logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać program do sterowania układem przez RS-232?

banio 27 Maj 2003 16:07 2269 3
  • #1 228458
    banio
    Poziom 1  
    Moja praca dyplomowa polega na badaniu charakterystyk statycznych bramek logicznych. Na bazie procesora 2051, multiplekserow i demultiplekserow oraz przetwornikow stworzylem uklad ktory komunikuje sie z komputerem za posrednictwem rs-232,a bynajmniej taki byl zamysl.Jednal mam problem poniewaz nie wiem jak napisac program,ktory umozliwial by sterowanie calym ukladem z komputera poprzez rs-232. Potrzebuje,zeby mozna bylo dokonywac wyboru charaktersytk,ktore sa dobierane za pomoca roznych poziomow napiec(stanow logicznych).Nawet same procedury czy konspekty programow by mnie zadowalaly.Prosze o jak najszybsza pomoc.Moze to byc jakikolwiek program,ktory bedzie tylko umozliwial sterowanie spod komputera.Z gory dziekuje...
    To jest moj adres: banio1(_at_)poczta.wp.pl
  • #2 228461
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    A może byś napisałem w jakim języku programowania?? Jak na pierwszy ogień bym urzył albo LabView i własnego algorytmu komunikacji albo dowolnego terminala i obsługi z konsoli.
  • #3 231676
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Użyj terminala z Wincommandera . Osobiście doradzam kupić RS232C Praktyczne programowanie. A Daniluka Bardzo ładnie opisane programy komunikacji w różnych językach.
  • #4 231970
    Kuba_eM
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    Heja!
    Piszesz "uklad ktory komunikuje sie z komputerem za posrednictwem rs-232" - czyli Twój układ już coś rozumie,gdy do niego gadasz. Na pewno wymyśliłeś sobie, że jakieś polecenie będzie powodowało zmianę stanu wyjść 2051, inne multiplekserow i demultiplekserow oraz inne odczyt z- lub zapis danych do przetworników. W jakim języku chcesz swój program napisać? Jeśli w Delphi, to na stronie www.torry.net znajdziesz komponenty do obsługi RS232, obsługiwane w formie: wyślij(dane), odbierz(dane). Później tylko pozostaje Ci oprawić w jakąś zwięzłą formę i ładną szatę graficzną. Co do innych języków, może pomogą inni?
    Pozdrawiam,
REKLAMA