamienić alektronikę na układ graetza, kondensator i sabilizator 7812 (dla 1A, powyżej 78T12).
  • REKLAMA
  • #3 2531994
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 73
    Jezeli 12V/1A to mozesz podłączyć zasilacz od AT. Mozesz również zrobić sobie sam taki zasilacz na wymienionym przez Ciebie 7812 (pamietając o dobrym radiatorze).
    Natomiast mam wątpliwość czy to byl orginalny zasilacz 12V/1A. Mialem taki skaner i z tego co pamietam dawali tam zasilacze 15V/2A.
  • #4 2532257
    lukpers
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Hey!
    Zasilacz AT sprawuję się znakomicie, dzięki za rady!

Pozdrawiam
REKLAMA