logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować sieć LAN między dwoma komputerami z Windows 98?

Ktoś12 16 Kwi 2006 13:52 2492 14
  • #1 2534091
    Ktoś12
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Na wstępie zaznaczam, że w sprawach sieci jestem kompletnym laikiem (z chęcią podszkolenia się w tej dziedzinie), więc proszę o wyrozumiałość

Połączyłem sobie dwa kompy za pomocą skrosowanej skrętki. Komputer 1 (serwer) system Windows 98, dwie karty sieciowe:
    Karta WLAN łącząca z netem i karta LAN łącząca z drugim kompem.

Komputer2 system Windows 98 jedna karta LAN.

Konfiguracja:

Komp 1
    Nazwa: pc1
    Grupa robocza: DOM

Karta WLAN
    Adres IP: 10.5.6.169
    Maska podsieci: 255.255.255.0
    Brama: 10.5.6.1

Karta LAN
    Adres IP: 192.168.0.1
    Maska : 255.255.255.0
    DNS podobno nie trzeba nic wpisywać i tu jest problem, ponieważ w to miejsce automatycznie wpisują się dane z karty WLAN. Jeżeli zaznaczę opcje Wyłącz DNS, lub wykasuję wpisy to stracą się również wpisy dla karty WLAN i co jest oczywiste nie mam w tej sytuacji netu. Zostawiłem więc wszystko tak jak jest – nie wiem jak to ominąć

Komp 2
    Nazwa: pc2
    Grupa robocza DOM
    Adres IP: 192.168.0.2
    Maska: 255.255.255.0
    DNS:
    192.168.0.1
    HOST: pc1

Problem: Komp1 nie widzi (nie ma kompa w otoczeniu sieciowym, nie można się z nim połączyć) i nie pinguje kompa2. Komp2 nie widzi kompa1 (nie ma ikonki w otoczeniu sieciowym, nie można się z nim połączyć). W przypadku próby pingowania jeżeli wpisze komendę ping pc1 działa, jeżeli wpisze ping 192.168.0.1 to wywala komunika, że upłyną limit czasu żądania. Zakładam, że komp1 może nie widzieć kompa2 ze względu na ten nieszczęsny dns, ale jak zmienić dns karty LAN nie powodując zmiany dns-u karty WLAN. Może ja jednak mam coś źle skonfigurowane, ja jestem początkujący i liczę na to, że wy mi coś doradzicie. Szukałem informacji w necie i na elektrodzie ale niewielw znalazłem.

Pozdr.
  • #2 2534337
    jaroslawk
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Komputer PC1 i PC2 mają takie same adresy IP i nazwy, musisz zmienić je na różne. Jeżeli link jest poprawny pomiędzy dwoma komputerami powinieneś w swojej konfiguracji mieć komunikat o dublowaniu adresów IP. Może masz jeszcze cos z kablem.
  • #3 2534358
    Ktoś12
    Poziom 11  
    Komputery mają różne IP tzn: komp1 192.168.0.1 komp2 192.168.0.2 - przy pisaniu postu poprostu wkradł się błąd, ale już to poprawiłem.

pozdr.
  • #4 2534406
    jaroslawk
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Jeżeli na obu komputerach masz ustawione oprawne adresy IP i nadal nic to są dwie możliwości: źle zrobiony kabel, bądź masz zablokowane cos na firewallu (jeżeli go posiadasz).

Z którego komputera pingujesz i masz odpowiedz?? Jeżeli będziesz pingował adres IP komputera przed którym jesteś to normalnie że będzie odpowiadał.
  • #5 2535089
    ajcjarek
    Poziom 11  
    sprawdź kabel musi być cros no chyba że podłączone masz kompy pod huba to w ten czas nie ma znaczenia jak jest kabel zarobiony
  • #6 2535246
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    Komp 2 niema bramy wpisanej? Jak nie to w tym problem. Brama to IP kompa 1

---------------------
    Prawidłowe ustawienia
    KOMPUTER 1
    WLAN

LAN

++++++++++++++++

KOMPUTER 2 (win 98)
  • #7 2535354
    francyk
    Poziom 12  
    Witam !
    Nie napisałeś czy komputer 2 ma mieć dostęp do internetu.
    Zakładając że tak to musisz na nim ustawić jeszcze Brama: 192.168.0.1
    i włączyć na komp1 Udostępnianie połączenia internetowego.
    Natomiast jeśli nie ma mieć internetu to wystarczyć powinno wyłączenie na nim DNS.
    Zakładam także że w ustawieniach sieci dodałeś Usługę: Udostępnianie plikóe i drukarek w sieciach MS.
  • #8 2535531
    Ktoś12
    Poziom 11  
    Witam

Dziękuję wszystkim za pomoc :D:D sieć już działa, okazało się, że kabel mimo iż zgodnie z zapewnieniami sprzedającego miał być 100% OK (kupowałem na allegro od firmy sprzedającej sprzęt sieciowy) był źle zrobiony (całkowicie popie***ne żyły). Znalezłem w sieci opis jak ma być wykonany kabel skroswany, poprawiłem kabelek po tych "pseudofachowcach" i sieć odpaliła od strzału. Udostępnianie plików i drukarek dodałem i wszystko działa. Teraz kombinuję z udostępnianiem internetu: Na kompie1 zainstalowałem udostępnianie internetu i za pomocą dyskietki z programam konfiguracyjnym (utworzonej przez instalatora udostępnienia internetu) skonfigurowałm kompa2 (w sumie to nie widzą, żeby ten konfigurator cokolwiek zmienił ale...) i nic. W pliku README dołączonym do dyskietki konfiguracyjnej jest napisane, że należy pozmieniać ustawienia TCP/IP m.inn. w zakładce IP zaznaczyć opcję: "Automatycznie uzyskaj adres IP ", w zakładce Konfiguracja DNS zaznaczyć opcję: "Wyłącz serwer DNS" i usunąć wszystkie zainstalowane bramy. Tu niestety troszkę zgłupiałem :| :|, ponieważ jeżeli zminię te ustawienia to kompy się nie widzą i nie działają pingi a netu jak nie było tak nie ma. Teraz szukam w necie czegoś, co mnie oświeci w tym temacia i oczywiście byłbym wdzięczny za jakieś porady w tym temacie.

Pozdr.
  • #9 2535806
    francyk
    Poziom 12  
    Przy ustawionym kompie2 zgodnie z sugestią kreatora czyli na automacie powinno działać - może wybrałeś złą kartę przy instalacji udostępniania.
    Spróbuj zamienić ich role - w zakładce połączenia (właściwości IE) jest nowy przycisk - Udostępnianie.
  • #10 2538703
    Ktoś12
    Poziom 11  
    Witam

Próbowałem udostępnić internet i kicha. Urochomiłem kreatora udostępnienia połączenia internetowego i skonfigurowałem kompy dyskiem konfiguracyjnym (wszystko zgodnie z opisem znalezionym w necie) i nic :cry::cry: netu jak niebył tak nie ma. Komputery widzą się bez problemu, można przenosić pomiędzy nimi pliki itp, ale na drugim kompie nie ma netu. Przy próbie pingowanie np. onetu z drugiego kompa wywala komunikat "nieznany Host" czy coś w tym stylu. Zainstalowałem WinRoute, skonfigurowałem według opisu (w zasadzie nie trzeba tam zbyt wiele konfigurować) i dalej nic. Czytałem gdzieś, że przy Windowsowym ICS-ie żeby działało udostępnianie trzeba coś zmienić w rejestrze ale nie wiem co i jak (o ile to nie jest ściema). Mioże ktoś podpowie początkującemu coś na ten temat?

Pozdr.
  • #11 2538727
    mpralat2
    Poziom 17  
    Probowales uruchomic kreatora sieci przy takich ustawieniach ,jakie zaproponowal nietykalny? Jak na moje to ,to powinno rozwiazac problem. Jesli nie to sprawdz firewalla ,antywirusy itp.
  • #12 2538863
    rzutnik74
    Poziom 1  
    ajcjarek napisał:
    sprawdź kabel musi być cros no chyba że podłączone masz kompy pod huba to w ten czas nie ma znaczenia jak jest kabel zarobiony

I tu się mylisz. Przy nowych switch-ach (i to nie wszystkich) które automatycznie wykrywają kabelek prosty lub krosowany i się same dostosowują rzeczywiście nie ma to znaczenia. Przy starszych switch-ach lub hub-ach bez tego udogodnienia połaczenie będzie aktywne wyłącznie przy kabelku prostym (pomiędzy switchami krosowany)
  • #13 2787131
    spox5
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Na początku z góry przepraszam za odświeżenie wątka przekopałem forum Elektrody ale nic nie pomogło wiec pisze tego posta :(

Mam dwa komputery na obydwóch jest WIN XP Pro chciałbym skonfigurowac sieć tak aby obydwa komputery sie widziały i żeby był dostep do internetu (neostrada) na jednym i na drugim (połączenie pomiedzy dwoma kartami sieciowymi za pomocą kabla krzyzowego)

ustawienie 1 kompa:
    Ip: 192.168.0.1
    Maska: 255.255.255.0

ustawienie 2 kompa:
    IP: 192.168.0.2
    maska: 255.255.2550
    brama: 192.168.0.1
    Dns: 192.168.0.1

Czy to ustawienie jest poprawne?? Jeśli tak to dlaczego jeden komputer nie widzi drugiego? Czy trzeba jeszcze gdzieś coś powłączać żeby komputery się widziały?
  • #14 2787588
    am44
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Na drugim komputerze należy ustawić IP przydzielane dynamicznie i Internet będzie działał.
    Należy również doinstalować na obu komputerach protokól IPX/SPX i wtedy komputery "zobaczą się".
  • #15 2788819
    spox5
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    pozmieniałem tak jak za radą am44 lecz nic z tego nadal komputery się nie widzą. W miedzyczasie zainstalowałem na dyskach obu komputerów ponyChat i okazało się że komputer klient widzi komputer Server natomiast na odwrót niestety nie (tzn wiadomość wysłana z komputera Server dochodzi do komputera Klient natomiast na odwrót nie). Ma ktoś może jeszcze jakieś cenne wskazówki? Chciałbym jeszcze dodać że od samego początku na komputerze Server pakiety są wysyłane lecz żadne pakiety nie są odbierane. Natomiast na Kliencie pakiety są odbierane i wysyłane.

Pozdrawiam...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji sieci LAN między dwoma komputerami z systemem Windows 98 połączonymi kablem krosowanym. Komputer 1 posiada dwie karty sieciowe: WLAN z dostępem do internetu oraz LAN do połączenia z komputerem 2, który ma jedną kartę LAN. Kluczowe problemy obejmowały błędnie wykonany kabel krosowany, nieprawidłowe ustawienia bramy sieciowej na komputerze 2 oraz komplikacje z konfiguracją udostępniania połączenia internetowego (ICS). Rozwiązaniem okazała się poprawa kabla oraz ustawienie na komputerze 2 adresu bramy na IP komputera 1 (192.168.0.1). Udostępnianie plików i drukarek zostało dodane, co umożliwiło komunikację między komputerami. Jednakże konfiguracja ICS sprawiała trudności – mimo uruchomienia kreatora i użycia dyskietki konfiguracyjnej, komputer 2 nie uzyskiwał dostępu do internetu, a pingowanie zewnętrznych adresów kończyło się błędem „nieznany host”. Wskazano konieczność sprawdzenia ustawień firewalli, antywirusów oraz poprawnej konfiguracji kart sieciowych i protokołów TCP/IP. W dalszej części dyskusji pojawiły się porady dotyczące instalacji protokołu IPX/SPX oraz dynamicznego przydzielania adresów IP, co miało poprawić widoczność komputerów w sieci. Problemy z dwukierunkową komunikacją pakietów w aplikacji ponyChat wskazywały na możliwe błędy w konfiguracji sieciowej lub sprzętowej. Podkreślono również znaczenie prawidłowego doboru kabla (krosowany vs prosty) w zależności od używanego sprzętu sieciowego (hub, switch).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA