logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunk St Tropez. Jakie żarówki w wyświetlaczu??

tony_tr 16 Kwi 2006 21:16 1575 10
REKLAMA
  • #1 2535292
    tony_tr
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Witam popsuł mi się wyświetlacz w tym radyjku:
    http://www.allegro.pl/item97941442_blaupunkt_saint_tropez_rcm_168_od_1zl.html
    Tu daje link (jak by ktoś nie wiadział jakie to radyjko) Znalazłęm te dwie diody a raczej miniaturowe żarówki w kształcie walca, podświetlające ten wyświetlacz, są spalone.
    Moje pytanie brzmi co to są za żarówki?? POnieważ chce kupic i nie wiem jakie...
    Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2535303
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    mikrozarówki pracujące na 12 volt...poszukaj w jakimś starym radyjku czy czasem nie ma sprawnych i przelutuj lub szukaj w sklepach elektronicznych...
  • #3 2535392
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Na 12V żarówkach raczej niewiele zobaczy. W oryginale są na 5V. Możesz wstawić 6V.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2535432
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Napewno?? ja zawsze wstawiałem,wstawiam,i będe wstawiał 12to voltowe bo takie mi się wydaje są,po co obniżać napięcie po to aby tylko zasilać żarówki zresztą na stronie z żarówkami znalazłem "Żarówka 14V 100mA Blaupunkt" tak więc czy kolego NAPEWNO tam są żarówki na 5 volt?? bo ja się osobiście NIGDY z takimi nie spotkałem w żadnym z radyjek nawet najgorszych firm...nawet wczoraj wymieniałem żarówkę w radiu BLAUPUNKT AUGSBURG CR 24 i wstawiłem 12 voltową i świeci baaardzo jasno.
  • Pomocny post
    #6 2535479
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Oj kolego jeszcze mało widziałeś! Nie mam zwyczaju sie powtarzać, ale przy okazji świąt wrzucę fragment schematu panela od tego radyjka :D
    Załączniki:
    • Blaupunk St Tropez. Jakie żarówki w wyświetlaczu?? panel.jpg (60.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2535485
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    faktycznie dwie żarówencje dają w szeregu 12 volt...ok zwracam honor
  • REKLAMA
  • #8 2535811
    tony_tr
    Poziom 22  
    Wielkie dzieki, kupie 5v lub 6v.
    Pozdrawiam.
  • #9 2536195
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Pamiętaj o tym że żarówki są różne, trzeba wybierać z większej ilości porównując pobierany prąd i jasność świecenia jeśli chcesz żeby to dłużej podziałało. Inaczej po kilku dniach będziesz miał znów przepalone i czasem wytopiony plastik... W brew pozorom trzeba do tej pozornie prostej czynności trochę doświadczenia żeby uzyskać dobry efekt na wyświetlaczu, nie za jasny, nie za ciemny i trwały.

SławeK
  • #10 2536610
    tony_tr
    Poziom 22  
    Hmm, tu mnie troszke przestraszyłeś. Załączyłęm zdięcie żarówek na tle 10cio groszówki, może pomożecie mi z wyborem jaką kupić?

Więc jakie byś mi doradził (liscie)? Wiem napewno że 5-6 voltowe, na czym ma polegać to sprawdzanie która świeci jaśniej? Może inaczej mam szukać żarówek ktore wytrzymają np większe natężenie prądu??
    Załączniki:
    • Blaupunk St Tropez. Jakie żarówki w wyświetlaczu?? zarowki.jpg (109.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 2538880
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Najlepiej organoleptycznie. ;)

Kupuje się kilka żaróweczek, podłącza do zasilacza z regulowanym napięciem i mierzy prąd przy danym napięciu. Dobrze też połączyć po dwie w szereg i dobrać parami żeby tak samo jasno świeciły. Czasem by uzyskać dobry efekt trzeba wybrać jaśniejsze lub ciemniejsze lub dołozyć im jakiś oporek lub diodę by obniżyć jasność świecenia. Najlepiej porównywać z pozostałymi (ocalałymi) żarówkami oryginalnymi. Czasem pod wyświetlacz zakładam ocalałem zarówki z pod klawiatury a pod klawisze wkładam nowe, jak będą inaczej świecić mniej to będzie przeszkadzać. I trzeba trochę pomysłowości w tym co się robi.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany żarówek podświetlających wyświetlacz w radiu Blaupunkt St Tropez (RCM 168). Uszkodzone są miniaturowe żarówki w kształcie walca, które oryginalnie pracują na napięciu 5V, choć pojawiły się opinie, że mogą to być żarówki 12V połączone szeregowo. Zaleca się zakup żarówek 5V lub 6V, dobierając je pod względem jasności i pobieranego prądu, aby uniknąć szybkiego przepalenia i uszkodzenia plastiku. Optymalnym sposobem doboru jest testowanie kilku żarówek na zasilaczu z regulowanym napięciem, porównując ich jasność i prąd, a także dobieranie ich parami do połączenia szeregowego. Wskazano, że dobór odpowiednich żarówek wymaga doświadczenia i uwzględnienia efektu wizualnego na wyświetlaczu, aby uzyskać trwałe i estetyczne podświetlenie. Podano również link do sklepu z miniaturowymi żarówkami oraz przykład wymiany żarówki w innym modelu Blaupunkt Augsburg CR 24.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA