logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt RCM 148 Freiburg - Wymiana żarówek podświetlenia panelu, gdzie kupić?

Samael 24 Lut 2006 16:58 1880 6
REKLAMA
  • #1 2342811
    Samael
    Poziom 12  
    Witam

Mam nastepujacy problem w moim panelu radia dzialaja tylko 2 zaroweczki z posrod 6 (tylko na 2 ohmomierz wskazal przeplyw), podejrzewam ze poprostu sie spalily. Jak sama zarowka wyglada nie wiem ale posiada ona biala podstawe, i wyjmuje sie je wraz z ta biala podstawa przez odlutowanie nozek

Chcialbym wymienic je na nowe lecz nie wiem gdzie mozna takie zakupic i o co pytac (serwis blaupunkta nie odpowiada na pytania). Czy ktos z was mial juz doczynienia z takim przypadkiem?

Z gory dziekuje za wszelka pomoc.

Pozdrawiam

EDIT: na schemacie panela oznaczone sa jako H1000,H1001,...,H1005 i podano napiecie 5V ale nie ma napisane jaki to typ
  • REKLAMA
  • #2 2342946
    jerzmor
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witaj.Wylutuj żarówkę i idz z nią do sklepu.A jak chcesz wiedzieć na jakie jast napięcie to zmierz napięcie jakie dochodzi do żarówek.Jak są łączone w szereg to napięcie zmierzone podziel przez ilość żarówek w tym układzie.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2343095
    jankoś
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    ja zawsze stosuje zwykłe żarowki tylko trzeba odzyskać te białe podstawki i na nie nawiąć odpowiednio nowe włosy zarówek z regóły są to zarówki 12v
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2343165
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Żarówki 5V i to dobrej jakości bo albo będą świecić za słabo albo zaraz się uszkodzą znowu.
  • #5 2343284
    Samael
    Poziom 12  
    A ta zarowka na nozkach ma jakas nazwe? jakis typ? bo zanim wylutuje ktoras z panela chcialbym sie upewnic ze takie kupie w swoim miescie
  • REKLAMA
  • #6 2343321
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Zadźwoń do North Aswo - mają oryginały ale za komplet zapłacisz tyle co za radio (serio !).
  • #7 2897309
    Samael
    Poziom 12  
    Dziekuje za odpowiedzi, problem opanowany i panel znowu jest czytelny i pieknie jest podswietlany.
    Oryginalne zarowki kupiłem tu: http://www.dms-serwis.pl
    Ceny sa nastepujące: do podswietlania LCD 7,45zł/szt a do przyciskow 8,45zł/szt przesylka 11zł poczta polska lub 28zł stolica. Ceny sa przystepne w porownaniu z North Service gdzie za sztuke zawolali mi 11,50zł za sztukę

Podsumowanie tematu

✨ W panelu radia Blaupunkt RCM 148 Freiburg działa tylko 2 z 6 żarówek podświetlenia, prawdopodobnie przepalone. Żarówki mają białą podstawę i są montowane przez odlutowanie nóżek. Zaleca się wylutowanie jednej żarówki i zmierzenie napięcia zasilającego, które wynosi około 5V, aby dobrać odpowiedni typ. W praktyce stosuje się żarówki 5V dobrej jakości, gdyż zbyt słabe lub nieoryginalne szybko ulegają uszkodzeniu. Można użyć oryginalnych żarówek dostępnych u dystrybutora North Aswo, jednak ich cena jest wysoka. Alternatywnie, oryginalne żarówki do podświetlenia LCD i przycisków można kupić w serwisie DMS-Serwis po przystępniejszych cenach. Wymiana polega na odzyskaniu białych podstawek i nawinięciu nowych włókien żarówek 12V lub 5V, w zależności od pomiaru napięcia i konfiguracji połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA