logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego obraz na monitorze Flatron 775FT sam się zwęża i rozszerza?

Smilez 16 Kwi 2006 19:24 1446 4
REKLAMA
  • #1 2534912
    Smilez
    Poziom 2  
    Kiedy monitor mam ustawiony normalnie to znaczy w jego ustawieniach jest rozciągnięty na max-a to obraz zaczyna mi sie sam zwężać i spowrotem rozwężać. Czasem aż skacze i zwęża sie do takiej postaci, że nic na nim nie widać. Gdy w ustawieniach monitora zwęże ekran do 0 i wyłącze go na chwile i włączę to ekran już sie nie zwęża, ale jeżeli spróbuje go rozszeżyć do normalnej postaci to znowu zaczyna on wariować. Gdy monitor jest wyłączony przez dłuższy czas to po włączeniu działa normalnie lecz po jakimś czasie znowu szaleje, czasem nawet pod dłuższym nie włąnczaniu i tak zaczyna sie od razu zwężać. Nie wiem czy zawozić go do serwisu, czy da się rozwiązać ten problem domowym sposobem.Dołączyłem załącznik ze zdjęciem monitora.Aha i jeszcze jedno, jestem zupełnie zielony w sprawach naprawy więc trzeba mi tłumaczyć od podstaw. Za wszelką pomoc z góry dziękuję.:cry:[/url]
    Załączniki:
    • Dlaczego obraz na monitorze Flatron 775FT sam się zwęża i rozszerza? DSCF0859.JPG (147.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2534970
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Problem jest w układzie odchylania pionowego. W pierwszej kolejności należałoby poprawić zimne luty w całym monitorze (b. częsta przypadłość monitorów LG), zwracając szczególną uwagę na układ odchylania pionowego. Jeżeli nie pomoże >> wymiana elektrolitów.
    Podaj dokładny model monitora - Flatron 775FT to nazwa handlowa, pod którą kryje się wiele modeli na różnych chassis.
    Smilez napisał:
    (...) jestem zupełnie zielony w sprawach naprawy (...)

Jeżeli nie czujesz się na siłach lub nie umiesz lutować to lepiej będzie zanieść do serwisu.

Pozdrawiam, Wesołych Świąt.
  • REKLAMA
  • #3 2535176
    Smilez
    Poziom 2  
    Już czytałem o tych zimnych lutach, nawet rozkręciłem obudowę ale tam nie widziałem nic lutowanego. Chciałem odkręcić tą przednią osłonę kineskopu ale jak zaczołem odkręcać i juz została mi jedna śruba to kineskop zaczoł się niebezpiecznie bujać i bałem sie żeby mi nie spadł. Model monitora nazywa się FB775B*. Do serwisu nie chce go za bardzo oddawać bo mnie skasują trochę za to, a po co im dawać kasę jak można samemu zrobić.
  • REKLAMA
  • #4 2535431
    asura.kk
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Smilez, jesli tam nie widzialeś nic lutowanego...i zacząłes odkrecac przednią osłone(nie wiedziec po co) to Ty lepiej oddaj go do serwisu, albo koledze, który bedzie wiedzial co z nim zrobić.
  • #5 2535517
    Smilez
    Poziom 2  
    Chyba macie racje po świętach zawiozę go do serwisu, nie będę ryzykował. Cuż elektronik ze mnie nie będzie:cry: Dzięki za wszystkie odpowiedzi i za fatygę.

Wesołych świąt!
REKLAMA